Peygamberimizin Vahyi Açıklaması
Sıra Sizde
(bk. Buhârî, Salât, 18.)
Okuduğunuz bu iki metnin ortak noktası nedir? Düşüncelerinizi yazınız.
Cevap: İki metinde de ortak noktanın Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ‘in yol gösterici olarak gönderildiği ve biz kendi aramızda yanlış anlaşılmalara düşmeyelim diye bizlere en doğrusunu öğrettiği anlaşılmaktadır.
Sıra Sizde
Öğretmen bu açıklamasıyla nelere dikkat çekmektedir? Yazınız.
Cevap: Bu açıklamasında Peygamber Efendimiz(s.a.v.)’in emirlerine uyan Allah’ın emirlerine uymuş, O’na uymayan ise Allah’ın emirlerine uymamış olacağını anlatmak istemiştir. Bu yüzden Peygamber Efendimiz(s.a.v.)’in emir ve nehiylerine uymak zorundayız.
Peygamberimizin Hüküm Koyması
Sıra Sizde
(Nisâ suresi, 65. ayet.)
Yukarıda verilen ayete göre gerçek mümin olmanın ölçüsü nedir? Yazınız.
Cevap: Gerçek mümin olmanın ölçüsü Peygamber Efendimiz(s.a.v.)’i hakem bilip onun izinden gitmektir.
Sıra Sizde
(A’râf suresi, 157. ayet.)
Okuduğunuz ayetten yararlanarak Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.), peygamberliği süresince yaptıklarını örnekteki gibi sıralayınız.
Cevap:
Peygamberimizin Vahyi Yaşayarak Öğretmesi
Sıra Sizde
Abdullah Öğretmen, öğrencilerine şöyle bir söz söyledi. “Hz. Muhammed (s.a.v.) bir insandır ama sıradan bir insan değildir. Taşlar arasında yakut ne ise o da öyledir.” (Anonim)
Abdullah Öğretmen, okuduğu bu beyitle Peygamberimizin (s.a.v.) hangi özelliğine dikkat çekmektedir? Arkadaşlarınızla tartışınız.
Cevap: Peygamber Efendimiz(s.a.v.)’in bir insan olduğuna O’nunda bizim gibi acılar çekebildiğine ama O’nun tek ve zor bulunur olduğuna dikkat çekmek istemiştir.
Cevap2: Peygamber Efendimiz(s.a.v.)’in ahlakının ve varlığının diğer insanlardan farklı olduğuna dikkat çekmek istemiştir. Peygamber Efendimiz(s.a.v.) davranışlarıyla diğer insanlara örnek olmuştur. Bu yüzden diğer insanların arasında parıldadığını ifade etmek istemiştir.
Sıra Sizde
“İnsanın nasihatten çok örnek davranışa ihtiyacı vardır.” sözünü dikkate alarak Peygamberimizin (s.a.v.) örnekliği ile ilgili düşüncelerinizi aşağıdaki boşluğa yazınız.
Cevap: Peygamber Efendimiz(s.a.v.) örnek bir kişiliğe sahipti. İyi huylu, yardımsever, adaletli, kul hakkını gözeten, her zaman doğruyu söyleyen, şefkatli ve akıllı bir kişiliğe sahipti. O küçüklüğünden itibaren hiç kimsenin kalbini kırmamış hatta çoğu insanı sevindirmiştir. Adaletli olduğu münafıklar tarafından bile kabul edilmiştir.
Cevap2: Birisini örnek alan bir kimse örnek aldığı kişi ile aynı insan olmaya başlar ve her davranışını taklit eder. İslam inancında örnek almak sadece hayır işlerde, iyilik ve güzel ahlak için geçerlidir. Allah Rasulü üstün bir karaktere sahip olarak örnek bir hayat yaşamıştır. Bir insan, sevdiği davranışı istemeden taklit etmeye başlar. Nasihat örnek davranış kadar etkili olamaz. Bu yüzden sevgili Peygamber Efendimiz(s.a.v.)’in örnek davranışlarını öğrenip onun üstün ahlakını örnek almamız gerekir.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Peygamberimizin her zaman doğru yolu izlediğini anlarız. Biz insanlar olarak yanlış yola düşüp birbirimizle çatışmayalım diye bize her zaman doğru yönü gösterir.
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.