12.Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı 182-184-185. Sayfa Cevapları Semih Ofset SEK Yayınları 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde lise son sınıf öğrencileri olan 12. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde 1945-1950 Yılları Arasında Türkiye ile alakalı soruların bulunduğu 12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 182-184-185 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
1. Çok partili siyasi hayata geçiş ile demokrasi arasındaki ilişkiyi açıklayınız.
Cevap: Demokrasi birçok görüşün olduğu ve halkında bu görüşlere göre yöneticiyi seçtiği bir sistemdir. Çok partili hayata geçiş ile çeşitli siyasi gruplar olacak ve görüşleri ile yönetime aday olacaklardır. Demokrasi tam bir şekilde yaşanmaya başlayacaktır.
2. Günümüzde şehirlerde kırsal yerleşim yerlerine göre nüfusun daha fazla olmasının nedenleri nelerdir?
Cevap: Şehirlerde hayat şartları daha elverişlidir. Hastane, okul gibi temel ihtiyaçlarımızı karşılayacağımız alanlar şehirlerde bulunmaktadır. Aynı zaman da iş imkanı da fazla olduğu için şehirlerde nüfus kırsal yerlere göre fazlalık gösterir.
3. Büyüklerinizden Kore Savaşı ile ilgili bilgi alarak çevrenizde bu savaşa katılanları belirleyiniz.
Cevap: NATO’ya üye olmak için Türkiye II. Dünya Savaşı’nda Almanya ve Japonya’ya savaş ilan ederek Kore’ye asker göndermiştir.
Günümüzde ülkemizdeki seçimlerde hangi ilkeler geçerlidir?
Cevap: Demokrasi adı altındaki seçim ilkesi kapsamında gerçekleşen seçimler serbest, eşit, gizli, tek dereceli, genel oy, açık sayım ve döküm standartlarına göre yargı tarafından denetlenerek gerçekleşir
Demokrat Partinin kurucularından Celal Bayar, Adnan Menderes, Refik Koraltan ve Fuat Köprülü’nün hayatını araştırarak aşağıdaki bölümlere kısaca yazınız.
Cevap:
Celal Bayar → 16 Mayıs 1883 yılında doğmuştur. Ekonomist ve siyasetçidir. Askeri kökenli olmayan ilk, Türkiye’nin üçüncü Cumhurbaşkanıdır. Mustafa Kemal Atatürk’ün başbakanlığını yapmıştır.
Adnan Menderes → 1899 yılında Aydın’da dünyaya gelmiştir. 1950-1960 yıllarında Başbakanlık görevi sürdürdü. Türk siyasi tarihinde darbeyle koltuğundan edilip idam edilen ilk Türkiye Cumhuriyeti Başbakanıdır.
Refik Koraltan → 1889 yılında Sivas’ta dünyaya gelmiştir. 1950-1960 yıllarında TBMM Başkanlığını üstlenmiştir. 27 Mayıs darbesinden sonra tutuklandı ve Yassıada Yargılamalarından sonra idam cezasına çarptırıldı fakat cezası ömür boyu hapse çevrilmiştir. Altı yıl sonra çıkarılan bir afla serbest bırakıldı.
Fuat Köprülü → 4 Aralık 1890 yılında dünyaya gelmiştir. Türkolog, edebiyat tarihçisi, siyasetçi ve Dışişleri Bakanlığı görevini sürdürmüştür.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Demokrasi ile çok partili hayata geçiş arasında büyük bir bağlantı vardır. Demokrasi birçok görüşün oylanarak uygulanmasıdır. Çok partili hayat sayesinde de farklı görüşler ortaya çıkmaktadır.
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.