8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 19-20-21-23-24-26. Cevapları Anka Yayınevi 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 8. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Kaderle İlgili Kavramlar konusunun bulunduğu 8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 19-20-21-23-24-26 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
Kaderle ilgili hangi kavramları biliyorsunuz?
Cevap: Kaderle ilgili; rızık, ömür, ecel, tevekkül kavramlarını biliyorum.
“Sizi çamurdan yaratan, sonra ölüm zamanını takdir eden ancak O’dur. Bir de O’nun katın- da belirlenmiş bir ecel (kıyamet) vardır…”
(En’âm suresi, 2. ayet.)
“Nerede olursanız olun, sağlam ve tahkim edilmiş kaleler içinde bulunsanız bile ölüm size ulaşacaktır…”
(Nisâ suresi, 78. ayet.)
Ecel ve ömür konusunda, yukarıdaki ayetlerden ne gibi ilkeler çıkarılabilir? Arkadaşlarınızla değerlendiriniz.
Cevap: Yukarıdaki ayetlerden her nefsin ölümü tadacağı, Allah’ın bizleri yarattığı gibi bir ömür biçtiği ilkelerini çıkarabiliriz.
“Emeksiz yemek olmaz.”, “Yazın başı kaynamayanın kışın aşı kaynamaz.” atasözlerinin vermek istediği mesaj nedir? Arkadaşlarınızla değerlendiriniz.
Cevap: Çalışmadan ve emek vermeden hiç bir şeye sahip olamayacağımız, bugün çalışan biri yarınlarında rahat edeceği mesajı verilmiştir.
(Mesnevi Hikâyeleri, s. 36-37.)
Yukarıdaki metni, emek ve rızık ilişkisi açısından yorumlayınız. Bu metinden çıkarılabilecek mesajı arkadaşlarınızla değerlendiriniz.
Cevap: Metinde emek vermeden ve çalışmadan bir karşılık beklememizin boşa olacağı, rızık bulabilmek için emek vermemizi anlatılmaktadır.
(Mehmet Âkif ERSOY, Safahat, s. 153.)
Yukarıdaki dörtlükten İslam’ın tevekkül anlayışıyla ilgili nasıl bir sonuç çıkarılabilir? Sınıfınızda değerlendiriniz.
Cevap: İslam’ın tevekkül anlayışı, çalışmayı, çabalamayı ve emek vermeyi yaptıktan sonra gerisini Allah’a bırakarak tevekkül etmeyi aşılamaktadır.
(Müslim, Selam, 69.)
(Buhârî, Tıb, 30.)
Sizce insan, sağlığını korumak ve sağlıklı yaşamak için neler yapmalıdır? Yukarıdaki hadis-i şerifleri de dikkate alarak arkadaşlarınızla konuşunuz.
Cevap: Bence insanlar sağlığını korumak ve sağlıklı yaşamak için, bulaşıcı hastalığın olduğu yerden uzak durmalı, temizliğine dikkat etmeli, evini temiz tutarak havalandırmalı ve sağlığa zararlı olan besinleri tüketmemeli.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.