11. Sınıf Tarih Ders Kitabı 153-156-159-162-163-164-166. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 11. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Osmanlı Devleti’nde Demokratikleşme Hareketleri konusu hakkında bilgi veren 11. Sınıf Tarih Ders Kitabı Sayfa 153-156-159-162-163-164-166 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
Fransız İhtilali’nin Osmanlı Devleti’ndeki demokratikleşme sürecine etkileri neler olabilir?
Cevap: Fransız İhtilali, tüm dünyada etki yaratmıştır. Her millet kendi bağımsızlığını kurmak istemiştir. Osmanlı Devleti içinde yaşayan farklı milletlerde kendi bağımsızlıklarını kurmak için harekete geçmeye başlamış ve iç karışıklıklar ortaya çıkmaya başlamıştır. Osmanlı’da bunları engellemek amacıyla Tanzimat Fermanı imzalanmıştır. Bu sayede demokrasiye ilk adım atılmıştır.
Alemdar Mustafa Paşa’nın sadrazam dâhil pek çok çevreden destek almasının sebepleri neler olabilir?
Cevap: Alemdar Mustafa Paşa o dönemin ayanlarından biridir. Osmanlı’nın bu dönemde gerileme dönemi olduğu için gücü azalmıştır. Ayanlar ön plana çıkmaya başlamış ve Alemdar Mustafa Paşa’da bunlardan biridir. Bu yüzden Pek çok çevreden destek almıştır.
Tanzimat Fermanı’nın İngiltere ve Fransa tarafından olumlu karşılanmasının sebepleri neler olabilir?
Cevap: Tanzimat Fermanı ile padişah ve üst düzeyde olan yöneticilerin güçleri sınırlandırılmıştır. İngiltere ve Fransa bu durumu kullanarak Osmanlı’yı hakimiyeti altına alabileceklerini düşündükleri için olumlu karşılamışlardır.
Avrupalı devletlerin Islahat Fermanı üzerinden Osmanlı Devleti’nin iç işlerine müdahale etmeleri hakkında neler söylenebilir
Cevap: Islahat Fermanı ile Osmanlı Devleti’nin gücü daha da azalmış padişahlık eskisi gibi güçlü kalmamıştır. Islahat Fermanı ile azınlıklara haklar verilmiş ve Avrupalı devletler bu durumu kullanarak iç işlerine müdahale etme şansı kazanmışlardır.
Sened-i İttifak, Tanzimat ve Islahat Fermanları ile Kanun-ı Esasî’nin merkezî otorite tarafından kabulünde hangi unsurlar etkili olmuştur?
Cevap: Fransız İhtilali sonrası ortaya çıkan milliyetçilik akımı, çıkana isyanlar, kapitülasyonlar, askeri başarısızlıkların artması merkezi otoritenin zayıflamasına neden olmuştur. Merkezi otoritenin zayıflamasıyla Sened-i İttifak, Tanzimat ve Islahat Fermanı ile Knaun-ı Esasi gibi sözleşmeler yürürlüğe girmek zorunda kalmıştır.
Mecelle’nin Osmanlı Devleti’nde daha önce kullanılan hukuk kurallarından farkı nedir?
Cevap: Mecelle’nin Osmanlı Devleti’nde daha önce kullanılan hukuk kurallarından farkı İslam hukukuna göre hazırlanan ilk kanun olmasıdır.
Kanun-ı Esasi’nin padişaha geniş yetkiler vermesinin etkileri hakkında neler söylenebilir?
Cevap: Tanzimat, Islahat Fermanları ile otoritesi sarsılan padişahın otoritesini, geri kazanması amacı ile geniş yetkiler verilmesine etkili olmuştur.
I. Meşrutiyet Dönemi’nde gerçekleştirilen seçim sisteminin özellikleri hakkında neler söylenebilir?
Cevap: I. Meşrutiyet ile padişah tek karar organı olmasına rağmen halk ilk defa yönetime ortak olmuştur. Halkı temsil eden Meclis-i Mebusan üyeleri yönetimde söz sahibi olmuştur.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.