Araştırınız
Avrupa devletlerinin gelişmesindeki etkenlerle ilgili bir araştırma yapınız. Sonucunu arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Avrupa devletleri 19. yüzyıl sonlarında ve 20. yüzyıl başlarında sömürgecilik yarışında çok ileriye gittikleri için çok hızlı bir şekilde ekonomik ve sanayi olarak gelişmeye başladı. Sömürgecilik yarışı ciddiye bindikten sonra ise 1. Dünya Savaşı ortaya çıktı.
Sıra Sizde
Sanayi inkılabı sonucu bir çok ham madde ihtiyacı ortaya çıktı. Bunlardan üç siyah, üç beyaz olarak anlandırılan ham maddeler nelerdir?
Cevap:
Üç Beyaz: Un, şeker ve patiska
Üç Siyah: Kömür, demir ve petrol
Soru/yorum
Yukarıda verilen tarihi olaylar içerisinde Avrupa’nın gelişmesine en çok katkıyı hangisi sağlamış olabilir? Neden?
Cevap: Yukarıdaki tarihi olaylar içerisinde Avrupa’nın gelişmesine en çok Coğrafi Keşifler, Aydınlanma Çağı ve Sanayi İnkılabı katkı sağlamıştır. Çünkü bu gelişmeler Avrupa’yı sosyal, ekonomik ve teknolojik açıdan geliştirdi.
b. 20. Yüzyıla Girerken Osmanlı Devleti
Araştırınız
Osmanlı Devleti’nin son döneminde yaşadığı sorunların çözümü için uğraşan devlet adamları hakkında bir araştırma yapınız.
Cevap: Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde İttihat ve Terakki Partisi üyeleri, Mustafa Kemal Atatürk, Damat Ferid Paşa, Mehmet Vahidettin ve daha bir çok devlet adamı sorunların çözümü için uğraşmıştır.
Soru/yorum
Osmanlı Devleti’nin hangi alanlarda yenilik yapması gerektiğini düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Osmanlı Devleti gelişen teknolojiye en azından ayak uydurarak kendi bilim adamlarına önem verip yeni teknoloji geliştirmesi gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca dış borç alarak hiç kullanılmayan gereksiz israf denilebilecek saraylar yapılması yerine askeriyeye yatırım yapılabilirdi.
Sıra Sizde
Aşağıda verilen tarihler ve olayları eşleştiriniz.
A) I. Meşrutiyet ==> 1876
B) Tanzimat Fermanı ==> 1839
C) II. Meşrutiyet ==> 1908
D) Islahat Fermanı ==> 1856
Görünüşünü Söyle
Ortaya konan düşünce akımlarına ve devlet adamlarının bütün gayretlerine rağmen, Osmanlı Devleti’nin yıkılmasının sebepleri sizce neler olabilir?
Cevap: Osmanlı Devleti’nin tek adam yönetimiyle yani monarşi ile yönetilmesinden ötürü çağının gerisinde kalmıştır. Osmanlı’nın son zamanlarında tahta geçen padişahların çoğu deneyimsizdi bu nedenle devlet yanlış adımlar atmıştır.
Araştırınız
Yaşadığımız şehrin toplum üzerinde ekonomik, sosyal ve kültürel etkileri neler olabilir? Mustafa Kemal’in çoculuğunun geçtiği Selanik şehri ve şehrin etnik yapısı hakkında bir araştırma yapınız.
Cevap: Yaşadığımız şehrin farklı insanlardan olması ekonomik sosyal ve kültürel açıdan zenginleştirir. Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşadığı şehir olan Selanik’te böyle bir yerdi. Her etnik kökenden insan vardı. Rum, Türk, Ermeni ve daha bir çok ırka sahip insan vardı ancak huzur içinde yaşıyorlardı.
Soru/yorum
Selanik şehrinin Avrupa’ya yakın olması ve farklı kültürleri barındırması Mustafa Kemal’in yetişmesinde nasıl bir etkiye sahip olmuş olabilir?
Cevap: Atatürk’ün yaşadığı Selanik bir limankent olduğu için ekonomik ve sosyokültürel açıdan zengin bir şehirdi. Bu nedenle onun pek çok etnik kökenden insanı aynı anda tanıma şansı olup pek çok dili hızlıca öğrenmesini sağladı.
Araştrınız
Mustafa Kemal’in ataları Anadolu’dan gelerek Balkanlara yerleşen Türklerdendir. Balkanlara Türk göçlerinin ne zaman yapıldığını ve Balkanlarda başka hangi etnik unsurların yer aldığını araştırınız.
Cevap: Osmanlı Devleti’nin yükselme devrinde balkanlarda yapmış olduğu seferler sonrası balkanlarda Türk nüfusunu arttırma politikası izlenmiş ve bu sırada Atatürk’ün ailesi Balkanlara göçmüştür. Balkanlarda Türk, Rum, Arap, Roman, Sırp, Bulgar gibi pek etnik kökenden insan vardır.
Bir önceki yazımız olan 8. Sınıf T.C. İnkılap Tarihi Kitabı Cevapları Nev Kitap Yayıncılık başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
Etiket: 8 sınıf inkılap ders kitabı cevapları sayfa 18,Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Anonim
Abone
Avrupa devletlerinde sanayi birden gelişmiş ve bunun sonucunda en iyi yaptıkları şeyi yani sömürgeciliği başlatmışlardır. Sömürgecilik çok fazla olunca ve ülkeler birbirlerinin sömürgesine göz dikince Dünya savaşı çıkmıştır.
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.