6. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı 69-70-71-72-73-74-75-76. Sayfa Cevapları Dörtel Yayıncılık 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 6. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Zararlı Alışkanlıklara Başlama Sebepleri ve Korunma Yolları konusunun bulunduğu 6. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 69-70-71-72-73-74-75-76 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerileriniz iyorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
Zararlı bir alışkanlığa başlama sebepleri arasında sosyal çevre ne kadar etkilidir?
Cevap: Zararlı bir alışkanlığa başlama sebepleri arasında sosyal çevre en büyük etkendir. Çünkü zamanımızın büyük kısmını sosyal çevremizle geçirir ve birbirimize benzemeye başlarız. Bir seferden bir şey olmaz, sadece tadına bakacağım gibi kandırmacalarla bu kötü alışkanlıkların başlangıcı atılır.
“İyi arkadaşla kötü arkadaşın misali, misk taşıyanla körük çeken insan gibidir. Misk sahibi kişi ya sana kokusundan verir veya sen ondan alırsın. Körük çekene gelince ya elbiseni yakar yahut da sen onun kötü kokusunu alırsın.”
(Buharî, Büyû, 38; Müslim, Birr, 146.)
Kötü alışkanlıklara yönelmede arkadaş çevresinin etkisi nedir? Yukarıdaki hadisi de dikkate alarak düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Kötü alışkanlıklara yönelmede arkadaş çevrenini etkisi büyüktür. Çünkü zamanın çoğu onlarla paylaşılır. İnsan zamanla yanındakine benzer aynı ”körle yatan şaşı kalkar” deyiminde söylenilen gibi. Bu nedenler iyilerle birlikte olunmalı ki iyi bir huya sahip olalım.
Yukarıdaki şema zararlı alışkanlıklara başlamanın sebepleri konusunda sizlere nasıl bir fikir vermektedir? Sınıfta arkadaşlarınızla değerlendiriniz.
Cevap: Şema zararlı alışkanlıkların başlamanın sebepleri konusunda özentiden uzak durmamız, kötü arkadaşlıklarla mesafeli olmamız, kötü olduğunu bildiğimiz şeyleri denememiz gerektiği fikirlerini vermektedir.
“… Kötülüklerin açığına da gizlisine de yaklaşmayın…”
(En’am suresi, 151. ayet.)
Yukarıdaki ayette verilmek istenen mesaj nedir? Düşününüz.
Cevap: Yukarıdaki ayette kötülükler gizli de olsa açıkta olsa kötülük kötülüktür ve günahı aynıdır bu nedenle kötülüğün her türlüsünden uzak durulmalıdır.
Zararlı alışkanlıklardan korunmak için neler yapmamız, nelere dikkat etmemiz gerekir? Tartışınız. Ulaştığınız sonuçları aşağıya yazınız.
Cevap: Zararlı alışkanlıklardan korunmak için kötü arkadaşlıklardan uzak durmalı, bilinçli olmalı ve kendimizi korumalıyız.
Aşağıdaki şemayı örneklerden de yararlanarak tamamlayınız.
Cevap:
Hz. Yahya’nın (a.s.) ve birçok peygamberin yaşadığı Kudüs hakkında neler biliyorsunuz?
Cevap: Kudüs, Müslümanların il kıblesidir. Suriye’nin aşağısında kalan Akdeniz’e kıyısı olan bir şehir olduğunu biliyorum.
Hz. Yahya (a.s.) hangi özelliklere sahipti? Konudaki anlatımları da dikkate alarak Hz. Yahya (a.s.) hakkındaki öğrendiklerinizi aşağıya listeleyiniz.
Cevap: Hz. Yahya güzel ahlakı ile bilinen bir peygamberdir. Anne ve babasına karşı saygılı olması, güzel ahlaka sahip olması ve iyi huyu ile bilinmektedir.
Konunun başında yapılan açıklamaları ve Tebbet suresinin anlamını da dikkate alarak bu sureden çıkarılabilecek mesajları belirleyiniz. Belirlediğiniz mesajlar üzerinde arkadaşlarınızla konuşunuz.
Cevap: Bu sureden Ebu Leheb’e beddua edilmesi ve o duanın kabul olmasıyla karısıyla birlikte kahrolduğunu çıkardım.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.