12.Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı 211-212-214-215-218-219. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 12. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan 12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 211-212-214-215-218-219 Cevapları konusunu paylaştık. 1960 Sonrası Türkiye’de Yaşanan Siyasi, Ekonomik ve Sosyal Gelişmeler konusu içerisinde eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
1. Askerî darbeleri: “Hâkimiyet kayıtsız şartsız milletindir.” düşüncesi doğrultusunda yorumlayınız?
Cevap: Bir toprağın hakimiyeti orada yaşayan milletindir. Yapılan savaşlarda bu düşünce ile hareket edildiği için her zaman Türk milleti vatan uğruna canını feda ederek bu sözü yaşatmıştır.
2. Köyden kente yapılan yoğun göçler, kent yaşamında neleri değiştirebilir?
Cevap: Kentte çarpık kentleşme oranı artar. Kültürel çatışma artar.
12 Mart Muhtırası ve 12 Eylül Askerî Darbesi’nin demokratik yaşama olumsuz etkileri nelerdir? Kıyaslayınız
Cevap: Yönetim bir darbe ile alınarak demokrasinin özü olan halkın seçimi hiçe sayılmış ve bu Cumhuriyet rejimine de karşıt bir harekettir.
1961 ve 1982 Anayasalarını temel hak ve özgürlükler bakımından karşılaştırınız.
Cevap: 1961 anayasasına göre temel hak ve özgürlükler sınırlanmış, 1982 anayasasına göre ise kamu yararı kişi yararından önce gelmiştir. 1961 anayasası insan hak ve özgürlüklerini koruyan anayasayken 1982 anayasası daha sert ve devlet otoritesini korumaya yönelik bir anayasa olmuştur.
Almanya’ya giden Türk işçilerin yaşadığı sıkıntıların temel nedenleri nelerdir
Cevap: Temel nedeni yaşanılan işsizliktir. Bu nedenle Almanya ve Türkiye arasında “misafir işçi” anlaşması imzalanmıştır.
Telefonun haberleşme ve kültürel ilişkiler alanındaki rolünü tartışınız.
Cevap: Telefon ile uzaktaki bir kişi ile konuşmak daha kolay ve sorunsuz olmaktadır. O kişi, yer hakkında daha çabuk bilgi alabilir ve işler daha hızlı halledilir.
Yukarıdaki resimden yola çıkarak askerî darbelerin kişi hak ve özgürlüklerine verdiği zararı yorumlayınız
Cevap: Düşünce özgürlüğü, haberleşme özgürlüğü, yerleşme özgürlüğü gibi özgürlüklerini kullanamamaktadırlar. Bu da demokrasiye ters düşmektedir.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Yönetim bir darbe ile ele alınmıştır. Bu da halkın seçimi olan demokrasi ile alınan kararın çiğnenmesi demektir. Bu hareket aynı zaman Cumhuriyet rejimine karşı da yapılmış sayılır.
Köyden kente göç yapılması kentlerde bulunan çarpık kentleşme sorununu ortaya çıkarmıştır. Ayrıca şehir ve köyün kültürel farklılığı da sorun haline gelebilir.
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.