10.Sınıf Coğrafya Ders Kitabı 227-236-237. Sayfa Cevapları Yıldırım Yayınları 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 10. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Afetlerden Korunma konusunun bulunduğu 10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 227-236-237 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
Su baskınlarından korunmak için neler yapılabileceğini araştırınız. Elde ettiğiniz bilgileri defterinize yazınız.
Cevap: Su baskınlarından korunmak için yüksek yerlere çıkın. Su baskını olabilecek yerlere yerleşim yapılmamalıdır. Su basma tehlikesi olan eğimli yamaçlarda teraslama ve ağaçlandırma yapılmalıdır.
Aşağıdaki tabloda belirtilen afetlere karşı alınması gereken önlemleri örnekteki gibi yazınız.
Cevap:
Deprem → Fay bölgelerine yerleşim birimi kurulmamalı. Deprem çantası hazırlanmalı. Depreme dayanıklı yapılar yapılmalı. Evdeki büyük eşyalar duvara sabitlenmeli.
Heyelan → Heyelan görülme riski olan alanlarda yerleşim yeri yapılmamalıdır. Dik olan yamaçlarda desteği kaldıran kazılar yapılmamalıdır. Heyelan olduğu zaman uzaklaşacak zaman yoksa hayat üçgeni oluşturulabilir.
Çığ → Yamaçlar ağaçlandırılmalıdır. Yamaçlara kar perdeleri, yollara da çığ tünelleri yapılmalıdır.
Su Baskını → İlk olarak bu riskli bölgelere yerleşim yeri yapılmamalıdır. Yamaçlar ağaçlandırılmalı, barajlar yapılmalıdır. Fazla yağışı olduğu için kanallarla birbirine bağlı çanaklar yapılmalıdır.
Orman Yangını → Çoğunlukla insanlardan kaynaklıdır. Ormanlarda cam kırıkları atılmamalıdır. Mangal ateşi söndürülmelidir.
Erozyon → Mevcut olan bitki örtüsü korunmalıdır. Yamaçlarda teraslar, nöbetleşe ekim, meraların ıslah edilmesi tedbirlerdir.
Kuraklık → İlk olarak su kaynaklarının tasarruflu kullanılması gerekir. Tarım alanlarında damla sulama sistemine başvurulmalıdır.
Aşağıdaki metni okuyup yorumlayınız. Noktalı yerlere afetlerde neler yapılması gerektiğiyle ilgili duygu ve düşüncelerinizi yazınız. Hazırladığınız metni sınıfta okuyunuz.
Cevap: Afetlerden korunmak için belli tedbirlerin alınması gerekmektedir. İlk olarak hangi afetin oluşma ihtimali varsa onun için gereken tedbirler alınmalıdır. Afet anında kendimizi korumaya almamız ve gerekenleri yapmamız gerekir. Tedbirleri yerine getirdiğimiz zaman afetten etkilenme riskimizi düşürürüz.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Deprem, tsunami, yangın gibi afetlerle mücadele için alınabilecek önlemler hakkında bilgi sahibi olmak çok önemli. Hazırlık çalışmasında su baskınlarına karşı alınabilecek önlemleri araştırmamız, güvenliğimiz açısından bilinçlenmemize yardımcı oldu
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.