4. Sınıf İnsan Hakları Ders Kitabı 98-99-100-101. Sayfa Cevapları Hecce Yayıncılık
4. Sınıf İnsan Hakları Ders Kitabı 98-99-100-101. Sayfa Cevapları Hecce Yayıncılık 2026-2027 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 4. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde 6.Ünite Değerlendirme Çalışmaları konusunun yer aldığı 4. Sınıf İnsan Hakları Ders Kitabı Sayfa 98-99-100-101 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

4.Sınıf Hecce Yayıncılık İnsan Hakları Ders Kitabı 98-99-100-101. Sayfa Cevapları 6.Ünite Değerlendirme Çalışmaları
4. Sınıf İnsan Hakları Ders Kitabı Sayfa 98 Cevapları Hecce Yayıncılık
Ünite Değerlendirme Çalışmaları
A. Aşağıda verilen ifadelerdeki boşlukları uygun şekilde doldurunuz.
(Haymatlos – aktif vatandaş – vatan – iletişim – sivil toplum kuruluşu – devletimiz)
Cevap:
1. Üzerinde yaşadığımız toprak parçası vatan olarak adlandırılır.
2. Vatandaş olarak karşılaştığımız sorunlara çözüm bulabilmek için sivil toplum kuruluşu kurma hakkımız vardır.
3. Toplumdaki ihtiyaçlarımızı ve toplumun güvenliğini devletimiz sağlamaktadır.
4. Demokrasi kültürünü benimseyerek haklarını kullanabilen kişilere aktif vatandaş denir.
5. Toplumun uyum ve düzen içinde yaşayabilmesi insanların iletişim kurmayı öğrenmesi ile mümkündür.

B. Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların yanına “D”, yanlış olanların yanına “Y” yazınız.
Cevap:
1. Aynı vatanı paylaşan kişiler sevinç, keder, gurur gibi ortak duyguları paylaşırlar. (D)
2. Devletin sağladığı imkanlardan sadece vatandaşlar yararlanır. (Y)
3. Devletin açtığı kurum ve kuruluşlar vatandaşlara karşı sorumlulukları olduğunun göstergesidir. (D)
4. Her toplumda aynı kurallar geçerlidir. (Y)
5. İyi bir vatandaş olmanın temeli yasalara uymaktır. (D)

C. Aşağıda verilen soruların cevaplarını defterinize yazınız.
1. Bizleri bir arada tutan ve yaşadığımız vatanın parçası yapan bazı değerler vardır. Bu ortak değerlerimiz nelerdir? Araştırınız.
Cevap: Tarihimiz, dilimiz, dinimiz, bayrağımız, İstiklal Marşı’mız ve kültürel ögelerimiz bizleri bir arada tutan ve vatanın parçası yapan ortak değerlerdir.
2. Çocuklar ve yetişkinlerin üzerine düşen bazı sorumluluklar vardır. Çocukların ve yetişkinlerin sorumlulukları nelerdir? Araştırınız.
Cevap: Çocukların ve yetişkinlerin belli sorumlulukları bulunmaktadır. Çocukların ders çalışmak, ödev yapmak, odasını toplamak gibi daha çok kendini ilgilendiren konularda sorumlulukları bulunmaktadır. Yetişkinlerin ise çalışmak, vatandaşlık görevlerini yerine getirmek, aile üyelerine bakmak gibi sorumlulukları bulunur.
3. İnsanların bulundukları vatanda bir arada yaşayabilmeleri için bazı becerilere sahip olmaları gerekmektedir. İnsanların bir arada yaşayabilmeleri için sahip olmaları gereken beceriler nelerdir? Araştırınız.
Cevap: İnsanların bir arada yaşayabilmeleri için iletişim, empati, saygı, hoşgörü, adalet, eşitlik, iş birliği yapabilme gibi becerilere sahip olması gerekir.
Ç. Aşağıda verilen kavramların anlamlarını araştırınız. Bu kavramlar neden önemlidir? Söyleyiniz.
1. Çok Kültürlülük
2. Asimilasyon
3. Birlikte Yaşama Kültürü
Cevap:
1. Çok Kültürlülük: Farklı gruplara, farklı kültürlere ait kişilerin bir arada yaşamasıdır.
2. Asimilasyon: Bir topluluğun kendi kültürüne ait değerleri kaybederek yaşadığı toplumun kültürünü benimsemesine denir.
3. Birlikte Yaşama Kültürü: Farklı kültüre, yapıya sahip kişilerin bir arada uyumlu bir şekilde yaşamalarıdır.
Bu kavramlar, farklılıklara saygı duyarak barış içinde bir arada yaşayabilmemiz için önemlidir.
4. Sınıf İnsan Hakları Ders Kitabı Sayfa 99 Cevapları Hecce Yayıncılık
D. Aşağıda verilen soruları yanıtlayınız.
1. Bazı bireyler çeşitli nedenlerle bir ülkenin vatandaşı olmayabilir.
Bir ülkenin vatandaşı olmayan kişilere verilen ismi işaretleyiniz.
A) Haymatlos
B) Mülteci
C) Sığınmacı
D) Vatandaş
Cevap: A) Haymatlos
2. Sivil toplum kuruluşlarının özelliklerini işaretleyiniz.
A) Kar etmek gibi bir amaçları yoktur.
B) Her konudan sorumludurlar.
C) Kuruluş temsilcilerinin çıkarlarını önde tutarlar.
D) İş birlikli çalışmalardan kaçınırlar.
Cevap: A) Kar etmek gibi bir amaçları yoktur.
3. Aşağıdakilerden hangisi aktif vatandaş özelliklerinden değildir? İşaretleyiniz.
A) Duyarlı olmak.
B) Haklarını bilmek ve gözetmek.
C) Eleştirmek ve sorgulamak.
D) Bencil olmak.
Cevap: D) Bencil olmak.
4. Nil ile Serdar arkadaşları Ahmet ile konuşmuşlardır. Konuşma esnasında Ahmet, arkadaşları ile birlikte bir yetenek testine girdiğini ve bu testten gelen sonuca göre devletin ücretsiz olarak açtığı kurslara katılabileceğini paylaşmıştır. Ahmet, konuşmasında yapılan testler ve sonrasında açılan bu kurslar sayesinde devletin gelişimlerine katkı sağladığını da belirtmiştir.
Yukarıda anlatılan olayda devletin vatandaşlarına karşı sorumluluğu aşağıdakilerden hangisidir? İşaretleyiniz.
A) Vatanın bölünmez bütünlüğünü sağlamak.
B) Altyapı yatırımlarıyla vatandaşların yaşamını kolaylaştırmak.
C) İnsanların maddi ve manevi gelişimi için imkan sağlamak.
D) Refah, huzur ve mutluluğu sağlamak.
Cevap: C) İnsanların maddi ve manevi gelişimi için imkan sağlamak.
5. Arda, metro ile okula gitmek için babasıyla birlikte evden çıkmıştır. Metronun merdivenlerinden inerken bir vatandaşın ayağının kayıp düştüğüne şahit olmuşlardır. Arda’nın babası ve metro bekleyen kalabalık, hemen olaya müdahale etmiştir.
Yukarıda anlatılanlara göre bir olaya şahit olan insanlar aşağıda verilen davranışlardan hangisini göstermemiştir? İşaretleyiniz.
A) İş birliği yapma
B) Görmezden gelme
C) Sorumluluk alma
D) Dayanışma gösterme
Cevap: B) Görmezden gelme
4. Sınıf İnsan Hakları Ders Kitabı Sayfa 100 Cevapları Hecce Yayıncılık
6. Bir sivil toplum kuruluşunun kurulma amaçları arasında hangisini gösteremeyiz? İşaretleyiniz.
A) İhtiyaç sahiplerini desteklemek.
B) Doğayı korumak.
C) Gelir elde etmek.
D) Belirli bir soruna çözüm getirmek.
Cevap: C) Gelir elde etmek.
7. İnsanların üzerinde yaşadığı toprak parçası vatan olarak adlandırılmaktadır.
Vatanımızda mutlu bir şekilde yaşamak için aşağıdakilerden hangisi gereklidir? İşaretleyiniz.
A) Kurallara uymadan yaşamak.
B) Kültürümüzü koruyarak yaşamak.
C) Toplum huzurunu bozarak yaşamak.
D) Sorumluluklarımızı yerine getirmeden yaşamak.
Cevap: B) Kültürümüzü koruyarak yaşamak.
8. Doğduğumuz andan itibaren bizlere verilen kimlik kartında yazan kişisel bilgiler arasında olmayanı işaretleyiniz.
A) Medeni hal
B) Uyruk
C) Kan grubu
D) Göz rengi
Cevap: D) Göz rengi
9. Yetişkinlerin ve çocukların sorumlulukları birbirinden farklıdır.
Aşağıda verilenlerden hangisi bir çocuğun sorumlulukları arasındadır? İşaretleyiniz.
A) Bir işte çalışmak.
B) Fatura ödemek.
C) Ödevini yapmak.
D) Televizyon seyretmek.
Cevap: C) Ödevini yapmak.
10. Bilinçli bir öğrenci olduğunu söyleyen Nursema’nın aşağıda verilen özelliklerden hangisine sahip olması beklenir? İşaretleyiniz.
A) Kurallara uyar.
B) Bencil davranır.
C) İletişim kurmaktan kaçınır.
D) İnsanlara karşı ön yargılıdır.
Cevap: A) Kurallara uyar.
4. Sınıf İnsan Hakları Ders Kitabı Sayfa 101 Cevapları Hecce Yayıncılık
E. Aşağıda verilen zihin haritasını bu ünitede öğrendikleriniz çerçevesinde doldurunuz.
Cevap:
Devletin Sorumlulukları: Ülkenin güvenliğini sağlamak, temel hak ve hürriyetleri sağlamak, temel hizmetleri sağlamak, eşitliği sağlamak, adaleti sağlamak.
Vatandaşların Sorumlulukları: Katılımcı olmak, sorumluluk sahibi olmak, adalet ve eşitlik ilkesine bağlı olmak, topluma saygı göstermek, demokratik değerlere saygı duymak.
Sivil Toplum Kuruluşlarının Rolleri: Toplumsal ihtiyaçlara çözüm bulmak, toplumsal bilinç oluşturmak, eşitsizlik ile mücadele etmek, eğitim faaliyetleri yürütmek, farklı gruplar arasındaki iletişimi sağlamak.
Birlikte Yaşama Kültürünün Göstergeleri: Saygı göstermek, hoşgörülü olmak, iş birlikçi olmak, eşit ve adaletli olmak, empati yapabilmek.

Aradığınız ödevi bulamadıysanız lütfen Hecce Yayıncılık 2026 ana içeriğimizi ziyaret ediniz.

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 3. sınıf türkçe sayfa 11 forum sınıf

