Cevap Yaz
22 Ocak 2023, 16:49 - Zülal Güneş Yazdı

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı 240-241-242. Sayfa Cevapları Semih Ofset SEK Yayınları

12.Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı 240-241-242. Sayfa Cevapları Semih Ofset SEK Yayınları 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde lise son sınıf öğrencileri olan 12. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde 8. Ünite Değerlendirmesi ile alakalı soruların bulunduğu 12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 240-241-242 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

12. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı 240-241-242. Sayfa Cevapları Semih Ofset SEK Yayınları

12.Sınıf Semih Ofset SEK Yayınları T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı 240-241-242. Sayfa Cevapları 8. Ünite Değerlendirmesi

12. Sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Semih Ofset SEK Yayınları Sayfa 240 Ders Kitabı Cevapları

A. Aşağıdaki cümlelerden doğru olanların başında (D), yanlış olanların başına (Y) yazınız. Yanlış cümlelerin doğrularını altlarındaki satırlara yazınız
Cevap:

1. (.D.) Doğru Yol Partisi genel başkanı Tansu Çiller ülkemizin ilk kadın başbakanıdır.
2. (.D.) 28 Şubat müdahalesinde hükûmet Millî Güvenlik Kurulu tarafından istifaya zorlandı.
3. (.Y.) ASALA, El-Kaide’ye bağlı olarak Orta Doğu’yu istikrarsızlaştırmaya çalışan bir örgüttür.
→ ASALA Yurt dışında üst düzey diplomatlara suikast düzenleyen Ermenistan destekli terör örgütüdür. 

4. (.Y.) 1990’lardan 2000’lere kadar dış ticaret açığı ve dış borç giderek azaldı.
→ Dış ticaret açığı ve dış borç giderek artmıştır. 

5. (.D.) 1980’lerden sonra şehir nüfusu kır nüfusunu geçti.
6. (.Y.) 1990’larda arabesk müzik büyük ilgi görmeye başladı.
→ Pop müzik ilgi görmeye başlamıştır. 

7. (.D.) 1990’larda Naim Süleymanoğlu ve Halil Mutlu halterde uluslararası başarılar kazandılar.
8. (.D.) TÜRKSOY ülkemizin Türk cumhuriyetleriyle işbirliğini güçlendirmeye çalışan bir kuruluştur.
9. (.Y.) AB, Türkiye’ye 1963 Ankara Antlaşması ile adaylık statüsü tanıdı.
→ 1999’da toplanan Helsinki Zirvesi’nde Türkiye’ye adaylık statüsü tanındı

10. (.Y.) Bosna-Hersek Savaşı Çekoslovakya’nın parçalanmasının ardından başladı.
→ Yugoslavya dağıldıktan sonra Bosna-Hersek savaşı başlamıştır. 

11. (.D.) 11 Eylül saldırısının ardından ABD Afganistan’a askerî müdahalede bulundu.
12. (.Y.) Arap Baharı adı verilen protestolar ilk olarak Ürdün’de başladı
→ İlk olarak Tunus’ta başlamıştır. 


B. Aşağıdaki soruların cevaplarını boş bırakılan yerlere yazınız.

1. 1991 genel seçiminden sonra başbakanlık yapan siyasetçi kimdir?
Cevap: Süleyman Demirel Başbakanlık yapan siyasetçi olmuştur. 

2. Turgut Özal’dan itibaren ülkemizin cumhurbaşkanları sırasıyla kimler olmuştur?
Cevap: Ahmet Necdet Sezer, Abdullah Gül, Recep Tayyip Erdoğan. 

3. 1990’dan günümüze demokrasiye yönelik başlıca müdahaleler nelerdir?
Cevap:

  • 1997 yılında Necmettin Erbakan ve Tansu Çiller’in oluşturduğu koalisyon hükumetin Milli Güvenli Kurulu’nun toplantısında Türk Silahlı Kuvvetlerinin Generalleri tarafından istifaya zorlandı.
  • Ayrıca hükumete MGK’nın tavsiye karaları bildirilmiştir. Bu kararlarda irticaya karşı alınacak tedbirler bulunuyordu. Bu kararlar TSK tarafından hükumete ültimatom niteliğindeydi.

4. Ülkemize yönelik eylemler yapan terör örgütlerinin genel olarak amaçları nelerdir?
Cevap: Ülkemizden toprak almaya çalışarak hayalini kurdukları devletlere ulaşmayı amaçlamışlardır.


12. Sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Semih Ofset SEK Yayınları Sayfa 241 Ders Kitabı Cevapları

5. 1994 Ekonomik Krizi’nin sonuçları nelerdir?
Cevap: Türkiye tarihinde ilk kez mal yokluğundan üretilen malların ihracatının olmamasından kriz yaşanmıştır. 1995’ten itibaren faiz oranları, iç ve dış borç artmıştır. 1999’a kadar devam etmiş bu yıl IMF ile yeni bir istikrar programı imzalanmıştır. 

6. 1990 sonrasında ülkemizde tüketimin artmasının sebepleri nelerdir?
Cevap: Nüfus artışa geçmiş, göç almış ve üretim tüketimi karşılayamaz hale gelmiştir. 

7. 1990 sonrasında millî takım düzeyinde ülkemiz hangi başarıları kazanmıştır?
Cevap: Halter ve güreş gibi branşlarda önemli başarılar elde etmişizdir. Hlaterde Naim Süleymanoğlu ve Halil Mutlu, güreşte Mehmet Âkif Pirim, Hamza Yerlikaya, Rıza Kayaalp şampiyonluklar kazanmışlardır. 

8. Türk cumhuriyetlerine yönelik kurulan kuruluşlar hangileridir?
Cevap: TİKA, TÜRKSOY, YUNUS EMRE ENSTİTÜSÜ, YTB kuruluşları kurulmuştur. 

9. İsrail, Filistinlilere karşı insan haklarına aykırı hangi eylemleri gerçekleştirmektedir?
Cevap:

  • Filistin topraklarında yeni Yahudi yerleşim yerleri kurması,
  • Filistin’in bağımsızlığını tanımaması
  • Filistinlileri abluka içerisine almıştır
  • Filistinlilerin temel ihtiyaçlarını karşılamalarına engel oldu

10. Irak hangi nedenle Kuveyt’i işgal etmiştir?
Cevap: Irak hükumeti Kuveyt topraklarının kendisine ait olduğunu savunduğu için işgal etmiştir. 

11. Arap Baharı hangi ülkelerde yönetimlere karşı gösteri ve ayaklanmalara dönüşmüştür?
Cevap: Tunusta başlamış Tunus Libvya, Mısır ve Yemen’de iktidar değişmiştir. Suriye’de Rusya’nın desteği ile iktidar devam etmiş fakat sorun uluslararası bir boyut kazanmıştır. Ürdün ve Bahreyn’de protestolar sonuçsuz kalmıştır. 


C. Aşağıda verilen çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.

1. (…) 28 Şubat sürecinde istifa eden hükûmetin başbakanı aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: C) Necmettin Erbakan 


2. (…) Yukarıda e-muhtıra olarak adlandırılan açıklama, hangi cumhurbaşkanının seçilmesi öncesinde yayınlanmıştır?
Cevap: D) Abdullah Gül 


12. Sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Semih Ofset SEK Yayınları Sayfa 242 Ders Kitabı Cevapları

3. I. Dış borç artışı
II. Yüksek enflasyon
III. Dış ticaret açığı
IV. Düşük faiz
Yukarıdaki maddelerden hangisi ya da hangileri 1990’lı yıllarda Türk ekonomisinin özelliklerinden değildir?
Cevap: C) Yalnız IV 


4. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecindeki gelişmelerden biri değildir?
Cevap: E) 1957’de Türkiye, Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğuna üye oldu. 


5. (…) Aşağıdakilerden hangisi Filistin Devleti’nin kurulması için başlatılan bağımsızlık mücadelesinin adıdır
Cevap: A) İntifada 


C. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Askerî müdahalelerin ülkemizde demokrasinin gelişimi üzerindeki etkileri nelerdir?
Cevap: Askeri darbeler demokratik seçilmiş hükumetlerin ve TBMM’yi fesh edip hiçe saydığı için demokrasiye büyük darbeler vurmuştur.  

2. Ülkemizdeki ekonomik krizlerin insanların yaşamlarına olan etkileri nelerdir?
Cevap: Temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandıkları için göç etmek zorunda kalmışlardır. 

3. 15 Temmuz darbe kalkışmasının halk tarafından engellenmesi, milletimizin hangi özelliklerini ortaya koymaktadır?
Cevap: Milli birlik ve berberliği bir bütün halinde ortaya koymuşlardır. Birlik olarak demokrasiyi korumuş ve düşmanı geri püskürtmüşlerdir.

4. 1990 sonrasında ülkemize komşu bölgelerde başlıca hangi gelişmeler görülmüş ve bu gelişmeler ülkemizi nasıl etkilemiştir?
Cevap: 11 Eylül Saldırıları ve Terör ülkemizi ekonomik olarak etkilemiştir. Körfez Savaşları ekonomik ve sosyal olarak etkilemiştir. Petrol fiyatlarının artması ekonomik Türkiye’ye gelen kürt sığınmacılar sosyal olarak etkilemiştir. 

5. Ülkemizde Türk cumhuriyetlerine yönelik kuruluşlar oluşturulmasının sebepleri nelerdir?
Cevap: Türk birliği oluşturarak askeri, ekonomik, kültürel, ve siyasi açıdan gelişmeyi hedeflemişlerdir. 

6. Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki ilişkilerde başlıca gelişmeler nelerdir?
Cevap: Türkiye AB’ye girmek istese de ekonomik ve iç sorunlardan dolayı kabul edilmemiştir. Daha sonra 1999 da AB ilişkisi olumlu yönde ilerleyerek Gümrük Anlaşması imzalanmıştır. 2000’li yıllarda ise başvuru süreci yeniden başlamış ve halen günümüzde devam etmektedir.

7. Bosna-Hersek Savaşı’nda uluslararası güçlerin müdahalede geç kalması nelere neden olmuştur?
Cevap: Bosna Hersek’te üç yıl süren bir soykırım yapılmasına, savaş suçlarının işlenmesine, sivillerin öldürülmesine, on binlerce kadınların taciz edilip öldürülmesine neden olmuştur. 

8. Arap Baharı’nın Orta Doğu’daki siyasi sonuçları nelerdir?
Cevap: Birçok siyasi rejim yıkılmış ve savaşlara neden olmuştur. 

9. Orta Doğu’daki siyasi istikrarsızlık ve bölgede artan terör hareketleri arasındaki ilişkiyi açıklayınız.
Cevap: Siyasi bir bulunmadığı için bu bölgeler denetlemeden uzaktır. Terör grupları da bu boşluktan yararlanarak rahat bir şekilde faaliyetlerini sürdürmektedirler. 

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.