7. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 77-78-79-80-81-82 Cevapları MEB Yayınları

7. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 77-78-79-80-81-82 Cevapları MEB Yayınları

7. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 77-78-79-80-81-82 Cevapları MEB Yayınları 2026-2027 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 7. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde 2. Ünite Ölçme ve Değerlendirme Soruları Cevapları konusunun da yer aldığı 7. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 77-78-79-80-81-82 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

7.Sınıf MEB Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı 77-78-79-80-81-82. Sayfa Cevapları 2. Ünite Ölçme ve Değerlendirme Soruları


7. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 77 Cevapları MEB Yayınları

Ölçme ve Değerlendirme Soruları

1. Aşağıdaki tanılayıcı dallanmış ağaçta verilen ifadelerden bazıları doğru bazıları yanlıştır. İlk ifadeden başlayıp ifadelerin doğru (D) ya da yanlış (Y) olduğuna karar vererek okları izleyiniz. Son olarak ulaştığınız çıkışı işaretleyiniz. Yalnızca bir çıkış doğrudur.
Cevap: Doğru çıkış 2. Çıkış’tır. İzlenen yol:

  • Sevgili Peygamberimiz konuşmalarında sade ve anlaşılır bir dil kullanmıştır. (D)
  • Peygamberimiz beden dilini de etkin bir şekilde kullanarak konuşmalarında jest ve mimiklere önem vermiştir. (D)
  • Peygamber Efendimiz ashabına haftanın her günü sohbet vermiştir. (Y)

7. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Sayfa 77 Cevapları MEB Yayınları


7. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 78 Cevapları MEB Yayınları

Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri uygun sözcüklerle tamamlayınız.

dostluk – istişare – sabır – sade – itaat – sıddık

2. Hz. Peygamber sahabilere, ihtiyaç duydukları her durumda ……………… ve anlayışla destek vermiştir.
Cevap: sabır


3. Allah (cc), Kur’an-ı Kerim’de birçok ayette Hz. Peygamber’e ……………… etmemiz gerektiğini ifade etmiştir.
Cevap: itaat


4. Hz. Peygamber, insanlarla konuşurken ……………… bir dil kullanmıştır.
Cevap: sade


5. Hz. Peygamber önemli konularda sahabilerle ……………… etmiştir.
Cevap: istişare


6. İslamiyet’in en zor zamanlarında birbirlerine destek olan Hz. Peygamber ve sahabiler, bu tavırlarıyla ……………… konusunda bizlere örnek olmuşlardır.
Cevap: dostluk

7. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Sayfa 78 Cevapları MEB Yayınları


Aşağıdaki tabloda bazı kavramlar ve isimlerle ilgili bilgiler verilmiştir. Bu açıklamaları ilgili oldukları kavramlar veya isimlerle eşleştirerek doğru olan harfi noktalı alana yazınız.

Kavramlar ve İsimler: A. Ashap – B. Hz. Ömer – C. İletişim – Ç. İstişare – D. Selman Farisi (ra) – E. Sevgi

7. Duygu, düşünce ve bilgilerin çeşitli yollarla başkalarına aktarılmasıdır.
Cevap: C (İletişim)


8. Sahabe ile eş anlamlı olarak kullanılan ve “arkadaşlar” anlamına gelen kavramdır.
Cevap: A (Ashap)


9. Herhangi bir konuda doğruyu bulmak için bilgisine güvenilen kişilerle görüş alışverişinde bulunma anlamına gelen kavramdır.
Cevap: Ç (İstişare)


10. Hendek Savaşı öncesi hendek kazma fikrini ortaya atan sahabidir.
Cevap: D (Selman Farisi (ra))

7. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Sayfa 78 Cevapları MEB Yayınları - 2


7. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 79 Cevapları MEB Yayınları

Aşağıdaki kutularda bazı ifadeler verilmiştir. Soruları kutulardaki harfleri kullanarak cevaplayınız. (Aynı soruya birden fazla harf, aynı harfi birden fazla soru için kullanabilirsiniz.)

A. Çatışmadan ve olumsuz ifadelerden uzak durmak – B. Sade ve anlaşılır bir dil kullanmak – C. Azarlamamak, incitecek bir söz söylememek – Ç. Bağırmak ve kötü söz söylemek – D. Tekrar – E. Jest ve mimik – F. Sıddık – G. Sürekli kavga etmek

11. Hz. Peygamberin örnekliğine göre hangileri iletişimi olumlu etkileyen durumlardandır?
Cevap: A, C


12. Hz. Peygamberin örnekliğine göre hangileri iletişimi olumsuz etkileyen durumlardandır?
Cevap: Ç, G


13. Beden dilini ifade eden kavramlar hangileridir?
Cevap: E


14. Hz. Peygamber’in insanlarla iletişim kurarken dikkat ettiği hususlar nelerdir?
Cevap: A, B, C


15. Hz. Peygamber’in iletişiminde kullanmadığı ifade ve davranışlar nelerdir?
Cevap: Ç, G


16. Hz. Peygamber’in öğrenmeyi desteklemek ve mesajın unutulmasını önlemek için uyguladığı yöntemler hangileridir?
Cevap: D

7. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Sayfa 79 Cevapları MEB Yayınları


7. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 80 Cevapları MEB Yayınları

17-19. soruları aşağıdaki metinden hareketle cevaplayınız.

17. İletişimin ölçüleriyle ilgili metinde yer alan ayetlerden çıkarılabilecek üç ilke yazınız.
Cevap:

  • İnsanlarla en güzel şekilde konuşmak
  • Karşımızdakine yumuşak davranmak, kaba ve katı yürekli olmamak
  • Hata yapanı affetmek ve onun için Allah’tan (cc) bağışlanma dilemek

18. Kur’an-ı Kerim ve hadislerde iletişimde dikkat edilmesi gereken hangi davranışlara vurgu yapılmıştır? Yazınız.
Cevap: Doğru sözlü olmaya, sabırlı davranmaya, güzel konuşmaya, empati yapmaya, samimi olmaya ve iyi niyet taşımaya vurgu yapılmıştır. Yalan söylemekten ve yalan haberden de sakınılması istenmiştir.


19. İnsanlarla güzel konuşmak ve onlara nazik davranmak neden önemlidir? Yazınız.
Cevap: Güzel söz ve nazik davranış insanları birbirine yaklaştırır, sevgi ve güveni artırır. Kaba davranışlar ise insanları uzaklaştırır. Ayette de Peygamberimiz kaba olsaydı insanların etrafından dağılıp gideceği bildirilmiştir.


7. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 81 Cevapları MEB Yayınları

Aşağıdaki 20, 21, 22, 23 ve 24. soruların doğru cevabını işaretleyiniz.

20. Peygamber Efendimiz’e “En üstün amel hangisidir?” sorusu sorulduğunda farklı sahabilere farklı cevaplar vermiş; birine “Vaktinde kılınan namaz”, diğerine ise “Ana babaya iyilik” şeklinde cevap vermiştir. Bu durum Peygamberimiz’in sahabilerle iletişiminde aşağıdakilerden hangisine önem verdiğini gösterir?
A) Soruların kısa olmasını sağlamaya çalışmıştır.
B) Herkese aynı cevapları vermiştir.
C) Muhatabın ihtiyacını dikkate almıştır.
D) Soruları cevapsız bırakmayı istememiştir.

Cevap: C


21. Mekkeli sahabilerden biri esir alındığında kendisine “Muhammed’in senin yerinde olmasını ister miydin?” diye sorulmuş; sahabi ise “Onun ayağına diken batmasını bile istemem.” diye cevap vermiştir. Bu olay sahabilerin Peygamberimiz’e bağlılığıyla ilgili aşağıdaki yorumlardan hangisini destekler?
A) Hz. Peygamber’e içten gelen sevgi ve sadakatle bağlıdırlar.
B) Onu yalnızca bir yönetici olarak gördükleri için bağlıdırlar.
C) Bağlılıkları yalnızca dinî görevlerle sınırlıdır.
D) Hz. Peygamber’e bağlılıkları zorunluluktan kaynaklanmaktadır.

Cevap: A


22. Peygamber Efendimiz, sahabilerle konuşurken samimi bir üslup kullanmış, onlarla karşılaştığı zaman gülümsemiş ve selam vermeyi de ihmal etmemiştir. Bu olaydan hareketle aşağıdaki yargılardan hangisi söylenebilir?
A) Sahabilerle iletişim kurarken mesafeli davranmayı tercih etmiştir.
B) Onlarla iletişim kurmayı sınırlı tutmuştur.
C) Peygamber Efendimiz dinî konularda konuşmuştur.
D) Peygamberimiz sahabilerle güvene dayalı, samimi bir ilişki kurmaya önem vermiştir.

Cevap: D


7. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 82 Cevapları MEB Yayınları

23. İslamiyet’in Mekke Dönemi, Müslümanlar için zorlu süreçlerin yaşandığı bir dönemdir. Mekkeli Müslümanlar, inançları sebebiyle müşriklerin türlü hakaret ve baskılarına maruz kalmışlardır. Can ve mal güvenlikleri tehlikede de olsa Müslümanlar Hz. Peygamber’i desteklemekten vazgeçmemişlerdir. Bu metinde verilen bilgilerden hareketle aşağıdakilerden hangisine ulaşılabilir?
A) Mekke Dönemi, Müslümanların güzel zamanlar yaşadığı bir dönemdir.
B) Sahabiler, Hz. Peygamber’e sadakatle bağlı kalmışlardır.
C) Müslümanlar Mekke’de daima güven içinde yaşamışlardır.
D) Müslümanlar Mekke’de inançlarını özgür bir şekilde yaşamışlardır.

Cevap: B


24. Aşağıdaki ayetlerden hangisi Peygamber Efendimiz’in Müslümanlarla istişare etmesini emretmektedir?
A) “Namazı kılın, zekâtı verin…” (Bakara suresi 110. ayet)
B) “…İyilik ve takvâ üzere yardımlaşın…” (Maide suresi 2. ayet)
C) “…İş konusunda onlara danış…” (Al-i İmran suresi 159. ayet)
D) “Allah’a ve Peygamber’e itaat edin….” (Nisa suresi 59. ayet)

Cevap: C

Aradığınız ödevi bulamadıysanız lütfen MEB Yayınları 2026 ana içeriğimizi ziyaret ediniz.

Forum Sınıf Arama

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.

Örnek Kullanım: 3. sınıf türkçe sayfa 11 forum sınıf