5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 34-35-37-42 Cevapları MEB Yayınları 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 5. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Yardımlaşma ve Dayanışmada Beraberiz konusunun bulunduğu 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 34-35-37-42 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
DÜŞÜNELİM
Toplumsal birlik sizin için ne ifade ediyor? Söyleyiniz.
Cevap: Toplumsal birlik, herhangi bir sorun olduğunda, birilerinin yardıma ihtiyacı olduğunda bir olmayı ifade etmektedir.
Toplumsal birliği neye benzetirdiniz? Açıklayınız.
Cevap: Toplumsal birliği kültüre benzetmekteyim. Farklı farklı kültürlerin bir arada olması toplumsal birliği çağrıştırmaktadır.
Çevrenizde gerçekleşen yardımlaşma faaliyetlerinden hangisi sadaka taşı uygulaması ile benzer özelliklere sahiptir? Örnekler veriniz. “İhtiyaç sahibi kişiler incinmemiş olur.” sözünden ne anlıyorsunuz? Söyleyiniz. Yardım yapılan kişilerin mahremiyeti neden önemlidir? Açıklayınız.
Cevap: Hasta olan ve yardıma muhtaç kişiler belirli yerlere küçük kumbaralar bırakarak ihtiyaçlarını gidermeye çalışmaktadırlar. İhtiyaç sahibi kişiler eğer herkesin gözü önünde para alırlarsa üzülür ve kırılır. Ama eğer kimse bilmeden ve görmeden alırsa incinmemiş olurlar.
Millî Mücadele Dönemi’nde yaşamış olsaydınız Mustafa Kemal Paşa’nın yayımladığı emirlere neden destek verirdiniz? Ordumuza nasıl yardım ederdiniz? Tartışınız.
Cevap: O dönemde yaşamış olsaydım Mustafa Kemal’e vatanımızı kurtarmak için verdiği bu emirden dolayı destek verirdim. Amacı hem vatanımızı kurtarmak hem de ihtiyaç sahiplerine yardım etmek olduğundan desteklerdim. Ben de elimdeki imkanların hepsini vatanı uğruna savaşan ordu için harcardım.
Günümüzde toplumsal birliği sürdürmeye yönelik başka ne tür yardımlaşma ve dayanışma faaliyetleri yapılabilir? Bu faaliyetler toplumda hangi duyguların gelişimine katkıda bulunabilir? Düşüncelerinizi söyleyiniz.
Cevap: Günümüzde plastiklerin geri dönüşümü yapılarak insanların barınma, gıda ve gelir gibi faaliyetlerine katkı sağlanabilir. Geri dönüşüm kutularına atılan plastiklerin geri dönüşümü sağlanarak insanlara yardımcı olabilir.
Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının yaptığı yardımlaşma ve dayanışma faaliyetleri bireyleri ve toplumu nasıl etkileyebilir? Düşüncelerinizi yazınız.
Cevap:
Bireylere etkisi: Hasta ve bu programa ihtiyacı olan bireyler açısından bu program çok iyi olmuştur. Çünkü onların bakıma ve temiz bir yaşam ortamına ihtiyaçları vardır. Bu program onları çok mutlu etmiştir.
Topluma etkisi: Toplumsal birlik için yapılan bir programdır. Toplumun bir olması ve yardıma ihtiyacı olanları düşünmesi toplumsal düzeni evrenselleştirmektedir.
Okulunuzda toplumsal yardımlaşma ve dayanışmaya katkıda bulunabilecek ne tür faaliyetler yapılabilir? Düşüncelerinizi yazınız.
Cevap: Kullanmadığımız temiz kitapları ve araç gereçleri bir toplama kutusu içine bırakarak ihtiyacı olanın almasını sağlayabiliriz.
Siz de çevrenizde bulunan yardım kuruluşları ve faaliyetlerine örnekler veriniz.
Cevap: Kızılay, dışarda kalan ve yardıma ihtiyacı olanlar için yemek faaliyeti yapmaktadır. Sosyal yardımlaşma kurumu çocuğunu okula göndermekte zorlanan ailelere maddi destek vermektedir.
Sosyal sorumluk projesine yönelik fikirlerinizi örnekteki gibi tabloya yazınız. Fikirlerinizin güçlü ve zayıf yönlerini belirleyiniz.
Cevap:
Bilgi şemasındaki örneği inceleyiniz ve cevaplarınızı ilgili alanlara yazınız.
Cevap:
Genel ağ haberinde yer alan yardım kampanyasının toplumsal birliğe katkıları neler olabilir? Yazınız.
Cevap: Toplum olarak sadece kendi ülkemizdeki yardıma muhtaç kişileri değil de farklı ülkelerinde bu yardıma ihtiyacı olduğunu düşünmek toplumsal birliğimizin olduğunu anlatmaktadır. Kampanya ve düzenlenen faaliyetlere hep beraber destek vermek bizim toplumuzun birliğini sağlar.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.