11. Sınıf Tarih Ders Kitabı 134-136-139-141-142-145-147-149-151-152. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 11. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Osmanlı Devleti’ne Yönelik Tehditler konusu hakkında bilgi veren 11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Sayfa 134-136-139-141-142-145-147-149-151-152 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
Osmanlı Devleti’nin, XVIII. yüzyıldan itibaren diplomasiye ağırlık vermesinin sebepleri neler olabilir?
Cevap: 18. yüzyıldan sonra olan dönem gerileme ve çöküş dönemidir. Osmanlı Devleti’nin 18. yüzyılda merkezi otoritesi sarsılmış, iç isyanlar artmış, dış baskılar artmıştır. Aynı zaman da Fransız İhtilali sonucu Osmanlı Devleti’nde yaşayan milletler ayrılmak istedikleri için iç karışıklıklar çıkarmıştır. Osmanlı Devleti bu karışıklıkları, isyanları önlemek için diplomasiye ağırlık vermiştir.
Şark Meselesi kapsamında Avrupalı devletlerin, Orta Doğu’ya yönelik politikaları hakkında neler söylenebilir?
Cevap: Avrupalı devletler Orta Doğu’da hakimiyet kurmak istemişlerdir. Şark Meselesi adı altında amaçları Osmanlı Devleti’ni parçalamak ve Orta Doğu’da hakimiyeti sağlamaktır. Sömürge yarışı içerisinde olan devletler hem güç kazanmak hem de yeni sömürgeler edinmek amaçlanmıştır.
Sultan II. Mahmud’un, Tepedelenli Ali Paşa’yı azletme sebepleri neler olabilir?
Cevap: Tepedelenli Ali Paşa kısa zaman da Valiliğe atanıp birçok yerde üstün olması merkeze yakınlığından dolayı da sarayın tehlikeye girmesini önlemek amacı ile II. Mahmud Tepedenli Ali Paşa’yı azlettirmiştir.
Kutsal Yerler Sorunu’nun, Osmanlı dış siyasetine etkileri neler olabilir?
Cevap: Kutsal Yerler’in hakimiyetini diğer devletler de almak isteyeceği için mücadele başlayacağı için Osmanlı Devleti dış devletler ile siyasi açıdan çatışmaya başlamıştır.
İstanbul Konferansı’nın tarihsel önemine dair neler söylenebilir?
Cevap: İstanbul Konferansı ile asırlardır Osmanlı Devleti hakimiyetinde olan topraklarda Padişahın gücü azalmıştır. Balkanlardaki milletlere kapitülasyonlar verilmesine sebep olmuştur.
Berlin Antlaşması’yla ortaya çıkan Ermeni Meselesi’nin günümüz siyasi ilişkilerine etkileri hakkında neler söylenebilir?
Cevap: Berlin Antlaşması ile Ermeniler bağımsızlıklarını ilan etmeleri amaçlanmıştır. Ermeniler bu yolda iç sorunlar çıkarmaya başlamıştır. Bu sorun git gide büyüyerek günümüze kadar gelmiştir. Günümüzde de Ermeni Devleti ile hala çözülememiş Ermeni Sorunu vardır.
XVIII ve XIX. yüzyılda Osmanlı Devleti ile Rusya arasında imzalanan antlaşmalarda, Rusya’nın ekonomik ve siyasi kazanımları nelerdir?
Cevap: Osmanlı Devleti ve Rusya arasında olan Küçük Kaynarca antlaşması ile Rusya’ya kapitülasyon vermiş ve Boğazların hakimiyetinde denge sarsılmıştır. Karadeniz “Türk Gölü” olma özelliğini kaybetmiştir. Yaş Antlaşması ile Kırım Rusya’ya geçmiştir. Hünkar İskelesi Antlaşması imzalayarak Rusya ile ortak olup Boğazların korunmasını sağlayıp Rusya’nın da boğazlarda söz hakkı olmasına neden olmuştur. En son Londra Boğazlar Antlaşması ile Boğazların hakimiyeti kısmen Osmanlı’ya geçmiştir. Bu durumlarda Rusya günden güne büyüyerek hem ekonomik kalkınma sağlamış hem de gücünü bütün devletlere göstererek siyasi olarak söz sahibi olma hakkı kazanmıştır.
Avrupalı devletlerin Osmanlı Devleti’yle Rusya arasında imzalanan Hünkar İskelesi Antlaşması’na tepki göstermesinin sebepleri nelerdir?
Cevap: Hünkar İskelesi Antlaşması ile Boğazlar 8 yıl Rusya ve Osmanlı Devleti hakimiyetine geçmiştir. Avrupalı devletler Rusya ile aralarında sorun oluşturmamak için savaş açamayacaklardır. Boğazlara da hakim olamayacakları için bu antlaşamaya tepki göstermişlerdir.
Osmanlı Devleti’nin ittifak arayışlarında bulunmasının sebepleri nelerdir?
Cevap: Osmanlı devleti sınırlarını korumak istemektedir. Karşı tarafta olan devletler güçlü ve Osmanlı’yı yıkmak isteyen devletlerdir. Osmanlı bu duruma karşı kendini koruyabilmek için ittifak arayışına girmiştir.
Osmanlı Devleti’ne yapılan yardımlarda bulunanların duygu, düşünce ve amaçlarına dair hangi çıkarımlarda bulunulabilir?
Cevap: Osmanlı Devleti çoğunluğu müslüman ve Türk olan bir ülkedir. Gönderen kişilerin de müslüman ve Türk olması milli mücadeleye olan desteklerini göstermiştir. Kendilerinden bir parça olarak düşünüp bu mücadeleye yardım etme isteğinde bulunmuş olabilirler.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.