6. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 138-139-140-141-142. Cevapları MEB Yayınları

6. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 138-139-140-141-142. Cevapları MEB Yayınları

6. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 138-139-140-141-142 Cevapları MEB Yayınları 2026-2027 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 6. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde 4. Ünite Ölçme ve Değerlendirme Soruları konusunun bulunduğu 6. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 138-139-140-141-142 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

6.Sınıf MEB Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı 138-139-140-141-142. Sayfa Cevapları 4. Ünite Ölçme ve Değerlendirme Soruları


6. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 138 Cevapları

1. Hz. Muhammed’in (sav) doğduğu çevreyle ilgili verilen kavramları uygun başlıkların karşısına yazınız. Yazdığınız kavramların tanımını yapınız. (“bedevi, hadari, hanif, hitabet, Hristiyanlık, kabile, kabile reisi, kölelik, müşrik, panayır, put, putperest, şiir, şirk, tevhit, ticaret”)
Cevap:

Dini: hanif, Hristiyanlık, müşrik, put, putperest, şirk, tevhit
Ekonomik: bedevi, hadari, ticaret
Siyasi: kabile, kabile reisi
Sosyal: hitabet, kölelik, panayır, şiir
Tanımlar:
put: Kendisine tapılmak için taş, ağaç, toprak gibi şeylerden yapılmış nesne.
putperest: Puta tapan kişi.
şirk: Allah’tan (cc) başka ilah olduğuna inanmak, O’na ortak koşmak.
müşrik: Allah’a (cc) ortak koşan kişi.
hanif: Cahiliye Dönemi’nde Hz. İbrahim’in tevhit anlayışını benimseyen, Allah’ın (cc) varlığına ve birliğine inanan kişi.
tevhit: Allah’ın (cc) bir olduğuna inanmak.
Hristiyanlık: O dönemde Mekke’de az da olsa görülen din.
bedevi: Göçebe yaşayan, hayvancılık ve ticaretle geçinen kişi.
hadari: Yerleşik yaşayan, ticaret ve el sanatlarıyla geçinen kişi.
ticaret: Alım satım işi; Mekkelilerin başlıca geçim kaynağı.
kabile: Aynı atadan gelen ve birbirine kan bağıyla bağlı bulunan büyük insan topluluğu.
kabile reisi: Soyluluk, zenginlik gibi sebeplerle kabilenin başkanı olan kişi.
kölelik: İnsanların pazarlarda alınıp satıldığı, haklarına dikkat edilmeyen uygulama.
panayır: Yılın belli zamanlarında kurulan, farklı kabilelerden insanların bir araya geldiği büyük pazar.
şiir ve hitabet: Cahiliye Dönemi’nde çok önem verilen söz sanatları.

6. Sınıf Din Kültürü Sayfa 138 Cevapları MEB Yayınları


2. Hz. Muhammed’in (sav) yaş aralıklarının verildiği boşluklara çocukluk ve gençlik yıllarında yanında kaldığı kişileri yazınız.
Cevap:

0-4 yaş: Sütannesi Halime
4-6 yaş: Annesi Amine
6-8 yaş: Dedesi Abdülmuttalib
8-25 yaş: Amcası Ebu Talib

6. Sınıf Din Kültürü Sayfa 138 Cevapları MEB Yayınları - 2


6. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 139 Cevapları

Aşağıdaki kutucuklarda Hz. Muhammed’in (sav) ailesi, çocukluğu ve gençliği ile ilgili ifadeler yer almaktadır (a. Abdullah, b. Abdülmuttalib, c. Amine, ç. el-emin, d. Fatıma, e. Hilfülfudul, f. Hz. Hatice ile evlenmesi, g. Kabe hakemliği, ğ. Kasım, h. sütanneye verilmesi, ı. Vehb, i. Zeyneb). 3-12. soruları kutucuklardaki harfleri kullanarak cevaplayınız. Aynı harfi birden fazla cevap için kullanabilirsiniz.
3. Hz. Muhammed’in (sav) aile büyükleri hangileridir?
Cevap: a) Abdullah (babası), b) Abdülmuttalib (dedesi), c) Amine (annesi), ı) Vehb (annesinin babası)


4. Hz. Muhammed (sav), annesi vefat ettikten sonra hangi aile büyüğünün yanında kalmıştır?
Cevap: b) Abdülmuttalib. Annesi vefat ettikten sonra dedesi Abdülmuttalib’in yanında kalmıştır.


5. Hz. Muhammed’in (sav) çocukları hangileridir?
Cevap: a) Abdullah, d) Fatıma, ğ) Kasım, i) Zeyneb


6. Hz. Muhammed (sav) künye olarak hangi çocuğunun ismini almıştır?
Cevap: ğ) Kasım. Hz. Muhammed (sav), ilk çocuğu Kasım’ın adından dolayı “Ebülkasım” künyesini almıştır.


7. Hangi çocuğu Hz. Muhammed’den (sav) sonra vefat etmiştir?
Cevap: d) Fatıma. Hz. Muhammed’den (sav) sonra vefat eden çocuğu Hz. Fatıma’dır.


8. Hangi olay Hz. Muhammed’in (sav) çocukluk yıllarında gerçekleşmiştir?
Cevap: h) sütanneye verilmesi


9. Dürüst ve güvenilir olduğu için Hz. Muhammed’e (sav) hangi lakap verilmiştir?
Cevap: ç) el-emin. Dürüst ve güvenilir olduğu için Hz. Muhammed’e (sav) ‘el-Emin’ lakabı verilmiştir.


10. Hz. Muhammed’in (sav) gençlik yıllarında gerçekleşen olaylar hangileridir?
Cevap: e) Hilfülfudul, f) Hz. Hatice ile evlenmesi, g) Kabe hakemliği


11. Hz. Muhammed’in (sav) haksızlıklarla mücadele etmek amacıyla katıldığı topluluk hangisidir?
Cevap: e) Hilfülfudul. Haksızlıklarla mücadele etmek amacıyla katıldığı topluluk Hilfülfudul’dür (Erdemliler İttifakı).


12. Hangisi Hz. Muhammed’in (sav) Hacerülesved’in taşınması sırasında çıkan anlaşmazlığı çözdüğü olaydır?
Cevap: g) Kabe hakemliği. Kabe’nin tamiri sırasında Hacerülesved’i yerine koyma konusunda kabileler arasında anlaşmazlık çıkınca Hz. Muhammed, taşı bir örtünün üzerine koyup her kabile temsilcisinin örtünün bir ucundan tutarak birlikte taşımasını sağlamış, sonra da taşı kendi eliyle yerine yerleştirmiştir.

6. Sınıf Din Kültürü Sayfa 139 Cevapları MEB Yayınları


6. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 140 Cevapları

13. Aşağıda verilen Fil suresinin okunuşuna ait ifadelerin yanındaki kutuya anlamına ait harfi yazarak okunuşunu ve anlamını eşleştiriniz.
Cevap:

1. Elem yec’al keydehüm fi tadlil → f) Onların tuzaklarını boşa çıkarmadı mı?
2. Elem tera keyfe feale rabbüke biashabilfil → d) Rabb’inin, fil sahiplerine ne yaptığını görmedin mi?
3. Bismillahirrahmanirrahim → e) Rahman ve rahim olan Allah’ın adıyla.
4. Fecealehüm keasfim me’kul → ç) Nihayet onları yenilmiş ekin yaprakları haline getirdi.
5. Termihim bihicaratim min siccil → a) Balçıktan pişirilmiş taşlar atan
6. Ve ersele aleyhim tayran ebabil → c) Üzerine sürü sürü kuşlar gönderdi.

6. Sınıf Din Kültürü Sayfa 140 Cevapları MEB Yayınları


14. Cahiliye Dönemi’nde Mekke’de hangi dini inançlar vardı?
Cevap: Cahiliye Dönemi’nde Mekke’de putperestlik yaygındı, ayrıca haniflik (tevhit inancı) ve Hristiyanlık gibi inançlar da vardı.


15. Mekkelilerin geçim kaynağı olarak genellikle ticareti tercih etmelerinin sebepleri nelerdir?
Cevap: Mekkelilerin geçim kaynağı olarak ticareti tercih etmelerinin sebepleri: Mekke’nin toprağının tarıma elverişli olmaması, önemli kervan yollarının üzerinde bulunması ve Kabe sayesinde hac döneminde çok sayıda insanın Mekke’ye gelmesidir.


16. Cahiliye Dönemi’nde toplumda görülen yanlış davranışlar nelerdir?
Cevap: Cahiliye Dönemi’nde toplumda kız çocuklarının diri diri gömülmesi, kabileler arası kan davaları, kölelik, faizcilik, ölçü ve tartıda hile yapma gibi yanlış davranışlar görülürdü.


17. Hz. Muhammed (sav) gençlik yıllarında hangi davranışlarıyla insanlara örnek olmuştur?
Cevap: Hz. Muhammed (sav) gençlik yıllarında dürüstlüğü, güvenilirliği, çalışkanlığı ve haksızlığa karşı durmasıyla insanlara örnek olmuştur.


6. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 141 Cevapları

18. Metinde yanlış bilgi içeren cümlelerin altını çizerek bu cümlelerin doğrusunu aşağıya yazınız.
(Hz. Muhammed (sav) gençlik yıllarında insanlar tarafından ahlakı ve dürüstlüğü ile tanındı. Özellikle ticaret hayatındaki dürüstlüğünden dolayı Hz. Hatice ticari işlerini ona yaptırdı. Bu vesileyle tanıştılar ve evlendiler. Hz. Peygamber evlendiğinde kırk beş yaşındaydı. Altı tane çocukları oldu. İlk çocuklarının ismi Abdullah’tı. O dönemde babalar ilk çocuklarının adını künye olarak alırdı. Dolayısıyla Hz. Muhammed (sav) künye olarak Ebülabdullah ismini aldı.)

Cevap: Metinde üç yanlış cümle vardır:

“Hz. Peygamber evlendiğinde kırk beş yaşındaydı.” → Doğrusu: Hz. Peygamber evlendiğinde yirmi beş yaşındaydı.
“İlk çocuklarının ismi Abdullah’tı.” → Doğrusu: İlk çocuklarının ismi Kasım’dı.
“Dolayısıyla Hz. Muhammed (sav) künye olarak Ebülabdullah ismini aldı.” → Doğrusu: Dolayısıyla Hz. Muhammed (sav) künye olarak Ebülkasım ismini aldı.

6. Sınıf Din Kültürü Sayfa 141 Cevapları MEB Yayınları


19. Fil suresinde anlatılan olayın ortaya çıkma sebebi nedir?
Cevap: Fil suresinde anlatılan olayın ortaya çıkma sebebi, Yemen Valisi Ebrehe’nin Kabe’yi yıkmak istemesi ve bunun için fillerle donatılmış bir orduyla Mekke’ye saldırmasıdır.


20. Abdullah Öğretmen öğrencilerine “doğru-yanlış” oyununu oynatacaktır. Tahtaya çıkan öğrenciye dersle ilgili beş soru sorulacak, her doğru cevap için 10 puan alınacak, her yanlış cevap için 5 puan kaybedilecektir. Tahtaya çıkan Emin’in cevapları tabloda verilmiştir.
1. Puta tapan insanlara hangi isim verilir? → Emin’in cevabı: putperest
2. Allah’a (cc) ortak koşma anlamına gelen kelime hangisidir? → Emin’in cevabı: müşrik
3. Allah’a (cc) ortak koşan kişilere hangi isim verilir? → Emin’in cevabı: şirk
4. Cahiliye Dönemi’nde tevhit inancına sahip olan ve Allah’ın (cc) varlığına, birliğine inanan insanlara ne denirdi? → Emin’in cevabı: hanif
5. Cahiliye Dönemi’nde Mekke’de putperestlik ve haniflikten başka hangi inanış vardı? → Emin’in cevabı: Hristiyanlık
Verdiği cevaplara göre oyunun sonunda Emin kaç puan almıştır? A) 5 B) 10 C) 15 D) 20

Cevap: D şıkkı (20) çünkü Emin, 1., 4. ve 5. sorulara doğru cevap vermiş (3×10=30 puan), 2. ve 3. sorularda cevapları birbirine karıştırmış yani yanlış cevap vermiş (2×5=10 puan kaybetmiş), 30-10=20 puan almıştır.


21. Hz. Muhammed (sav) peygamber olduktan sonra da bu ittifaktan övgüyle bahsetmiş, tekrar çağrıldığı takdirde de tereddüt göstermeden Hilfülfudul’e katılacağını söylemiştir.
Hilfülfudul’le ilgili verilen metinden yola çıkılarak aşağıdakilerin hangisine ulaşılabilir? A) Cahiliye Dönemi’nde Mekke güvenli bir şehir değildir. B) Hz. Muhammed (sav) Hilfülfudul’e katılmaktan memnun olmuştur. C) Mekkeliler Hz. Muhammed’e (sav) “el-emin” demişlerdir. D) Hz. Muhammed (sav) ticarette dürüst ve güvenilir bir insandır.

Cevap: B şıkkı (Hz. Muhammed (sav) Hilfülfudul’e katılmaktan memnun olmuştur.) çünkü metinde peygamber olduktan sonra bile bu ittifaktan övgüyle bahsettiği ve tekrar katılacağını söylediği anlatılıyor.


6. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 142 Cevapları

22. İnsanlar el sanatları, hayvancılık ve ticaretle uğraşırdı. Putperestlik, haniflik ve Hristiyanlık inancı vardı. Okuryazarların sayısı azdı. Şiire çok önem verilirdi.
Bu ifadelerde Cahiliye Dönemi ile ilgili I. ekonomik II. dini III. sosyal IV. siyasi özelliklerden hangilerine değinilmiştir? A) I ve II B) III ve IV C) I, II ve III D) I, II, III ve IV

Cevap: C şıkkı (I, II ve III) çünkü metinde ekonomik (ticaret, hayvancılık), dini (putperestlik, haniflik, Hristiyanlık) ve sosyal (okuryazarlık, şiir) özelliklerden bahsedilmiş, siyasi bir bilgi verilmemiştir.


23. Hz. Muhammed’in (sav) soyu, hem kabilesi hem de ailesi açısından İslam kaynaklarında sıklıkla övülmüştür. O, Mekke’nin soylu kabilelerinden biri olan Kureyş’e mensup olup bu kabile içindeki Haşimoğulları kolundan gelmektedir. Haşimoğulları gerek Mekke toplumundaki itibarı gerekse yardımseverlik ve liderlik vasıflarıyla tanınmıştır. Hz. Muhammed’in (sav) büyük dedesi Haşim, Mekke’deki sosyal ve ticari düzenin kurulmasında önemli rol oynamış; dedesi Abdülmuttalib ise Mekke’nin saygın bir lideri olarak tanınmıştır. (Komisyon tarafından yazılmıştır.) Bu metinden yola çıkarak Hz. Muhammed (sav) hakkında aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) Kureyş’in Zühreoğulları kolundandır. B) Saygın bir kabileden gelmektedir. C) Kureyş Kabilesi’ne mensuptur. D) Ailesi ticaretle uğraşmıştır.
Cevap: A şıkkı (Kureyş’in Zühreoğulları kolundandır.) çünkü metinde Hz. Muhammed’in Kureyş kabilesinin Haşimoğulları kolundan geldiği yazılıdır, Zühreoğulları değil.


24. I. Mekke sıcak bir iklime sahipti. II. Hz. Muhammed’in (sav) ilk sütannesi Halime’ydi. III. Sütanne geleneği ile çocuklar Arapçayı güzel ve doğru konuşmayı öğrenirdi. IV. Hz. Muhammed (sav) dört yaşına kadar sütannesi Halime’nin yanında kalmıştı. V. Mekkeliler, çevredeki köylerde yaşayan sütannelere çocuklarını bir süreliğine verirdi. Verilen bilgilerden hangileri doğrudur? A) I, II ve III B) II, IV ve V C) I, III, IV ve V D) II, III, IV ve V
Cevap: C şıkkı (I, III, IV ve V) çünkü Hz. Muhammed’in (sav) ilk sütannesi Halime değil Süveybe’dir; bu yüzden II. bilgi yanlıştır. Mekke’nin sıcak bir iklime sahip olması, sütanne geleneğiyle çocukların Arapçayı güzel ve doğru konuşmayı öğrenmesi, Hz. Muhammed’in (sav) dört yaşına kadar Halime’nin yanında kalması ve Mekkelilerin çocuklarını köylerdeki sütannelere vermesi doğru bilgilerdir.

Aradığınız ödevi bulamadıysanız lütfen MEB Yayınları 2026 ana içeriğimizi ziyaret ediniz.

Forum Sınıf Arama

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.

Örnek Kullanım: 3. sınıf türkçe sayfa 11 forum sınıf