Anasayfa Kitap Cevapları
Cevap Yaz
19 Şubat 2021, 19:51
Gülsüm Gülsüm
Üye
Konu Sayısı: 446

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 46-47-48-49-50-51. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

8. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 46-47-48-49-50-51. Sayfa Cevapları 2. Tema Milli Mücadele ve Atatürk

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 46 Ders Kitabı Cevapları

BAYRAĞIMIZIN ALTINDA
Hazırlık Çalışmaları

1. “Bayrak” sözcüğü size neleri çağrıştırıyor? Anlatınız.
Cevap: Bayrak bana vatan, millet bilincini ve bağımsız bir ülkeyi çağrıştırıyor.


2. Özgürlük ne demektir? Özgür yaşamak neden önemlidir?
Cevap: İstediğin gibi düşünmek, istediğin gibi davranmak, kendini dışlanmış değil bulunduğun toprağın parçası hissetmek demektir.Düşüncelerinde özgür olamayan her insan ya da ülke yeni şeyler üretemez ve gelişemez.

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 48 Ders Kitabı Cevapları

1.ETKİNLİK

Metinde geçen sözcüklerle ilgili etkinliği ipuçlarından yola çıkarak örnekteki gibi çözünüz. Sarı renkli kutucuktaki harfleri numara sırasına göre birleştirip gizli sözcüğü bulunuz.

Cevap:
MURAT: Onlar çıkmış muradına biz çıkalım kerevetine.
KIYMETLİ: Benim en kıymetli hazinem vatanımdır.
HALK: Halk bu yüce gönüllü başkanı çok sevmişti.
OLGUNLUK: Olgun insanlar her türlü mücadelede başarılı olurlar.
BANDIRA: Beklenilen geminin bandırası göründü.
ÜMİT: Ümidimi kaybettim dediğimde yeni bir iş teklifi geldi.
ZİYAN: Bu yemekler ziyan olmasın diye tavuklara veriyoruz.
KÖSELE: Kösele yapan yerler nerede vardır acaba?
YIKINTI: O yıkıntının altında ne anılar kalmıştır.

Oluşan kelime:CUMHURİYET

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 49 Ders Kitabı Cevapları

2. ETKİNLİK

“Bayrağımızın Altında” metninden hareketle aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

1. Yazar, Hatice Nine’yi niçin unutamıyor olabilir?
Cevap: Çünkü Hatice Nine’de bayrak aşkı, vatan sevgisi olduğunu yüzüne bakarak bile ne kadar acılar çektiğini görüyor.


2. Hatice Nine “bayrak sevgisi” uğruna nelere katlanmıştır?
Cevap: Düşman bandırası altında esir kalmıştır.Kendi topraklarına varmak için dili dışarı çıkana kadar yürümüştür.Özgürlüğü elinden alınsa da o yine de kendi topraklarına varmak için son nefesine kadar çabalayacağını söylemiştir.


3. Hatice Nine, bayrak sevgisini hangi sözleriyle dile getiriyor?
Cevap: Bayrağımız nerede dikili ise ben oradan çıktım diyerek ve oğluna ölürse cesedini kendi bayrağının dalgalandığı yere götürmesini söylemesinden bayrak sevgisini anlarız.


4. Hatice Nine için yaşamda önemli olan nedir?
Cevap: Öldüğü zaman cesedinin düşman bandırası altında kalmaması.


5. Okuduklarınızdan yola çıkarak “bayrak sevgisi” ile “güven duygusu” arasında nasıl bir ilişki kuruyorsunuz? Açıklayınız.
Cevap: Kendi bayrağının altındaki ve o bayrak için mücadele eden insanlara güven duyuyoruz.Öz bayrağımın altında sadece güvende, emniyette ve özgür hissederim kendimi.


6. Okuduğunuz metinden çıkardığınız sonuç nedir?
Cevap:Türk bayrağına, vatanına ve milletine güvenen onlar için ilimle gelişerek mücadele eden insanlar olmamız gerektiğini çıkarıyorum.Hiç bir zaman umudumuzu kaybetmeden vatan için gelişmemiz gerektiğini düşünüyorum.

3. ETKİNLİK: Okuduğunuz metnin hikâye haritasını çıkarınız.
Cevap:

Kahramanlar: Hatice Nine,Asker
Başkahramanın Kişilik Özellikleri: Vatan, millet ve bayrak sevgisinin bilincinde, ülkesine güveni tam.
Başkahramanın Fiziksel Özellikleri: İhtiyar,siyah gözlü, buruşmuş yüzlü.
Olayın Geçtiği Yer: Bursa,Salihli
Olayın Geçtiği Zaman: 11 Ekim
Olay: Esir alınan yaşlı kadının ülkesine dönmek için çaba sarf etmesi.Türk askerini beklerken ümidini kaybetmeyişini anlatması.

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 50 Ders Kitabı Cevapları

4. ETKİNLİK

“Bayrağımızın Altında” adlı metinden “örneklendirme, benzetme ve karşılaştırma” cümlelerini bularak örnekteki gibi yazınız.
Cevap:

Abartma: Birdenbire buruşuk yüzü üzerinden bir gözyaşı seli aktı.
Benzetme: Ama kıymetli, esmer bir kösele gibi buruşuk yüzünde, ihtiyar siyah gözlerinde muradına ermiş bir ruhun huzuru ve olgunluğu vardı.
Örneklendirme: Dünyada oğlumdan başka dikili ağacım kalmadı.
Karşılaştırma: Hepsi yerini yurdunu hatta karnını doyurabilmek güvenini kaybettikleri için arada alınlarından uçan siyah endişe gölgesi Hatice Nine’de yoktu.

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde geçen zarf-fiilleri (bağ-fiil) bulunuz. Zarf-fiillerin aldığı eki örnekteki gibi karşılarına yazınız.
Cevap:

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 50 Ders Kitabı Cevapları

6. ETKİNLİK

“Bayrak bir milletin özgürlük alametidir. Düşmanının da olsa hürmet lazımdır.” (Mustafa Kemal ATATÜRK) sözünden anladıklarınızı ifade eden bir konuşma yapınız.
Cevap:Hangi bayrak olursa olsun kimsenin bayrağına saygısızlık yapmamız gerektiğini kendi bayrağınmış gibi hürmet göstermen gerektiğini anlıyorum.Sebebi ise bayrakların özgürlüğü temsil etmiş olmasıdır.

8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 51 Ders Kitabı Cevapları

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki temalardan istediğinizi seçerek bir şiir yazınız. Şiirinize uygun bir başlık koyunuz.
 Bayrak, Özgürlük, Millî Mücadele, Cesaret, Fedakârlık, Vatanseverlik, Gazilik, Şehitlik.
Cevap: Milli Mücadele, Bayrak, Özgürlük, Gazilik, Şehitlik ve Vatanseverlik gibi bir çok konuyu kapsayan 15 Temmuz ile ilgili şiirleri bu bağlantıdan bulabilirsiniz:
https://www.forumsinif.com/15-temmuz-ile-ilgili-siirler.html

Gelecek Derse Hazırlık
Atatürk’ün Türk dili üzerine yaptığı çalışmaları araştırınız.
Cevap:Şimdi kullandığımız yeni Türk alfabesini oluşturup Türk Dil Kurumunu kurmuştur.


Yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorum yazmak için TIKLAYIN.

Bir önceki yazımız olan 8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 42-43. Sayfa Cevapları MEB Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Sadece Uzun Yorumlar Onaylanır.

Lütfen Konuyu Geliştirecek Uzun Yorumlar Yazınız.

Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.