Anasayfa Kitap Cevapları Makaleler Ödevini Sor
Cevap Yaz
31 Ekim 2019, 16:51
Furkan Furkan
Yönetici
Konu Sayısı: 1246

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı 18-19-20. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

2019-2020 9. Sınıf MEB Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı 18-19-20. sayfa cevapları EDEBİYATIN BİLİMLE İLİŞKİSİ

Kırmızı renkli yazılar sorulardır; kırmızı renkli yazıların altındaki yeşil yazılar ise sorunun cevabıdır. Mavi yazılar hangi sayfa olduğunu gösterir geri kalan renksiz yazılar metindir. İyi dersler.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 18 Ders Kitabı Cevapları

Hazırlık

1. Edebiyatla bilim arasında nasıl bir ilişki kurulabilir? Tartışınız.
Cevap: Edebi eserler bilime ilham kaynağı olabilir. Örneğin bir fantastik yada bilim kurgu kitabında hayal gücümüzün ötesinde şeyler yazılıp çizilebilir. Örneğin bir kaç yüz yıl önce yazılan bir kitapta aya giden biri hayal edilip yazılmış olabilir. Buda 1969’da Ay’a ilk giden insanlara ilham kaynağı olmuş olabilir.

2. Aşağıdaki metinleri edebiyat ile bilim dalları arasındaki ilişki açısından değerlendiriniz.
Cevap: Edebiyat ile bilim dalları sürekli olmasa da birbirlerini etkileyebilen dallardır. Bu nedenle karşıt görüşlü olmamalı ve bilimsel deneylerin edebi eserlerden ilham alabileceğini unutmamalıyız.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 20 Ders Kitabı Cevapları

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Edebiyatın Bilimle İlişkisi adlı metne göre edebiyatın hangi bilim dallarıyla ilişki içinde olduğunu belirtiniz.
Cevap:  Metne göre edebiyat psikoloji, tarih, coğrafya ve sosyoloji gibi bilim dallarıyla ilişkilidir.

2. Metne göre edebiyatın amacını yitirmemesi neye bağlanmıştır? Açıklayınız.
Cevap: Metne göre edebiyatın amacının yitirmemesini, edebiyatın bilim ve gerçeklikle bağını hiç kesmemiş olmasıdır.

3. Metne göre bilim ve dil arasındaki ilişkiyi açıklayınız.
Cevap: Bilimsel çalışmalarda dil sadece bir aracıdır. Ancak dil edebiyatımızda her şeydir. Dil olmadan bir edebiyat olamaz. Bu nedenle ikisi de farklı ve ilişkili durumlardır.

4. Metnin ana düşüncesini ve yardımcı düşüncelerini belirleyiniz.
Cevap:

Metnin Ana Düşüncesi: Edebiyat ve Bilim İlişkisi
Metnin Yardımcı Düşüncesi: Edebiyatın diğer bilim dalları ile olan ilişkisi

5. Metindeki açık ve örtük iletileri belirleyiniz.
Cevap:

Açık İleti: Edebiyat ve Bilim İlişkisi
Örtük İleti: Edebiyat’ın bilim dallarıyla benzer ve farklı yönleri

6. Jules Verne’in, Ay’a Seyahat romanını Ay’a gidilmeden önce yazmasından hareketle edebiyat ile bilim arasındaki ilişkiyi değerlendiriniz.
Cevap: Edebi bir eser yazmak için gerçek hayattan doğrudan bir şey almak gerekmez. Hayal gücümüze dayalı bir eserde yazabiliriz. Örneğin bu eserdeki gibi Ay yerine Mars’a gittiğimiz bir eser yazabiliriz. Şu an Mars’a gitmek mümkün olmasa da belki 100 yıl sonra bu gayet normal bir şey olacak ve belkide bu eser Mars’a gidenlere ilham kaynağı olacaktır.

7. Edebiyatın Bilimle İlişkisi adlı metni içerdiği bilgi ve düşünceler arasındaki tutarlılık yönünden değerlendiriniz.
Cevap: Edebiyat’ın Bilimle İlişkisi adlı metin içerdiği bilgi ve düşünceler birbiriyle tutarlılık göstermektedir.


Yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorum yazmak için TIKLAYIN.

Bir önceki yazımız olan 9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı 14-15-16. Sayfa Cevapları MEB Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Etiket: 9 sınıf edebiyat kitabı 18 sayfa cevapları, türk dil edebiyatı ders kitabı
1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız (5 oy, ortalama: 5 üzerinden 4,80)
Bekleyin...Loading...

Linkedin'de Paylaş

Yalnızca Uzun Yorumlar Onaylanır.

Lütfen Konuyu Geliştirecek Uzun Yorumlar Yazınız.

Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.

Ödevini Sor