5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 126-127-129-130-131-132. Cevapları MEB Yayınları 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 5. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Mezopotamya ve Anadolu Medeniyetlerinin Ortak Kültürel Mirasa Katkıları konusunun yer aldığı 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 126-127-129-130-131-132 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
Mezopotamya ve Anadolu medeniyetleri ile ilgili dilsiz haritayı inceleyiniz ve etkinliği yapınız.
1. Adım: Harita üzerinde Fırat ve Dicle nehirlerini daha belirgin hâle getiriniz. İki nehir arasında kalan alanı boyayınız.
2. Adım: Harita üzerinde Anadolu Yarımadası’nı kesik çizgilerle gösteriniz ve farklı bir renk ile boyayınız.
3. Adım: Boyadığınız alanlarda günümüzde hangi devletler bulunmaktadır? Aşağıdaki alana yazınız.
Cevap: Fırat ve Dicle nehirleri üzerinde Türkiye Cumhuriyeti, Suriye ve Irak devletleri bulunmaktadır.
Görsel 3.34’te verilen icat nedir? Günümüzde hangi alanlarda kullanılıyor. Yazınız.
Cevap: Görselde yer alan icat tekerlektir. Günümüzde araçlar için kullanılıyor.
Görsel 3.35’te verilen icat nedir? Bu icat olmasaydı hayatımız nasıl olurdu?
Cevap: Bu görselde verilen icat yazının icadıdır. Eğer bu icat olmasa haberleşmek için yazı yazamaz, önemli şeyleri tarihe geçiremezdik.
Görsel 3.36’da verilen icat nedir? Bu icadın olmadığı bir hayatta ihtiyaçlarımızı nasıl giderirdik?
Cevap: Bu icat paradır. Eğer para olmasaydı alışverişler takas yoluyla olurdu.
Kaynaklarda Sümerlerin çivi yazısı ve kil tabletleri hangi amaçla kullandıkları ve ortak mirasa katkıları ile ilgili hangi bilgi yer almaktadır? Söyleyiniz.
Cevap: Ellerindeki kaynakların sayısını not almak için, alışverişlerde makbuz olarak, edebi eserlerin yazılması, ferman, antlaşma veya kanunlar ve çarpım işlemlerini yazmak için kullanmışlardır. Ortak mirasa yazı kültürünü katmıştır.
Bilgi görselinde verilenlere göre zigguratların kullanımı Sümerlerin ortak mirasa hangi katkıları yapmasını sağlamıştır? Yazınız.
Cevap: Zigguratların kullanımı Sümerlerin ortak mirasa; takvim, saat, dakika, saniye, yazının öğretilmesi ve eğitim, kütüphane kültürü ve sosyal güvenlik hizmeti gibi katkılar sağlamışlardır.
Hammurabi kanunları ile günümüzdeki kanunlar arasında ne gibi benzerlikler ve farklılıklar bulunmaktadır? Beyin fırtınası yaparak belirleyiniz.
Cevap: Benzer olarak yapılan suça verilen ceza diyebiliriz ama Hammurabi kanunları günümüzden kanunlardan çok daha katıdır. Bizim kanunlarımızda kısas değil ceza vardır.
Kültepe’de bulunan tabletler ile Ninova’daki Asurbanibal Kütüphanesi’nin Anadolu tarihine ve ortak mirasa katkıları neler olmuştur? Yazınız.
Cevap: Anadolu tarihine ve ortak mirasa yazı ve kütüphane kültürünü sunarak katkı sağlamıştır.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.