6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 12-13-14-15-16. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 6. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Bir Sıcak Çorbada Anadolu Metni Cevapları konusunun yer aldığı 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 12-13-14-15-16 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
1. “Millî Kültür” ifadesinin çağrıştırdığı sözcükleri yazınız.
MİLLİ KÜLTÜR
2. Yemeklerin kültürümüzdeki yeri ile ilgili neler söyleyebilirsiniz? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Ülkemizde yapılan yemekler bölgeye yöresel yemeklerdir. Ülkemizin dört bir köşesinde çok farklı yemek kültürleri vardır. Doğu Anadolu’da, Akdeniz’in farklı yerlerinde, Ege’de ve Karadeniz’de ve bunların içerisindeki farklı şehirlerde bile çok farklı yemek kültürleri vardır. Bizler bu kültürü geçmişten günümüze devam ettirerek hayatımızın en önemli unsurlarından birisi haline getirdik.
a. Metinde anlamını bilmediğiniz sözcük ve sözcük grupları ile bunların tahmin ettiğiniz anlamlarını yazınız.
Sözcük veya Sözcük Grubu / Tahminim
Anadolu: Türkiye’nin bulunduğu topraklara verilen isim.
Padişah: Eskiden ülkeyi yöneten kişiye verilen unvan
İkram: Ücretsiz olarak verilen herhangi bir şey.
Darhane: Bir bitki türü.
b. Tahmininizin doğruluğunu TDK Güncel Türkçe Sözlük’ten kontrol ediniz.
c. Kitabınızdaki her metinden öğreneceğiniz yeni sözcük ve sözcük grupları ile bunların anlamlarını yazacağınız bir defter temin ediniz. Defterinize “Benim Sözlüğüm” adını veriniz.
Metinle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.
1. “Çorbada bizim de bir kaşık tuzumuz bulunsun.” sözünün ifade ettiği anlam nedir?
Cevap: Bu bir mecazdır, gerçekten tuz koymaktan bahsedilmez. İnsanlar el birliğiyle bir şey yaparken az miktarda da olsa işe yardım etmek işinden bahsedilmektedir.
2. Anadolu’daki çorba çeşitleri nelerdir?
Cevap: Yoğurtlu Çorba, Düğün Çorbası, Yayla Çorbası, Tavuklu Çorba, Unlu Çorba, Sütlü Çorba ve Tarhana Çorbası gibi çorba çeşitleri vardır.
3. Yavuz Sultan Selim ve Hasan Can, iftar açacakları evi nasıl belirlemektedir?
Cevap: Yavul Sultan Selim ve Hasan Can gezerken iftar topu atıldığı zaman hangi evin önündelerse o eve gireceklerini kararlaştırırlar.
4. Tarhana çorbasının adı nereden gelmektedir?
Cevap: Tarhana Çorbası, çatkapı gelen padişaha mahçup olan ev sahibinin kendini avutmak için ve elinde ikram edecek bir şey olmadığını anlatmak için sunduğu çorbaya “Darhane Çorbası” demesi sonrası ortaya çıkmıştır.
5. Metinden öğrendiklerinizden hareketle arkadaşlarınıza bir mesaj vermeniz istenseydi ne söylerdiniz?
Cevap: Misafir olduğumuz yerde misafir olmayı bilmemiz gerekir. Ev sahibini mahçup etmemeli ve şikayetçi olmamalıyız. Misafir olduğumuz yerde ne olursa olsun saygılı olmalı ve aşırıya kaçmamalıyız.
a. Aşağıda, metinden alınan bazı cümleler verilmiştir. Bu cümleleri inceleyiniz. Yazarın kendi düşüncesi olan cümlelerin karşısındaki kutuyu maviye boyayınız. Herkesçe bilinen gerçeklerin anlatıldığı cümlelerin karşısındaki kutuyu ise kırmızıya boyayınız.
Cevap:
b. Aşağıya, öznel ve nesnel birer cümle yazınız. Bunları sınıfta arkadaşlarınıza okuyunuz.
Cevap:
Öznel Cümle:
Nesnel Cümle:
Aşağıdaki cümlelerden doğru olanların sonuna “D”, yanlış olanların sonuna “Y” yazınız.
• “Başarının en büyük şartı, kendine güvenmektir.” cümlesi özneldir. (D)
• “Ankara 13 Ekim 1923’te başkent olmuştur.” cümlesi özneldir. (Y)
• “Son kitabında ele aldığı konu çok ilgi çekicidir.” cümlesi nesneldir. (Y)
• “Orhan Veli Kanık özgün şiirlere imza atmıştır.” cümlesi özneldir. (D)
• “TDK, 1932’de Atatürk tarafından kurulmuştur.” cümlesi nesneldir. (D)
“Misafir on kısmetle gelir; birini yer, dokuzunu bırakır.” atasözüyle ilgili duygu ve düşüncelerinizi açıkladığınız bir konuşma yapınız.
Cevap: Misafirler evimizde bulundukları süre boyunca onlara ikramda bulunmalıyız. Çünkü misafirler bizim evimize bolluk ve bereket kazandırırlar. Evimizdeki yiyecekten ve içecekten eksiliyormuş gibi görünse de daha fazlası daha sonrasında biz farketmeden geri dönecektir.
Aşağıda tarhananın yapılışını anlatan cümleler karışık olarak verilmiştir. Bu cümleleri işlem sırasına göre aşağıda verilen alana yazınız.
Aşağıdaki başlıkla ilgili bilgilendirici bir metin yazınız.
Cevap:
Millî Kültürümüzde Yiyecek ve İçecekler
Milli Kültürümüz Anadolu topraklarında varolduğumuz 1071 yılından bile daha öncesine, milattan önceki yıllara uzanan binlerce yıllık geçmişe sahiptir. Bu uzun süre, Milli Kültürümüzün çok geniş bir yiyecek ve içecek seçeneğine sahip olmasını sağlamıştır. Akdeniz’den Karadenize, Doğu Anadolu’dan Ege’ye kadar ülkemizin her noktasında, her şehir ve ilçesinde farklı mutfak kültürleri vardır. Her mutfak kültürü birbirinden lezzetli ve dünya çapında tanınan yiyecek ve içecekleri vardır.
Adana ve Urfa Kebabı, Ayran, Çağ Kebabı, Hatay Künefesi, Dibek Kahvesi ve Menengiç Kahvesi gibi lezzetler binlerce mutfak lezzetlerinden sadece bir kaç tanesidir. Hepsini deneyimlemek için Türkiye’nin her ilçesini tek tek gezmek gerekir.
Yaşadığınız şehrin kültürel özellikleri, doğal güzellikleri ve tarihi hakkında genel ağdan araştırma yapınız. Araştırmanızda, “gov” ve “edu” uzantılı web adreslerinden yararlanınız.
Cevap: İstanbul. İstanbul tarih boyunca bir çok medeniyete ev sahipliği ve başkentlik yapmış bir şehirdir. Asya ve Avrupa kıtasına, Marmara Denizi ile Karadeniz’i birbirine bağlayan bir boğaza ve binlerce yıllık tarihe ev sahipliği yapar.
Bizans İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluklarına yüzlerce yıl boyunca başaknetlik yapmıştır. Günümüzde Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti olmasa bile başkentten bile önemlidir. İçerisinde çok fazla medeniyete ait yapı bulunmaktadır. Ayasoyfa Cami, İstanbul Surları, Yerebatan Sarnacı, Galata Kulesi, Uzun Çarşı ve Aya Yorgi Manastırı gibi yapılar şehrin en önemli yapılarıdır.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.