Teknoloji Bağımlılığı Metni Cevapları (6. Sınıf Türkçe MEB) 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 6. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Teknoloji Bağımlılığı metnine ait etkinliklerin bulunduğu 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 90-92-93-94-95 Cevapları konusun paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
1. Hikikomori ile ilgili yaptığınız araştırma sonucunda elde ettiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Hikikomori çekilmek, hapsolmak anlamına gelmekte olan Japonca bir sözcüktür. Bu sözcük genellikle kendini toplumdan ve hayattan soyutlaştırıp temel ihtiyaçlarını gidermek dışında kendilerini hapsettikleri odadan çıkmazlar ve asla sosyalleşmezler.
2. Günlük yaşamınızda hangi teknolojik araçları kullanıyorsunuz? Örnekler veriniz.
Cevap: Günlük yaşantımda akıllı telefon, bilgisayar, televizyon, tablet ve akıllı saatleri kullanıyorum. Oyun oynamak için bilgisayar, bir şeyler izlemek için televizyonu, eğlenmek için telefon kullanırım.
A) Metinde geçen anlamını bilmediğiniz kelime ve kelime gruplarının anlamlarını TDK Türkçe Sözlük’ten bularak aşağıya yazınız.
Cevap:
Ödün vermek: Bir çözüme kavuşmak için bir haktan veya özgürlükten karşı tarafın yararına olacak şekilde vazgeçmek.
Sanal: Zihinde tasarlanmış, farazi ve tahmini yer.
Obezite: Aşırı şişmanlık
Koordine: Eş zamanlı, düzenli ve planlı.
B) Anlamlarını öğrendiğiniz kelimelerden üç tanesini seçerek bunları birer cümlede kullanınız.
Cevap:
Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.
1. Teknoloji bağımlılığı nedir? Anlatınız.
Cevap: Teknolojik ürünlerden kopamamak ve hayatının bir parçasıymış gibi teknolojik ürünler olmadan hayatını devam ettirememek ve sürekli bu ürünleri kullanma hevesi teknoloji bağımlılığıdır.
2. Hangi teknolojik araçlar bağımlılık yapmaktadır? Açıklayınız.
Cevap: Akıllı telefonlar, tabletler, bilgisayarlar ve televizyonlar bağımlılık yapmaktadır. Bu cihazlarda ilgi çekici ve eğlenceye yönelik uygulamalar ilgi çekmektedir.
3. Teknoloji bağımlılığı belirtileri gösteren kişiler hangi davranışları sergilemektedir?
Cevap: Teknoloji bağımlılığı teknolojik cihazlardan uzak kalamamak, şarjı biter bitmez prizsiz yapamamak, kafasını kaldırmadan doğruca telefona bakmak, ortamdan kopmak gibi davranışlar sergilerler.
4. Kendimizi teknoloji bağımlılığından korumak için neler yapabiliriz? Açıklayınız.
Cevap: Bu bağımlılıktan korunmak için irademize sahip çıkmalıyız. Sık sık sosyal aktivitelere katılarak teknoloji bağımlılığının önüne geçmeliyiz.
5. Teknolojinin yararları ve zararları hakkında neler düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi örnekler vererek açıklayınız.
Cevap: Teknoloji doğru ve yeterli miktarda kontrol altına alınabildiği zaman yararlıdır. Ancak bizler irademize sahip çıkamayıp teknolojinin bizim irademizin önüne geçmesine izin verirsek bu noktada teknoloji zararlı olmaya başlar.
Televizyon, bilgisayar, telefon, cep telefonu, akıllı telefon, internet, tablet derken teknoloji hayatın vazgeçilmezi oldu. Teknolojiyi kullanacağız ama nasıl, ne kadar ve ne zaman? Aşağıdaki kavramları, bu sorular çerçevesinde değerlendirip yorumlayınız.
Cevap:
Sınırlı kullanım (Ne kadar kullanmalıyım?): Teknolojik aletleri ortalama olarak en fazla günde 2-4 saat kullanmalıyız.
Güvenli kullanım (Hangi siteleri kullanmalıyım?): Uzantısı .gov ve .edu olan, forumsinif.com, turkcederskitabi.coım, mabsed.com, forumderscevapalri.com gibi güvenilir web sayfalarını kullanmalıyız.
Faydalı kullanım (Ne amaçla kullanmalıyım?): Ödevlerimizde bizlere yardımcı olması, araştırma yapmamız ve eğlence amacıyla kullanabiliriz.
Sağlıklı kullanım (Kullanırken ruh ve beden sağlığımı nasıl koruyabilirim?): Kullanırken uzun süre ekran başında kalmamalı, aralıklı kullanmalı ve çok yakın bakmamalıyız.
Telefonsuz, televizyonsuz ve internetsiz bir gün hayal ediniz. Böyle bir günde arkadaşlarınızla ve ailenizle ilişkilerinizde neler değişirdi? Aşağıya yazınız.
Cevap: Böyle bir durumda teknolojik aletlere zaman ayırmak yerine aileme zaman ayırıp onlarla sosyalleşeceğim bu nedenden dolayı bu durum aile ilişkilerimizi olumlu etkiler.
Teknolojinin birçok faydasının yanında, “Teknoloji Bağımlılığı” metninde de anlatıldığı gibi bazı olumsuzlukları da vardır. Sosyal medyada aşağıdaki bilgileri paylaşmanın yol açabileceği olumsuzluklara örnekler yazınız.
Cevap:
Doğum tarihim: Doğum tarihimi alan insanlar bilgilerimi kullanarak başkalarını kandırmaya çalışabilir veya benim yaşımdaymış gibi davranıp iletişime geçebilir.
Bir fotoğrafım: Benim fotoğrafımı kullanarak beni taklit edebilirler ve dolandırıcılık yapabilirler.
Kimlik bilgilerim: Benden habersiz adıma resmi işlemler yaparak dolandırılabilirim.
Yediğim yemeğin fotoğrafı: Eleştiriye maruz kalabilir, zorbalığa maruz kalabilir veya dalga konusu olabilirim.
Şu anda bulunduğum yer: Tanımadığım kötü niyetli insanların bizi bularak zarar vermesine sebebiyet verebilir.
Ev adresim: Aynı şekilde tanımadığımız insanların bizim bilgilerimizi elde ederek zarar verme riskini oluşturur.
B) Sınıfta beyin fırtınası yöntemi ile benzer sloganlar üretiniz. Ürettiğiniz sloganlardan beğendiklerinizi uygun sosyal medya ortamında paylaşınız.
Cevap:
C) Yazdığınız sloganlardan birini seçerek okulunuzda, teknoloji bağımlılığı karşıtı bir kampanya başlatacağınızı hayal ediniz. Kampanya planlaması için aşağıdaki formu kullanınız.
Cevap:
Kampanyanın Adı: İrademiz Teknolojiden Güçlüdür!
Amaç (Kampanya sonunda ne elde etmek istiyoruz?): İnsan iradesinin teknoloji bağımlılığından güçlü olduğunu kanıtlamak istiyoruz.
Hedef Kitle (Bu kampanya ile kimlere ulaşmak, kimlere sesimizi duyurmak istiyoruz?): Hedef öncelikle öğrenciler daha sonrasında yetişkinlerdir.
Kampanyanın Başlangıç ve Bitiş Tarihleri: 18.11.2022-20.11.2022
Kampanya Kapsamında Gerçekleştirilecek Etkinlikler: El broşürü hazırlama, bilgilendirme konuşmaları, sınıf sınıf gezerek kısa duyurular hazırlamak gibi etkinlikler düzenlenecek.
Kampanyada Görev Alacak Kişiler ve Sorumlulukları: Kampanyada görev alacak kişiler kampanyada gerekli broşürlerin hazırlanmasında ve dağıtılmasında yardım edecek, konuşmalar hazırlayıp gerekirse düzenleyecektir.
Aşağıdaki cümlelerde geçen zamirleri bulunuz. Bu zamirlerin hangi varlığı işaret ettiğini yanındaki sütuna örnekteki gibi yazınız.
Cevap:
Günümüzde kullanılan iletişim araçları ile ilgili bir araştırma yapınız.
Cevap: Günümüzde en sık kullanılan iletişim araçları telefon, radyo, telsiz, mektup, fax, e-posta, internet, televizyon ve akıllı saatlerdir.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Günlük yaşantımda en çok cep telefonunu kullanıyorum. Diğer sık kullandığım şey ise akıllı saatim. Ayrıca bilgisayarımı da iş sıklığıma göre kullanıyorum.
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.