Forum Sınıf Cevap Yaz
22 Aralık 2021, 9:59 - Furkan Yazdı

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı 88-89-90-91-92. Sayfa Cevapları Öğün Yayınları

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı 88-89-90-91-92. Sayfa Cevapları Öğün Yayınları” 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılı konusu içerisinde 9. Sınıf öğrencilerimizin ihtiyaç duyabilecekleri konular arasında bulunan 9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 88-89-90-91 ve 92’deki Ders Kitabı Cevaplarını paylaştık. Eksik veya hatalı kısımları bizlere Yorumlar bölümünden yazarak bildirebilirsiniz. 9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı 88-89-90-91-92. Sayfa Cevapları Öğün Yayınları konusu içerisinde Bir Bayrak Rüzgar Bekliyor başlıklı konuları cevapladık.

9.Sınıf Öğün Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı 91-92. Sayfa Cevapları Bir Bayrak Rüzgar Bekliyor

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Öğün Yayınları Sayfa 91 Ders Kitabı Cevapları

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Bir Bayrak Rüzgâr Bekliyor adlı şiirden memleket manzarasını yansıtan ifadeler bulunuz.
Cevap: Yazın sarı kışın beyaz çiçeklerin olduğu, sevgisi ifadesinde memleket manzaralarını yansıtan ifadeler bulunmaktadır.


2. Bu şiirde geçen “rüzgâr” sözcüğü neyin imgesidir? Açıklayınız.
Cevap: Şiirde geçen rüzgar sözcüğü ruh ve can anlamında kullanılmıştır. Bu ruh sayesinde al bayrağımız göklerde dalgalanabilmektedir.


3. Bu şiirin söyleyicisi ve hitap ettiği kişi kimdir? İkisi arasındaki ilişkiyi açıklayınız.
Cevap: Şiirin söyleyicisi şairin kendisidir, hitap ettiği kişi ise Türk milletidir.


4. “Destânını yapmış, kasîdeye kanmış…
Bir el ki ahretten uzanmış,
Edeple gelip birer birer
Öpsün diye fâniler.”
Yukarıdaki dörtlükte geçen söz sanatı/sanatlarını bulunuz.
Cevap:

Bir el ki ahretten uzanmış, ⇒ Asıl kişi söylenmemiştir.

Fani kelimeleri, edep kelimeleri, ahiret kelimeleri tensaüptür.


5. “Bir el ki ahiretten uzanmış” dizesinden ne anladığınızı açıklayınız.
Cevap: Bu el ki ettiğimiz dularla bize öte dünyalardan yardım eden belki ahiretten peygamberimiz belki büyük atalarımız olabilir.


6. Şair, askerin meçhul olmadığını hangi bölümde ve nasıl açıklıyor?
Cevap: Askerin meçhul olmadığı son bölümde, askerin bayrağı tuttuğu için belli oluyor diyor.


7. Okuduğunuz şiirden yola çıkarak “vatanseverlik” ile ilgili neler düşündüğünüzü arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Vatanımızı sevmek milli kültürel ögelerimizdendir. Atalarımızdan ve ailemizden gördüğümüz bu şekildedir. Büyük atalarımız bizlere bu cennet vatanı bırakmak için binlercesi canlarını feda etmiştir.


8. Arif Nihat Asya “bayrak şairi” olarak anılmaktadır. Böyle anılmasının, yazdığı şiirlerin içeriği ile ilgisi olup olmadığını araştırınız.
Cevap: Bağlantısı vardır çünkü Arif Nihat Asya bayrakları çok güzel tanımlayıp şiirinde kullanmaktadır.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Öğün Yayınları Sayfa 92 Ders Kitabı Cevapları

a. Bu Vatan Kimin? şiiri ile Bir Bayrak Rüzgâr Bekliyor şiirini aşağıda verilen tabloya göre karşılaştırınız.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Öğün Yayınları Sayfa 92 Ders Kitabı Cevapları


b. Epik şiirlerde şairlerin okuyucuya aktarmak istediği düşünce ile seçtiği kelimeler arasında nasıl bir ilişki vardır? Tartışınız.
Cevap: Epik şiirlerde şairin seçtiği kelimeler destansı duyguları yansıtmaktadır. İnsanın içinde coşku ve heyecanı arttırmaya yönelik olur.


c. Sizce epik şiirlerin Millî Mücadele ruhunu uyandırmada ne gibi katkıları olmuştur?
Cevap: Bu tarz şiirler milli değerlerimizi bir arada tutmaları konusunda, canını vatan için feda etmiş kahraman insanlarımızın hatıralarını bize hatırlatmaları konusunda katkıları olmuştur.


2. Etkinlik

Aşağıdaki şiirlerin konusuna göre türünü yazınız.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı 88-89-90-91-92. Sayfa Cevapları Öğün Yayınları


3. Etkinlik

Barış Manço’nun “Yaz Dostum” şarkısının sözlerini öğreniniz ve burada geçen didaktik ögeleri bulunuz.

  • Selam almayana yiğit denir mi?Selam veren kişinin selamını almamak büyük bir ayıptır.
  • Boşa geçmiş ömre yaşam denir mi?Hayatı boşuna yaşamış, hiç bir gelişim göstermemiş insan boşa yaşamıştır, bir şeylere çabalaması gerekir.
  • Yoksul görsen besle kaymak bal ileİhtiyaç sahibi olan birine en iyi şartlar altında yardım etmeliyiz, yardım en kötü şartlar altında olmamalı.
  • Garipleri giydir ipek şal ileİhtiyaç sahibi insanlara vereceğimiz kıyafetler eski değil, en yeni en kaliteli kumaştan olmalıdır.
  • Öksüz görsen sar kanadın kolunuSahipsiz çocukları giydirip mutlu etmek dünyadaki en iyi iştir.

9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı 88-89-90-91-92. Sayfa Cevapları Öğün Yayınları

LGS sınavından sonra bir liseye yerleşmeyi başaran öğrencilerimizin en çok zorlanacağı şey yeni eğitim-öğretim şeklidir. Öğrencilerimiz ilkokul ve ortaokuldan sonra zorlu bir eğitim sürecine, lise hayatına başlamış bulunuyorlar. Lise hayatında Edebiyat dersinde zorluk yaşamamaları için 9. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı 88-89-90-91-92. Sayfa Cevapları Öğün Yayınları konusunu paylaşmış bulunuyoruz. Bu konu içerisinde yaptığınız hatanın nerde olduğunu arayıp vakit kaybetmek yerine konumuzu ziyaret edip hatalarınızı inceleyebilirsiniz.

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

] }

Linkedin'de Paylaş

Yorum Yazmak İster Misiniz.

Ana Sayfa Gizlilik Politikası İletişim S.S.S

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.