Cevap Yaz
29 Mayıs 2024, 14:40 - Saniye Yazdı

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı 56-57-58-59. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı 56-57-58-59. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2023-2024 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde lise birinci sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği ders kitapları arasında bulunan 3. Bölüm Ölçme ve Değerlendirme konusunun da bulunduğu 9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 56-57-58-59 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı 56-57-58-59. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

9.Sınıf MEB Yayınları Coğrafya Ders Kitabı 56-57-58-59. Sayfa Cevapları 3. Bölüm Ölçme ve Değerlendirme

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı 56. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

A. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere doğru sözcük veya sözcükleri yazınız.
Cevap:

1. Türkiye Kuzey Yarım Küre’de orta kuşakta yer alır.
2. Türkiye’nin kuzeydoğu köşesinin koordinatları 42º K paraleli ile 45º D meridyenidir.
3. Bir yerin ayrıcalıklı özelliklerine göre belirlenen konumuna göreceli konum denir.
4. Bitlis’te yaşayanların iftar ve sahuru, Çanakkale’de yaşayanlardan önce yapması Bitlis’in daha doğuda olması ile ilgilidir.
5. Tarih değiştirme çizgisi Büyük Okyanus’tan geçer.


B. Aşağıdaki tabloda verilen özelliklerle paralel ve meridyenleri örnekteki gibi eşleştiriniz.
Cevap: 

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı 56. Sayfa Cevapları MEB Yayınları


C Aşağıdaki soruların doğru cevaplarını soruların altında yer alan boşluklara yazınız.

Aynı anda Güneş’in gün içindeki konumlarının gösterildiği aynı enlemdeki A, B ve C merkezleri ile ilgili aşağıda yer alan 7, 8, 9, 10 ve 11. soruları cevaplayınız.

7. Güneş hangi merkezde daha önce doğmuştur?
Cevap: Güneş C merkezinde daha önce doğmuştur.

8. En doğudaki merkez hangisidir?
Cevap: C merkezi en doğudaki merkezdir.

9. Yerel saatin en geride olduğu merkez hangisidir?
Cevap: Yerel saatin en geride olduğu merkez A merkezidir.

10. Merkezlerin doğudan batıya doğru sıralanışı nasıl olmalıdır?
Cevap: C-B ve A olarak sıralanır.

11. Hangi merkezde öğle vakti yaşanmaktadır?
Cevap: B merkezinde öğle vakti yaşanmaktadır.

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı 57. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

Yukarıdaki haritadan ve atlaslarınızdan yararlanarak aşağıda yer alan 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ve 20. soruları cevaplayınız.

12. Türkiye’nin kara sınırı komşularını yazınız.
Cevap: Yunanistan, Suriye, Bulgaristan, İran, Irak, Gürcistan, Ermenistan ve Azerbeycan’dır.

13. Türkiye’yi çevreleyen denizleri yazınız.
Cevap: Akdeniz, Karadeniz, Ege ve Marmara denizleridir.

14. Türkiye’nin mutlak konumunu yazınız.
Cevap: 36º K-42º K paralelleri ile 26º D-45º D meridyenleri arasında yer almaktadır.

15. İstanbul, Trabzon, Kars ve Antalya il merkezlerinden geçen koordinatları yaklaşık olarak belirleyiniz.
Cevap: 

İstanbul: 29º D-41º K
Trabzon: 40º D-41º K
Kars: 43º D-41º K
Antalya: 31º D-37º K

16. Bursa ile Erzurum arasındaki yerel saat farkı yaklaşık olarak kaç dakikadır?
Cevap:

Bursa, 29º, Erzurum,
41º. 41º D-29º D: 12
12 x 4 : 48 dakika

17. 37º-38º kuzey paralelleri ile 37º-38º doğu meridyenleri arasında hangi illerin toprakları bulunmaktadır?
Cevap: Gaziantep, Kahramanmaraş ve Adıyaman bulunur.

18. Kuş uçuşu olarak Ankara’nın 222 km güneyindeki enlem üzerinde bulunan ve yerel saati Ankara’dan 36 dakika ileri olan il merkezi hangisidir?
Cevap: Ankara’dan 36 dakika ileri olan il Siirt’tir.

19. Ekvator’un 4551 km kuzeyinde yer alan ve Greenwich’in yerel saatinden 2 saat 40 dakika ileri olan il hangisidir?
Cevap: Trabzon’dur.

20.İzmit ile yerel saatleri yakın olan il merkezleri hangileridir?
Cevap: Bilecik ve Kütahya’dır.

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı 58. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

Aşağıda verilen 21, 22, 23 ve 24. soruları yukarıdaki coğrafi koordinat sistemine göre cevaplayınız.

21. Koordinat sistemi üzerinde bulunan noktaların Ekvator çizgisine göre konumları aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?
Cevap: C) D ve E B ve A


22. Koordinat sistemine göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
Cevap: D) B ve D noktalarının başlangıç meridyenine olan kuş uçuşu mesafeleri aynıdır.


23. Koordinat sistemi üzerindeki taralı alanın mutlak konumu belirtilirken aşağıdaki derecelerden hangisi kullanılamaz?
Cevap: C) 20º D


24. B noktasında yerel saat 12.40 ise aynı anda A noktasında yerel saat kaçtır?
Cevap: D) 15.20


25. Greenwich boylamı üzerinde bulunan A noktasında tarih 4 Nisan ve yerel saat 22.45’tir. Aynı anda 90° D boylamında yer alan T
noktasının tarih ve yerel saati aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
Cevap: D) 5 Nisan 04.45


26. I. Bulunulan yarım küre
       II. Sahip olunan yer altı kaynakları
      III. Uluslararası saat dilimi
     IV. Arazinin eğimi
Bir yerin enlem ve boylam derecelerinin bilinmesiyle yukarıdaki özelliklerden hangileri hakkında kesin bir bilgi elde edilir?
Cevap: B) I ve III


27. Aşağıdaki ifadelerden hangisi, sahip olunan coğrafi konumun Türkiye’ye sunduğu fırsatlardan biridir?
Cevap: D) Türkiye’nin zengin petrol yataklarına sahip ülkelere komşu olması


28. İstanbul’dan hareket eden bir uçak, Türkiye’nin ulusal saatinden 3 saat geride olan Londra’ya uçmuştur.
Buna göre Londra hangi saat diliminde yer almaktadır?
Cevap: C) 0. saat dilimi

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı 58. Sayfa Cevapları MEB Yayınları

29. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’nin mutlak konumuyla ilgili değildir?
Cevap: A) Asya Kıtası’nın batısında yer alması


30. Yukarıdaki Türkiye haritasında yaklaşık olarak aynı enlem üzerinde yer alan Çanakkale, Eskişehir, Sivas ve Erzurum illeri gösterilmiştir.
Bu iller için aşağıdakilerden hangisinin benzer olduğu söylenebilir?
Cevap: C) Ekvator’a olan kuş uçuşu uzaklıkları


23 Eylül tarihinde A ve B kentlerinde aynı anda Güneş’in ufuktaki konumları verilmiştir. A kenti ülkemizin en doğusunda yer
almaktadır. Aşağıda yer alan 31, 32 ve 33. soruları yukarıda verilen şekillere göre cevaplayınız.
31. A ve B kentleri arasındaki yerel saat farkı ne kadardır?
Cevap: D) 5


32. A noktasında yerel saat 09.00 olduğuna göre başlangıç meridyeninde yerel saat kaçtır?
Cevap: A) 06.00


33. B noktası hangi meridyen üzerinde yer alır?
Cevap: E) 120° D

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.