1.4.2. Trablusgarp Savaşı: Garp Ocakları Sönerken (1911 – 1912)
İtalya; Trablusgarp’a saldırırken Osmanlı Devleti’nin Trablusgarp halkını medeniyet nimetlerinden mahrum bıraktığını, İtalyan Hükûmetinin buna daha fazla sessiz kalamayacağını gerekçe göstermiştir. Sizce bu gerekçe inandırıcı mıdır?
Cevap: Hayır inandırıcı değildir. Osmanlı Devleti devletinin en ötesindeki toprak parçasında yaşayan insan ile payitahtta yaşayan insan ile aynı refah seviyesinde yaşatan muhteşem bir devletti.
Aşağıda Trablusgarp Savaşı’nı anlatan harita verilmiştir. Haritadan hareketle soruları cevaplayınız.
1. İtalya kendisine hedef olarak neden Trablusgarp’ı seçmiş olabilir?
Cevap: Çünkü Trablusgarp, İtalya’ya en yakın sömürge toprağı olduğu için olabilir.
2. Osmanlı Devleti Trablusgarp’ı savunurken bazı zorluklarla karşılaşmıştır. Bu zorlukların nedenleri ne olabilir?
Cevap: Osmanlı Devleti’nin trablusgarp toprağı ile toprak bütünlüğü olmadığı için karadan yardım götürememiştir. Bu nedenle o toprağı savunmak için zorlanmıştır.
1. Çanakkale Boğazı’na “Kale-i Sultaniye” adının verilme sebebi ne olabilir?
Cevap: Çanakkale Boğazı Osmanlı’nın anahtarı niteliğindedir. Çünkü Çanakkale Boğazı’nı alan birisi İstanbul’a ve İstanbul Boğazı’na da hakim olmuş sayılır. Bu nedenle İstanbul’u savunmak amacıyla önemlidir.
2. İtalya Çanakkale Boğazı’na saldırmakla neyi amaçlamış olabilir?
Cevap: İtalya Çanakkale Boğazı’nı ele geçirerek Karadeniz’in kontrolünü sağlamak istemiş olabilir.
1. Bazı Tarihçiler, XIX. yüzyılda Balkanları tanımlamak için “barut fıçısı” tabirini kullanmışlardır. Bunun nedeni sizce ne olabilir?
Cevap: 19. yüzyılda Balkan bölgesinde çok fazla savaş gerçekleşmiştir. Bu nedenle 19. yüzyıl balkanlarına barut fıçısı denir.
2. I. Balkan Savaşı başladığında Avusturya ve Rusya bir bildiri yayınlayarak “savaşın sonucu ne olursa olsun sınır değişikliğine razı olmayacaklarını” ilan ettiler. Bunun nedeni sizce ne olabilir?
Cevap: Avusturya ve Rusya kendi çıkarlarını düşünerek savaşa girmeden savaşta söz hakkı sahip olup savaş sonucunu kendi lehlerine çevirmek istemiş olabilirler.
Bir önceki yazımız olan Mustafa Kemal'in "Pikardi Manevraları"nda Hazırladığı Rapor başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.