10.Sınıf Coğrafya Ders Kitabı 15-17-18-19. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2023-2024 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 10. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Dünya’nın Tektonik Oluşumu konusunun bulunduğu 10. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 15-17-18-19 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
1. Dünya’nın oluşumu hakkında neler biliyorsunuz?
Cevap: Dünya evrende olan yıldızların patlaması ve toz bulutlarının çekim kuvveti ile bir araya gelmesi ile oluşmuştur.
2. Yeryüzünün şekillenmesinde hangi faktörler etkili olmuştur?
Cevap: Volkanik faaliyetler, dağ oluşumu ve faylanma sonucunda bu şekiller akarsu, buzul, rüzgar dalgalarla birikmeye uğrar.
Aşağıdaki soruları ön bilgileriniz ve yukarıda verilen haber metninden yararlanarak cevaplayınız.
Büyük Okyanus’ta sondaj çalışmaları yapılmasının nedenleri neler olabilir?
Cevap: Büyük Okyanustaki sondaj çalışmalarının amacı yenilenebilir yeni bir enerji kaynağı keşfetmek ve bundan yararlanmak olabilir.
Günümüzde yer kabuğu ve ona yakın katmanlar hakkında doğrudan bilgi edinilebilirken Dünya’nın iç yapısı ile ilgili bilgilere ise dolaylı yollardan ulaşılabilmektedir. Buna göre bahsedilen durumda dolaylı yollardan elde edilen bilgiler nasıl temin edilmektedir?
Cevap: Dolaylı yollardan elde edilen bilgilere deprem dalgalarından, volkanizma sonucunda çıkan malzemelerin yapısı incelenerek, taşların incelenmesi gibi yollara başvurulur.
Aşağıdaki haritada bazı bitki ve hayvan türlerine ait fosillerin bulunduğu kıtalar gösterilmiştir. Buna göre verilen soruları beyin fırtınası yaparak cevaplayınız.
Aralarında binlerce kilometre uzaklık bulunan kıtalarda aynı fosil örneklerinin bulunması nasıl açıklanabilir?
Cevap: Kıtaların zaman geçtikçe parçalanması sonucu farklı bölgelerde gibi aynı kalıntılar ortaya çıkmaktadır.
Antarktika Kıtası’nda bitki ve hayvan fosillerinin bulunması nasıl açıklanabilir?
Cevap: Bu kıta buzullarla kaplı olmadığı için bitki, hayvan ve mantar gibi canlılar sorunsuz bir şekilde yaşadığı için burada kalıntıların bulunması çok normaldir.
Haritaya dikkatli bakıldığında bazı kıtaların yapboz parçası gibi birbirini tamamladığı görülür. Bu kıtalar hangileridir ve neden böyle bir durum ortaya çıkmıştır?
Cevap: Bu kıtalar birbirinden ayrıldığı için bu şekilde görülmektedir.
Yukarıdaki haritada harflendirilerek gösterilen levhaların sınırları ile uygulamada gösterilen levhaların hareket şekillerini örnekteki gibi eşleştiriniz
Cevap:
Levhaların bu hareketleri sonucu hangi yeryüzü şekilleri oluşur?
Cevap: Bu hareketler sonucunda dağlar, depremler, faylar, volkanlar, okyanus hendekleri, tepeler ve platolar oluşmuştur.
Aşağıdaki soruları 18 ve 19. sayfalarda yer alan harita ve şekillere göre cevaplayınız.
Levha tektoniğinin sonuçları nelerdir?
Cevap: Levha tektoniği sonucunda dağlar ve depremler meydana gelir. Ayrılmaların sonucunda volkanik aktiviteler yüzeye çıkar.
Levha hareketlerinin sona ermesi hangi koşullara bağlıdır? Böyle bir durumda ortaya çıkacak sonuçlar nelerdir?
Cevap: Levhaların hareket etmesi sonucunda depremler, volkanizma hareketlenmeleri meydana gelmektedir.
Görsel 1.3’te (c) 65 milyon yıl öncesine ait kara parçalarına yer verilmiştir. Harita 1.1’den yararlanarak ilgili görsel üzerine kıtaların isimlerini yazınız.
Cevap:
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.