5.Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 172-173-174-175. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 5. sınıf öğrencilerimizin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Yaşadığım Yerin Ekonomiye Katkısı konusunun da bulunduğu 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 172-173-174-175 Cevapları konusunu paylaştık. Konu içerisinde eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
Günlük hayatımızda çeşitli ürünler satın alırız. Satın aldığınız ürünleri inceleyiniz, hepsi ülkemizde mi üretilmiştir? Söyleyiniz.
Cevap: Satın aldığımız ürünlerin hepsi ülkemizde üretilmemiştir. Ülkemizde üretilen ürünlerin ambalajında “YERLİ ÜRETİM” ibaresi bulunmaktadır.
İthalat ve ihracatın ne olduğunu örnek vererek açıklayınız.
Cevap: İthalat yurt dışında üretilen bir ürünün ülkeye sokularak satın alınmasıdır. Amerika’da üretilen “iPhone 8” model telefonu satın almak ithalata örnek verilebilir.
İhracat ise ülkemizde üretilen ürünlerin başka bir ülkeye satılmasıdır. Ülkemizde üretilen askeri teknolojilerin diğer ülkelere satılması ihracata örnek verilebilir.
Denizli’de üretilen peştamalın Denizli’nin ve ülkemizin ekonomisine katkısı ne olabilir? Açıklayınız.
Cevap: Denizli’de üretilen peştamal, ülkemizin peştamal üretilmeyen diğer noktalarına ulaştırılarak ticareti gerçekleştirilebilir ve ihracatı yapılabilir. Bu sayede bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlar.
Edirne’nin Yunanistan sınırında olması kentin ekonomisini nasıl etkilemiştir? Söyleyiniz.
Cevap: İki farklı kültür, millet oldukları için insanlar farklı tüketim ürünlerini görmek isteyebilir. Buda hem Edirne’yi hemde Yunanistan’ın sınır şehrinin ekonomisini olumlu anlamda etkiler.
Köylüler Adana’nın hangi ürününü ekonomiye kazandırmıştır? Bunu yaparken Adana’nın hangi coğrafi özelliğinden faydalanmışlardır? Söyleyiniz
Cevap: Köylüler Adana’da yetişen defne bitkisini ekonomiye kazandırmıştır. Köylüler bunu yaparken Adana’nın orman zenginliğini ve bitki örtüsünden faydalanmışlardır.
Sizce Arap turistler neden Karadeniz’i tercih etmiş olabilirler? Tartışınız.
Cevap: Arap coğrafyasının genellikle çorak ve çöl olması, yeşil arazinin fazla bulunmaması nedeniyle Araplar yeşil alanlara hasret kalmışlardır. Bu nedenle orman ve yeşil cenneti Karadeniz şehirlerimizi tercih etmiş olabilirler.
Ispartalılar gül ürünlerinin ihracatını artırmak için ne tür çalışmalar yapabilirler? Tartışınız.
Cevap: Ispartalılar gül ürünlerinin ihracatını arttırabilmek adına gül fabrikalarının geliştirilmesini ve üretimin desteklenmesini sağlayabilirler. Bu şekilde yapılacak ihracatların daha geniş kitlelere ulaşması sağlanır.
Aşağıdaki soruları okuyarak cevaplarını yazınız.
1. Yaşadığınız yerin ülke ihracatına katkısı nedir? Araştırarak yazınız.
Cevap: Yaşadığımız bölgede üretilen özellikle meyve-sebzeler Arap ülkelerine ve Rusya, Ukrayna gibi meyve-sebzenin yetişmesi için yeterli iklim şartlarını karşılamayan ülkelere ihraç edilmektedir.
2. Yukarıda okuduğunuz örneklerde olduğu gibi sizin yaşadığınız yerde de ihracat gelirlerimize katkı sağlayacak çeşitli ürünler ve imkânlar vardır. Bu konuda bir araştırma yapınız. İhracatı artırmak için başka neler yapılabileceğini düşünerek fikirlerinizi yazınız.
Cevap: İhracatı arttırmak için öncelikle bulunduğumuz bölgedeki zenginlikleri veya henüz keşfedilmemiş değerleri ortaya çıkarmalıyız. Bu değerleri bir ticari ürün haline getirerek pazarlamalıyız. Ürünleri pazarlarken daha geniş düşünmeli ve sadece yurt içine değil yurt dışına da satışını düşünmeliyiz.
5.Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları 172-173-174-175. Sayfa, Yaşadığım Yerin Ekonomiye Katkısı 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Gayet güzel cevaplar söyleniyor bu siteden ataştırabilirsiniz
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.