Anasayfa Kitap Cevapları
Cevap Yaz
4 Ekim 2021, 13:51
Furkan Furkan
Yönetici
Konu Sayısı: 1138

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı 37-42-43. Sayfa Cevapları Öğün Yayınları

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı 37-42-43. Sayfa Cevapları Öğün Yayınları 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılı konusunda 9. Sınıf öğrencilerimizin ihtiyaç duyabilecekleri 9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 37-38-39-40-41-42 ve 43’teki Ders Kitabı Cevaplarını paylaştık. Eksik yada hatalı olabileceğini düşündüğünüz kısımları bizlere Yorumlar bölümünden yazarak bildirebilirsiniz. 9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı 37-42-43. Sayfa Cevapları Öğün Yayınları konusunda Garaz metninin çalışmalarını cevapladık.

9. Sınıf Öğün Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı 37-42-43. Sayfa Cevapları Garaz

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Öğün Yayınları Sayfa 37 Ders Kitabı Cevapları

1. İnsanlar yaşadıkları olayları neden hikâyeleştirme ihtiyacı duymuştur? Açıklayınız.
Cevap: İnsanlar duygu ve düşüncelerini paylaşma ve yaşanılan olaylardan ders çıkarmak amacıyla yaşadıklarını hikayeleştirerek yazıya dökmüş olabilir.

2. Yaşadığınız kötü olaylar sizde kin duygusuna sebep olur mu? Neden?
Cevap: Çok sinirlendiğim durumlarda bazen böyle hisler yaşarım ancak en sonunda kendimi sakinleştirip yatıştırırım. Bazı durumlarda sinirlendiğim zaman sağlıklı düşünemeyip duygularımla hareket ettiğim için bu tarz duygulara kapılabiliyorum.

3. Hikâye okurken olayın sürükleyici olmasına önem verir misiniz?
Cevap: Evet kesinlikle veririm. Sürükleyici olmayan ve ilgimi çekmeyen konuları ben okumak istemem. 

4. “Garaz” sözcüğü size neyi çağrıştırıyor? Açıklayınız.
Ceva: Garaz bence kötülük anlamına gelmektedir. Garez söcüğüne çok benzediği için benim aklıma bu şekilde çağrıştırıyor.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Öğün Yayınları Sayfa 37 Ders Kitabı Cevapları

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Öğün Yayınları Sayfa 42 Ders Kitabı Cevapları

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Okuduğunuz hikâyede olay örgüsü hangi tema etrafında gelişmiştir? Açıklayınız.
Cevap: Okuduğumuz hikayede olay örgüsü Çerçi Halil ile kızı Nebile arasında geçen çatışma üzerine kurulmuştur. Bir zamanlar zengin olan ailenin zor duruma düşüp eksi fakir haline dönmesi sonucu kızının fakir olmayı kabullenmemesi ve babanın bu durumu kabullenmesi diyebiliriz.

2. Garaz adlı metindeki şahıs kadrosunun özelliklerini belirleyiniz.
Cevap: 

  • Çerçi Halil: İş ve Ticaret adamıdır. İstanbul’a göç ettikten bir süre sonra ailesine haber vererek yanına aldırmış ve işleri kötüleşince tekrardan eski köy hayatına dönmüştür.
  • Nebile’nin Annesi: Köyüne bağlı, sonradan görmeliğe kapılmamış bir insan.
  • Nebile: Eski hayatını unutup şehir hayatını benimseyen, özleyen, anne-babasını aşağılayabilen, özentilik ve sonradan görmeliği sonuna kadar benimsemiş bir kız.

3. Metindeki karşılaşmaları ve temel çatışmayı belirleyiniz.
Cevap: Metindeki temel çatışma köyden şehire göç ile şehirden köye tekrardan göç edip sonradan görme olmaktır.

4. Okuduğunuz hikâyede kullanılan bakış açısını belirleyiniz. Bakış açısının, anlatımı nasıl etkilediğini açıklayınız.
Cevap: Okuduğumuz hikayede kullanılan bakış açısı İlahi/Tanrısal/Hakim’dir. Bu bakış açısıyla anlatıcının ruhsal ve fiziksel tüm bilgilerini biliyoruz.

5. Garaz adlı metinde anlatıcının yönlendirme yapıp yapmadığını, taraflı davranıp davranmadığını değerlendiriniz.
Cevap: Garaz metninde anlatıcı kısmen tarafsızlığını korusada bazı noktalarda yer yer yönlendirme yapmaktadır. 

6. Metnin olay örgüsünü belirleyerek aşağıdaki tabloya yazınız.
Cevap: Savaş döneminde İstanbul’a taşınan Çerçi Halil’in burada yaptığı ticaretler sonrasında zenginleşip ailesinide yanına alması. Ailesinin burada köy hayatından şehir hayatına geçiş yaptıkları sırada zorluklar yaşamışlardır. Bir süre sonra Çerçi Halil’in işleri bozulduğu için tekrardan köy hayatına dönmek zorunda kalmasıyla kızı Nebile’nin sonradan görmelik yapması.

7. Okuduğunuz metnin bağlı olduğu edebî dönemi, akımı, geleneği, topluluğu; metni ve yazarın biyografisini de dikkate alarak yazar ile metin arasındaki ilişkiyi değerlendiriniz.
Cevap: Okuduğumuz metinde diğer eserlerinde olduğu gibi Refik Halid anlatılarında asla ders niteliği yoktur. Öykülerin sonu tam manasıyla verilmez, ucu açık durumda bırakılır. Ana fikir verilmeden önce tatlı bir dille mekan, coğrafya, kişiler ve olaylar anlatılır. 

8. Okuduğunuz metinde, metnin yazıldığı dönemin gerçekliğini yansıtan unsurları ve metnin dönemin gerçekliği ile ilişkisini belirleyerek yazar ile metin arasındaki ilişkiyi açıklayınız.
Cevap: Refik Halid bu eserini 1947 yılında kaleme almış ve bu metinde 1910’lu yıllardan bahsedilmektedir. 

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Öğün Yayınları Sayfa 43 Ders Kitabı Cevapları

8. Garaz adlı metnin serim, düğüm ve çözüm bölümlerini saptayınız.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Öğün Yayınları Sayfa 43 Ders Kitabı Cevapları


1. Etkinlik

a. Okuduğunuz metinde kahramanların ruh hâli ile zaman ve mekân arasında ilişki olup olmadığını değerlendiriniz.
Cevap: Kahramanlar metnin çeşitli noktalarında, mekanlar değiştikçe ruh halleride duruma göre değişebiliyor. Örnek vermek gerekirse Anne kasabaya döndüğünde mutlu ancak Nebile mutsuzdur.

b. Okuduğunuz metindeki açık ve örtük iletileri tespit ediniz. Metinle ilgili tespitlerinizi, eleştirilerinizi, güncellemelerinizi ve beğeninizi metne dayanarak ifade ediniz.
Cevap:

Açık İleti: Nebile ve Nebile’nin Ailesinin İstanbul ile Kasaba arasında zıtlıklar yaşaması.

Örtük İleti: Hatalı modernleşme, sonradan görmelik.


2. Etkinlik

a. Metinde yazara özgü dil ve anlatım özelliklerini belirleyiniz.
Cevap: Metnin yazarı kimi zaman yerel dil kullanırken kimi zaman ise günlük konuşma dili, kimi zaman yabancı kelimeleri kullanmıştır.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı 37-42-43. Sayfa Cevapları Öğün Yayınları 2021-2022

4.5/5 - (2 votes)
Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Sadece Uzun Yorumlar Onaylanır.

Lütfen Konuyu Geliştirecek Uzun Yorumlar Yazınız.

Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.