Anasayfa Kitap Cevapları
Cevap Yaz
24 Haziran 2021, 22:04
Furkan Furkan
Yönetici
Konu Sayısı: 1101

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı 40-41-42-43-44-45-46. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

9. Sınıf MEB Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı 40-41-42-43-44-45-46. Sayfa Cevapları Hikâye

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 40 Ders Kitabı Cevapları

OKUMA ÇALIŞMALARI

Hazırlık

1. İnsanların tanımadıkları kimselere güvenmesinin ne gibi sorunlara yol açabileceğini tartışınız.
Cevap: İnsanlar tanımadıkları insanlara güvenerek tehlikeli bir olay yaşayabilir. Güvendiği kişi kendisini kandırabilir ve parasını alabilir.

2. Hikâye okumanın kişiye kazandıracakları hakkında görüşlerinizi belirtiniz.
Cevap: Her hikayede bir ders çıkarılır. Bu dersi iyice anlarsak hayat tecrübemiz artar.

3. Bazı hikâyeler olay ağırlıklı iken bazıları yaşamdan bir kesiti ruhsal çözümlemelerle yansıtır. Aşağıdaki metinleri bu bilgiden hareketle değerlendiriniz.
Cevap: Bu hikaye çeşitliliği nedeniyle yaşanmaktadır. Bu edebiyatın zengin bir dal olduğunu ispatlar. İnsanlar her türlü estetik zevke göre istediği hikayeyi bulabilmeleri için çeşitlendirilmiştir.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 45 Ders Kitabı Cevapları

Metni Anlama ve Çözümleme

1. “Nihayet, bir gün, bu korktuğum, beklediğim, merak ettiğim hadise vuku buldu.” cümlesindeki altı çizili kelimelerin anlamlarını metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu sözlükten kontrol ediniz.
Cevap: Altı çizili kelimenin anlamı bir olayın gerçekleşmesi olabilir.
Tahminim doğrudur.

2. Zincir adlı metindeki şahıs kadrosunun özelliklerini belirleyiniz.
Cevap: 

Anlatıcı Yazar: Pencere başından dışarıda olup bitenleri izleyen, dikkatli ve eleştiri yapan birisidir.

Buldok Köpek: İri kafalı, dik başlı, korkutucu, burnu çökmüş, huysuz bir köpektir.

Senagalli Asker: Köpekle başa çıkamayan birisidir.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 46 Ders Kitabı Cevapları

3. Metinde kullanılan bakış açısı, anlatımı nasıl etkilemiştir? Açıklayınız.
Cevap: Metinde kullanılan bakış açısı, daha objektif ve daha samimi bir anlatım sağlamıştır. Anlatıcı, kahramanlardan biri olunca daha samimi bir anlatım olur.

4. Metinde anlatıcının yönlendirme yapıp yapmadığını, olayları yorumlayıp yorumlamadığını değerlendiriniz.
Cevap: Metinde yazar düşünceyi geliştirme yolları ve söz sanatları kullanarak okuyucuları bir nebze yönlendirmiştir.

5. Hikâyede yazara özgü dil ve anlatım özelliklerini belirleyiniz.
Cevap: Yazar söz sanatlarının yanı sıra betimleme yapan ve okurun dikkatini üstüne çekmeyi başaran bir kullanım yapmıştır.

6. Okuduğunuz hikâyenin serim, düğüm ve çözüm bölümlerini aşağıdaki tabloda belirtiniz.
Cevap: 

Serim: Yazar yaşadığı bölge hakkında betimlemelerde bulunuyor.
Düğüm: Sokaktan çevreyi izlerken buldok köpeğinin yaptıklarını seyrediyor.
Çözüm: Yalnızca bizleri seven, koruyan kişilere güvenmemiz gerektiği vurgulanmıştır.


1. Etkinlik

a. Zincir adlı hikâyedeki evrensel değerleri belirleyiniz.
Cevap: Gurbet sıkıntısı, özgürlük ve yalnızlık

b. Metindeki evrensel değerlerin olay akışına etkisini değerlendiriniz.
Cevap: Metindeki evrensel değerler estetik haz uyandırmış ve olayın akışını doğrudan etkilemiştir. Köpek özgürlüğü için kaçmıştır vb.


2. Etkinlik

a. Zincir adlı metinde öne çıkarılan yapı unsurunu belirleyiniz.
Cevap: Metinde şahıs ön plana çıkarılmıştır.

b. Öne çıkarılan bu yapı unsurunun hikâyenin kurgusundaki işlevini değerlendiriniz.
Cevap: Olayların akışı şahısın etrafında gerçekleşmektedir.


Yorumlarınız bizim için değerlidir. Yorum yazmak için TIKLAYIN.

Bir önceki yazımız olan 9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı 35-36-37-38. Sayfa Cevapları MEB Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Sadece Uzun Yorumlar Onaylanır.

Lütfen Konuyu Geliştirecek Uzun Yorumlar Yazınız.

Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.