Forum Sınıf Cevap Yaz
25 Kasım 2021, 15:44 - Furkan Yazdı

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı 20-21-22. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

9.-Sınıf-Türk-Dili-ve-Edebiyatı-Ders-Kitabı-20-21-22.-Sayfa-Cevapları-MEB-Yayınları

9.Sınıf MEB Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı 20-21-22. Sayfa Cevapları Edebiyat ve Bilim

Metni Anlama ve Çözümleme

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 20 Ders Kitabı Cevapları

1. Edebiyatın Bilimle İlişkisi adlı metne göre edebiyatın hangi bilim dallarıyla ilişki içinde olduğunu belirtiniz.
Cevap: Metne göre edebiyat psikoloji, tarih, coğrafya ve sosyoloji gibi bilim dallarıyla ilişkilidir.

2. Metne göre edebiyatın amacını yitirmemesi neye bağlanmıştır? Açıklayınız.
Cevap: Metne göre edebiyatın amacının yitirmemesini, edebiyatın bilim ve gerçeklikle bağını hiç kesmemiş olmasıdır.

3. Metne göre bilim ve dil arasındaki ilişkiyi açıklayınız.
Cevap: Bilimsel çalışmalarda dil sadece bir aracıdır. Ancak dil edebiyatımızda her şeydir. Dil olmadan bir edebiyat olamaz. Bu nedenle ikisi de farklı ve ilişkili durumlardır.

4. Metnin ana düşüncesini ve yardımcı düşüncelerini belirleyiniz.
Cevap:

Metnin Ana Düşüncesi: Edebiyat ve Bilim İlişkisi
Metnin Yardımcı Düşüncesi: Edebiyatın diğer bilim dalları ile olan ilişkisi

5. Metindeki açık ve örtük iletileri belirleyiniz.
Cevap:

Açık İleti: Edebiyat ve Bilim İlişkisi
Örtük İleti: Edebiyat’ın bilim dallarıyla benzer ve farklı yönleri

6. Jules Verne’in, Ay’a Seyahat romanını Ay’a gidilmeden önce yazmasından hareketle edebiyat ile bilim arasındaki ilişkiyi değerlendiriniz.
Cevap: Edebi bir eser yazmak için gerçek hayattan doğrudan bir şey almak gerekmez. Hayal gücümüze dayalı bir eserde yazabiliriz. Örneğin bu eserdeki gibi Ay yerine Mars’a gittiğimiz bir eser yazabiliriz. Şu an Mars’a gitmek mümkün olmasa da belki 100 yıl sonra bu gayet normal bir şey olacak ve belkide bu eser Mars’a gidenlere ilham kaynağı olacaktır.

7. Edebiyatın Bilimle İlişkisi adlı metni içerdiği bilgi ve düşünceler arasındaki tutarlılık yönünden değerlendiriniz.
Cevap: Edebiyat’ın Bilimle İlişkisi adlı metin içerdiği bilgi ve düşünceler birbiriyle tutarlılık göstermektedir.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 21 Ders Kitabı Cevapları

1. Güzel sanatlar sözünden ne anladığınızı belirtiniz.
Cevap: Güzel sanatlar genellikle edebiyat dalında kullanılan, sözlerin daha anlamlı, kulağa daha hoş gelen kelimelerin kullanılmasıdır.


2. Aşağıdaki görsellerden hareketle edebiyatın diğer güzel sanatlardan ayrılan yönleriyle ilgili neler söylenebilir? Tartışınız.
Cevap: Edebiyat, diğer güzel sanatlardan tek farkı söz ile yapılıyor olmasıdır. Diğer sanatlar göze ve kulağa hoş gelen şeyleri yaparak gerçekleştiriliyor olmasıdır.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 21 Ders Kitabı Cevapları

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

] }

Linkedin'de Paylaş

Yorum Yazmak İster Misiniz.

Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.