7.Sınıf Peygamberimizin Hayatı Kitabı 68-70-73-75-76-79. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 7. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Peygamberimizin Ehl-i Beyti konusunun bulunduğu 7. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 68-70-73-75-76-79 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
1. Ehl-i beyt ve sıla-i rahim kavramlarının anlamını araştırınız.
Cevap: Ehl-i beyt peygamberimizin ev halkı ve yakın akrabalarıdır. sıla-i rahim Akraba ziyaretine denir .
2. Nezaket kuralları hakkında neler biliyorsunuz? Anne babanızla birlikte konuşarak değerlendiriniz.
Cevap:
3. Peygamberimizin nasıl bir baba olduğu konusunda neler biliyorsunuz?
Cevap: Peygamberimiz evlatlarının yanaklarını okşarmış onlara ciğer köşem dermiş.
4. Akrabalık ilişkileri ile ilgili bir ayet bularak defterinize yazınız.
Cevap: “Şüphesiz Allah, adaleti, iyilik yapmayı, yakınlara yardım etmeyi emreder; hayâsızlığı, fenalık ve azgınlığı da yasaklar. O, düşünüp tutasınız diye size öğüt veriyor.” (Nahl Suresi, 90. ayet)
“De ki: Eğer Allah’ı seviyorsanız bana uyun ki Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Çünkü Allah çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.” (Âl-i İmrân suresi, 31. ayet.)
Yukarıdaki ayet üzerine düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Allah kendini tanıtmak varlığını bildirmek için aracı olarak peygamberleri göndermiştir. En son gelen peygamber efendimiz Hz. Muhammed’tir. O bize Allah’ın varlığını bildirmiş ve onun söyledikleri bizi doğruya götürecek sözler ve davranışlardır. Bundan dolayı Peygamber efendimize inanmalı ve onun yolundan gidip Allah’ın rızasını kazanmalıyız.
Yukarıdaki açıklamaları dikkate alarak Peygamberimizin ehl-i beytine kimlerin dâhil olduğunu aşağıdaki kutucuklara yazalım.
Cevap:
Yukarıdaki metinden hareketle Peygamberimizin bir eş olarak örnek davranışlarını belirleyerek arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Peygamber efendimiz her zaman eşlerine karşı saygılı olmuş ve kıymet vermiştir. Kadın ve erkeğin eşit olduğuna inanarak yaşamıştır. Kadınların ezilmesine izin vermemiş ve el üstünde tutmuştur.
“Çocuklarınıza ikram ediniz, onlara (her zaman) asil insan muamelesi yapınız, edeb ve terbiyelerini güzelleştiriniz.” (İbn Mâce, Had, 3.)
Yukarıdaki hadiste verilmek istenen mesajları arkadaşlarınızla değerlendiriniz.
Cevap: Çocuklara karşı her zaman öğretici, doğru sözlü olmalıyız. Onları güzel ahlak ile büyütmeli ve doğru yanlışı göstermeliyiz.
Ailenizin sevinçli ve hüzünlü günlerinde kimler yanınızda oluyor? Arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Ailemizin sevinçli ve üzgün günlerinde çekirdek ailemiz hep beraber oluyor. Aynı zamanda babamın ve annemin anne ve babası, akrabalarımız, yakın dostlarımız yanımızda oluyor.
“Sevabı dünyada iken verilecek iyilik, başkalarının dertleriyle ilgilenmek ve akraba ile bağları korumaktır. Cezası dünyada iken verilecek kötülük ise haddi aşmak ve akraba ile iyi ilişkiyi kesmektir.” (İbni Mâce, Zühd, 23.)
Yukarıda verilen hadisi akrabalık ilişkisine verilen önem açısından yorumlayınız.
Cevap: Akrabalarımıza karşı her zaman saygılı olmalı, onların iyi ve kötü zamanlarında yanında olmalı ve destek olmalıyız.
Peygamber Efendimizin kendi çocukları ve diğer çocuklarla şakalaşmasına dair örnekler bularak sunu hazırlayınız.
Cevap:
Cabir (ra)’den gelen bir rivayette ise Hz. Peygamber deve olmuş, Hasan ve Hüseyin’i sırtına bindirmiş, dört el üzerinde yürümektedir ve onlara:
-“Deveniz ne güzel deve, siz de ne güzel binicilersiniz” diye iltifatta bulunmuştur.
“Ey mü’min hanımlar! Sizden biri yanmış bir koyun paçası bile olsa komşusuna götürmeyi küçümsemesin.” (İmam Malik, Muvatta, Sıfatü’n-Nebî, 10.)
Yukarıdaki hadisi paylaşmaya verilen önem açısından yorumlayınız.
Cevap: Dinimize göre Müslümanlar ellerinde olan mallarını ihtiyacı olan kimseler ile bölüşmelidir. ihtiyacı olanları her zaman gözetmeli ve dinin gerektirdiğini yapmalıdır.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Toplumumuzda birçok nezaket kuralı vardır. Mesela sofraya büyüklerimiz oturmadan oturmamalıyız, yemek esnasında ağzımızı kapatmalıyız ve ağzımızda yiyecek varken konuşmamalıyız.
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.