8.Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı 148-149-150-151-152. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 8. sınıf öğrencilerimizin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Eğitim ve Kültür Alanda Yapılan İnkılaplar konusunun da bulunduğu 8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 148-149-150-151-152 Cevapları konusunu paylaştık. Eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
1-Toplumsal alanda düzeni sağlamaya yönelik kurallardan birkaçını söyleyiniz.
Cevap: Görgü kuralları, trafik kuralları, çevreyi korumak için konulan kurallar.
2-Toplumsal ilişkileri düzenleyen kuralların olmaması veya uygulanmaması durumunda ortaya çıkabilecek sorunları tartışınız
Cevap: Toplumda huzur ve güven ortamı sağlamaz ve toplumdaki düzen ortamı bozulur.
Osmanlı Devleti’nde halkın farklı renkte kıyafetler giymesi devletin hangi özelliğinden kaynaklanmaktadır? Açıklayınız.
Cevap: Laik bir devlet olmadığından kaynaklanmaktadır.
Şeyhlik, dervişlik, emirlik gibi unvanların kaldırılmasının sebebi nedir? Açıklayınız
Cevap: Laik bir devlet anlayışı olduğu için bu gibi unvanlar kaldırılmıştır.
1-Takvim, saat, ölçü ve tartı sistemleri hangi amaçlar için kullanılır? Açıklayınız
Cevap: Batılı devletler ile ekonomik ilişkileri kolaylaştırmak amacıyla ölçü birimleri değiştirilmiştir.
Bir ülkenin kalkınmasında eğitimin rolü nedir? Açıklayınız.
Cevap: Eğitim yani okur yazar oranlığı bir ülkede ne kadar fazla olursa o ülke ekonomik, sosyal, kültürel alanda da gelişmiş olur.
Uluslararası takvim, saat, rakam ve ölçü birimlerinin kabulünün ekonomik hayata getirdiği kolaylıklar nelerdir? Söyleyiniz.
Cevap: Batılı devletler ile ekonomik alanda ilişkilerimiz daha çok kolaylaşmıştır.
Mustafa Kemal’e verilen Atatürk soyadının nereden geldiğini araştırınız.
Cevap: Soyadı kanunu çıktıktan sonra Atatürk için soy ismi düşünülmeye başlanmıştır. Naim Bey Mustafa Kemal’in her alanda Türklere atalık ettiğini düşündüğü için Atatürk soy ismini uygun görmüştür. Bu sayede TBMM’de oy birliği ile 24 Kasım 1934 tarihinde Mustafa Kemal’e Atatürk soy ismi verilmiştir.
2-Her aileye bir soyadı verilmediğini düşündüğünüzde okulunuzda veya sınıfınızda ne gibi durumlarla karşılaşırdınız? Açıklayınız.
Cevap: İsim benzerliğinden dolayı kargaşa ve karmaşa oluşurdu.
Kadın haklarıyla ilgili bilgilerinizi kullanarak aşağıdaki cümleyi tamamlayan bir paragraf oluşturunuz ve defterinize yazınız.
Cevap: Devlet ve toplum hayatında kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olması, çağdaş uygarlığa ulaşılmasında önemli bir yer tutar. Çünkü demokrasinin temel ilkesi olan egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” sözü kapsamında herkese eşit haklar tanınması gerekmektedir. Bir kadının yapabileceği işi erkek yapabilirken bir erkeğin yapabileceği işi kadınlar da yapabilir.
Kadınlara siyasi haklar verilmesini demokrasinin gelişmesi açısından tartışınız.
Cevap: Kadınlara siyasi hakların verilmesi, kadınların düşünce özgürlüğünü belirtmesi yanı sıra ülke yönetiminde söz hakkı alması demokrasinin tam anlamıyla yerine getirilmesi anlamına gelmektedir. Ayrıca toplum içindeki eşitliği sağlar.
8.Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları 148-149-150-151-152. Sayfa, Eğitim ve Kültür Alanda Yapılan İnkılaplar konusu içerisinde eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Toplumsal alanda düzeni sağlamak adına kuralların olması çok önemlidir. Bunların başında trafik kuralları, görgü kuralları, çevreyi korumak için koyulan kurallar gibi şeyler gelir.
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.