Cevap Yaz
27 Kasım 2022, 17:01 - Furkan Yazdı

Çayda Çıra Metni Cevapları (3. Sınıf Türkçe MEB)

Çayda Çıra Metni Cevapları (3. Sınıf Türkçe MEB) 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 3. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Çayda Çıra metnine ait etkinliklerin bulunduğu 3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 117-119-120-121-122-123-124 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

Çayda Çıra Metni Cevapları (3. Sınıf Türkçe MEB)

Çayda Çıra Metni Cevapları 3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 117-119-120-121-122-123-124 Cevapları

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 117 Cevapları MEB Yayınları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Yaşadığınız yörede en çok oynanan halk oyunları nelerdir?
Cevap:

2. Bu oyunları oynayan kişilerin kıyafetleri nasıldır?
Cevap: 

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 119 Cevapları MEB Yayınları

1. Etkinlik

Kelimelerin anlamlarını tahmin edip yazınız. Yeni öğrendiğiniz kelimeleri sözlük defterinize ekleyiniz.

çıra: Ağaçtan kesilmiş ve yanması diğer parçalara göre daha kolay olan yağlı madde.
kına: Doğal bitkilerle hazırlanıp bittiğinde kızıl renk veren bir tür boya.
meşale: Bir sopanın ucundaki yanıcı maddenin ateşlenmesiyle uzun süre etrafına ışık yayan sopa, ışık kaynağı.


2. Etkinlik

Metnin konusunu ve ana fikrini belirleyiniz.

Metnin konusu: Çayda Çıra Oyununun Çıkış Hikayesi
Metnin ana fikri: Çayda Çıra oyununun geçmişten günümüze gelişi

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 120 Cevapları MEB Yayınları

3. Etkinlik

Soruları okuduğunuz metne göre cevaplayınız.

1. Hikâye nerede geçmiştir?
Cevap: Hikaye, Elazığ’ın Höresenk isimli çayında geçmektedir.

2. Ay tutulunca ne olmuştur?
Cevap: Ay tutulduğu zaman her yer zifiri bir karanlığa bürünmüştür.

3. Pembe Hatun delikanlıları ve kızları alıp nereye gitmiştir?
Cevap: Pembe Hatun delikanlıları ve kızları alıp konağa götürmüştür.

4. Delikanlılar ve kızlar ellerinde nelerle düğün alanına dönmüştür?
Cevap: Delikanlılar ve kızlar ellerindeki çıralarla düğün alanına dönmüştür.

5. Düğün alanındakiler delikanlıları ve kızları görünce ne yapmıştır?
Cevap: Düğün alanındaki insanlar gelen delikanlıları ve kızları görünce el çırparak türkü söylemeye başlamıştır.

6. O günden sonra Elazığ yöresinde oynanan bu oyuna ne ad verilmiştir?
Cevap: O günden itibaren oynanan bu oyuna Çayda Çıra ismi verilmektedir.

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 121 Cevapları MEB Yayınları

4. ETKİNLİK

Vagonlarda verilen cümleleri hikayenin oluş sırasına göre numaralandırınız.

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 121 Ders Kitabı Cevapları

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 122 Cevapları MEB Yayınları

5. Etkinlik

Yörenizdeki düğün âdetlerini anlatınız.
Cevap: Yöremizdeki düğün adetleri kına, nişan, söz, tatlı gibi çeşitli törenlerden oluşur. Genellikle düğünde ve nişanda çeşitli oyunlar oynanır. Bu oyunlar davul zurna eşliğinde veya oyuna özel müzik aletleriyle çalınır.


6. Etkinlik

Cümlelerde geçen zıt anlamlı kelimelerin altlarını örnekteki gibi çiziniz.

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 122 Ders Kitabı Cevapları

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 123 Cevapları MEB Yayınları

7. Etkinlik

Büyük harflerin kullanımıyla ilgili hataları bulup düzeltiniz.

1) Bozdağ, izmir’de yer almaktadır.
Cevap: Bozdağ, İzmir’de yer almaktadır.

2) Yarın tbmm’yi ziyaret edeceğim.
Cevap: Yarın TBMM’yi ziyaret edeceğim.

3) Dedemler akasya mahallesi’nde oturuyor.
Cevap: Dedemler Akasya Mahallesi’nde oturuyor.

4) Türk dil kurumu, sözlüklerde indirim yapmış.
Cevap: Türk Dil Kurumu, sözlüklerde indirim yapmış.


8. Etkinlik

Cümlelerdeki yay ayraç ( ) içine uygun noktalama işaretlerini kullanınız.

Aras seslendi (:) (“) Sen de gel (“) dedi (.)
Akşam sinemaya (,) yemeğe ve yürüyüşe gittik (.)
Sofrada zeytin (,) peynir (,) salatalık ve domates vardı (.)
Melodi (,) “Hey, babam geldi (!)” dedi (.)
Coşkun (,) şaşkınlıkla etrafına baktı (.)
Annen pazardan geldi mi (?)
Kutay’ın kitabını sen mi aldın (?)


Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.