Anasayfa Kitap Cevapları Makaleler Ödevini Sor
Cevap Yaz
17 Ekim 2020, 19:44
Furkan Furkan
Yönetici
Konu Sayısı: 1362

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı 39-40. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

2019-2020 8. Sınıf MEB Yayınları T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı 39-40. sayfa cevapları Hazırlık Çalışmaları

Kırmızı renkli yazılar sorulardır; kırmızı renkli yazıların altındaki yeşil yazılar ise sorunun cevabıdır. Mavi yazılar hangi sayfa olduğunu gösterir geri kalan renksiz yazılar metindir. İyi dersler.

8. Sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük MEB Yayınları Sayfa 39 Ders Kitabı Cevapları

2.2. OSMANLI DEVLETİ’NİN SON SAVAŞI: I. DÜNYA SAVAŞI

I. Dünya Savaşı Başladığında Osmanlı Devleti:

  • Tarafsızlığın ilan etti.
  • Boğazları ulaşıma kapattı.
  • Ülke genelinde seferberlik başlattı.
  • Kapitülasyonları kaldırdığını duyurdu.

1. Yukarıda verilenlerden hangisi başkentin güvenliğini sağlamaya yöneliktir?
Cevap: Tarafsızlığını ilan etmesi ve boğazların ulaşıma kapatılması payitahtın güvenliğini sağlamaya yöneliktir.

2. Yukarıda verilenlerden hangisi ekonomik baskılardan kurtulmaya yöneliktir?
Cevap: Kapitülasyonların kaldırılması ekonomik baskılardan kurtulmaya yöneliktir.


Osmanlı yöneticileri zaferle sonuçlanacak bir savaşla:

  • Son zamanlarda kaybedilen toprakların -hiç olmazsabir kısmını geri almayı
  • Kapitülasyonları kaldırmayı amaçlıyorlardı.

1. Osmanlı Devleti’nin XX. yüzyılın başlarında kaybettiği topraklar nerelerdir?
Cevap: Osmanlı 20. yüzyılın başında Mısır, Trablusgarp, Balkanlar’daki toprakları kaybetmiştir.

2. Osmanlı Devleti’nin savaşa girmesinde etkili olan ekonomik nedenler nelerdir?
Cevap: Osmanlı Devleti savaşa girerek kapütilasyonları kaldırmayı hedefliyorlardı. Böylece ekonomik olarak baskıdan kurtulacaklardı.


1. Osmanlı Devleti, Almanlardan beklediği desteği hangi savaşlarda alamamıştır?
Cevap: Osmanlı Devleti Balkan ve Trablusgarp savaşlarında Almanlardan bekledikleri desteği alamamışlardır.

2. Rusya, Osmanlı Devleti’nin İtilaf Bloku’na katılmasına niçin karşı çıkmıştır?
Cevap: Rusya, Osmanlı Devleti’ne saldırarak boğazları almayı hedefliyordu. Böylece sıcak denizlere özgürce inebilecekti.

3. İtilaf Devletleri, Osmanlı Devleti’nin karşı blokta yer almasından niçin çekinmişlerdir?
Cevap: İtilaf Devletleri Osmanlı Devleti’ni bölüşülecek pasta olarak görüyor ve herkes Osmanlı Devleti’nin toprağından bir pay almak istiyordu.

8. Sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük MEB Yayınları Sayfa 40 Ders Kitabı Cevapları

1. Osmanlı yöneticilerinin, Boğazları savunmayı vatanı savunmak olarak görmelerinin sebebi nedir?
Cevap: Çünkü Boğazlar düşerse İstanbul yani başkent düşecektir. İstanbul’un düşmesi Osmanlı Devleti’nin çöküşü demektir.

2. Osmanlı yöneticilerinin Almanlarla ittifak kurmasının sonuçları neler olmuştur?
Cevap: Osmanlı yöneticileri Almanlarla ittifak kurarak seferberlik ilan etmişlerdir ve Almanlara malzeme hazırlamışlardır.


Almanya, Osmanlı Devleti’nin Kendi Yanında Savaşa Katılmasıyla:

(…)

1. “Osmanlı halifesinin İngiliz sömürgelerinde etkili olabileceği” düşüncesinin kaynağı nedir?
Cevap: İngiliz sömürgesinin büyük bir çoğunluğu Müslümanların bulunduğu yerdi. Halife onlara çağrı yaparak İngilizlere karşı sömürge topraklarında bir direniş çıkarmayı hedefliyor ve İngilizleri zor bir durumla karşı karşıya bırakmak istiyordu.

2. Osmanlı ülkesinin jeopolitik konumundan yararlanarak İngilizlerin sömürgeleriyle bağlantısını kesmek nasıl mümkün olabilir?
Cevap: Osmanlı Devleti boğazları ve Mısırdaki Süveyş Kanalı’nı kullanıma kapatarak Hindistanda ve Afrika’daki sömürgelerine ulaşımını ciddi bir şekilde engellemeyi istiyordu.


Yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorum yazmak için TIKLAYIN.

Bir önceki yazımız olan 8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı 37. Sayfa Cevapları MEB Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Linkedin'de Paylaş

Sadece Uzun Yorumlar Onaylanır.

Lütfen Konuyu Geliştirecek Uzun Yorumlar Yazınız.

Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.