Kurban bayramını belirlemek için hicri takvimden yardım alırız. Hicri takvime göre kurban bayramı zilhicce ayının 10. Gününden itibaren dört gün olarak kutlanan dini bir bayramdır. Müslümanlar için önemli bayramlardan biridir.
Kurban bayramında maddi anamda gücü yetenler kurban keserler. Elbette kurban keserken bir çok ayrıntıya dikkat ederek kurban kesmeliyiz. Bu ayrıntılardan biride kesilecek hayvan türünü belirlemedir. Yani her hayvan kurban olarak kesilemez. Kurban ibadetini yerine getirecek olan bir Müslüman öncelikle hangi hayvanın kurban edileceğini bilmesi gerekir. Kurban bayramında koyun, keçi, sığır, inek, boğa, manda, dana, düve ve tosun kesilebilecek hayvanlardır. Ancak bu hayvanlardan birini kurban edeceksek öncelikle kurban edilecek hayvanın iyice kontrol edilmesi gerekir. Çünkü bir gözü görmeyen, topal olup yürüyemeyen, dişlerinin darısı yok olan, kulağının veya kuyruğunun çoğu olmayanlar kesilemez. Bunlar ayrıntı da olsa kurban keserken dikkat edilmesi gereken kurallardır.
Kurban kesecek olan Müslümanların her türlü ayrıntıya önem vermesi gerekir. Çünkü ayrıntılar ibadetin gerçekleşmesi için öncelik olan şeylerdir. Bu ayrıntılara dikkat ederek inşallah Allah kabul edecektir.
Bir önceki yazımız olan 9. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Kitabı 14-15-16-17. Sayfa Cevapları MEB Yayınları başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Anonim
Abone
Kurban bayramında keçi, koyun, inek, sığır, deve gibi hayvanlar kesilebilmektedir. Bu hayvanlar dinimizce belirlenmiş ve ayırt edici özellikleri anlatılmıştır. Hasta ve hamile hayvanların kesilmesi dinen yasaktır.
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.