4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 148-150-151-152-153-154. Sayfa Cevapları KOZA Yayınları 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 4. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında yer alan ve içerisinde Küçük Müyüz, Büyük Mü? metnine ait etkinliklerin olduğu 4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 148-150-151-152-153-154 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
1. Evren ve uzay hakkında neler biliyorsunuz?
Cevap: Evren ve uzay içinde Dünya’mızında bulunduğu milyarlarca gezegen ve yıldızın olduğu sonsuz bir boşluktur.
2. Sizce yaşadığımız gezegenden daha büyük olan gezegenler var mıdır?
Cevap: Yaşadığımız gezegenden daha büyük bir gezegen olduğunu biliyorum. Bu gezegenin adı Jupiter ve Satürn. Bu gezegenler Dünya’dan kat ve kat büyük.
Aşağıdaki kelimeler ve kelime grubuyla anlamları eşleştiriniz.
a. Aşağıdaki sözleri okuyunuz. Dilimizin korunması hakkındaki düşüncelerinizi paylaşınız.
Cevap: Dilimizi kaybedersek çok kısa süre içerisinde milli benliğimizide kaybedebiliriz. Bu nedenle dilimize giren yabancı kelimeleri hayatımızdan çıkarmalı ve yeni oluşan kelimelere milli bir kelime ile hitap etmeliyiz.
b. Dilimize henüz yerleşmemiş ama günlük hayatımızda kullandığımız aşağıdaki kelimelerin Türkçelerini karşılarına yazınız.
exit → çıkış| star → yıldız
laptop → dizüstü bilgisayar| okey → tamam
trend → popüler | spontane → kendiliğinden olan
link → bağlantı | seans → gösterim
c. Yukarıdaki yabancı kelimelerin Türkçelerini birer cümlede kullanınız.
exit/çıkış → Tabelaya göre çıkış bu taraftan.
star/yıldız → Sahneye çıkan yıldız oyuncular seyircileri selamladı.
laptop/dizüstü bilgisayar → Dizüstü bilgisayarını açarak işini bitirmeye koyuldu.
okey/tamam → Arkadaşının istediğini kırmayıp “tamam” diyerek masadan ayrıldı.
trend/popüler → Son günlerde popüler olan uygulamaları indirdim.
spontane/kendiliğinden olan → Kendiliğinden olan bir durum ile karşı karşıyayız.
link/bağlantı → Kitapta yer alan bağlantı MEB’in internet sitesine yönlendiriyormuş.
seans/gösterim → Bu film sinemada 4. gösterim ile yayımlanacak.
Aşağıdaki soruları metne göre sözlü olarak cevaplayınız.
1. Yazar karşılaştırma yapmak için hangi hayvanları metinde örnek olarak vermiştir? Yazarın bu yöntemle anlatımını ilgi çekici hâle getirdiğini düşünüyor musunuz? Neden?
Cevap: Yazar karşılaştırma yapmak için karıncayı, arıyı, kediyi, salyangozu, dinazorları, fili ve balinayı örnek vermiştir. Bu örnekler yazarın anlatımını ilgi çekici hale getirmiştir çünkü daha önce düşünmediğimiz bir şeyi düşünmemizi söylüyor.
2. Yazar, dünyamızın büyük ve küçük olmasını hayvanlar dışında hangi nesneleri örnek göstererek karşılaştırma yapıyor?
Cevap: Hayvanlar dışında evimizi, sokağını, ilçemizi, ilimizi, ülkemizi, diğer ülkeleri, yağmur tanesini, bir avuç suyu, bir ırmağı, bir denizi, okyanusu, toprak tanesini, bahçeleri, ekin yapılmış tarlayı, kıtaları örnek göstererek karşılaştırma yapıyor.
3. Yazar, küçük ya da büyük saydığı varlıklardan sonra neyi önemli buluyor? Yazarın bunu önemli bulmasının nedeni nedir? Siz bu konuda yazara katılıyor musunuz? Neden?
Cevap: Yazar küçük ve büyük saydığı varlıklardan sonra uzaydaki yıldızları önemli buluyor. Yazar bunu önemli buluyor çünkü yıldızlar ve diğer gezegenlerin bir kısmı bizim dünyamızdan kat ve kat büyüktür. Yazar bu konuya dikkat çekmek istemiştir.
4. Metnin türü nedir? Bu türün genel özelliklerini açıklayınız.
Cevap: Metnin türünü denemedir. Yazar bir konu hakkındaki düşüncelerini objektif olarak ve bir kurala bağlı kalmadan yazdığı yazıdır.
Metinde geçen aşağıdaki kelimelerle kelime grubunu okuyunuz. Bu kelimeleri ve kelime grubunu metinde hangi anlamıyla kullanıldığını belirleyerek işaretleyiniz.
İçinde kitap, dergi, gezegen ve yıldız adı geçen dört cümle de siz yazınız.
Cevap:
a. Aşağıdaki Ay görselini inceleyerek verilen bilgileri okuyunuz.
b. Aşağıdaki cümleleri okuyarak cümlelerdeki sayıların yazılışlarına dikkat ediniz.
c. Aşağıdaki sayıların okunuşlarını karşılarına yazınız.
Cevap:
1.325: Bin üç yüz yirmi beş
2.965: İki bin dokuz yüz altmış beş
4.654: Dört bin altı yüz elli dört
200: İki yüz
358: Üç yüz elli sekiz
Kalbin hiç küçük değil. İçine bir evreni sığdırmaya çalışmalısın elinden geldiğince…” cümlelerinde yazar, evrendeki her şeyi sevebileceğimizi belirtiyor. Evrendeki her varlığı sevmenin önemi hakkında defterinize bir yazı yazınız.
Cevap: Evren üzerindeki canlıları sevmek, insanlık için önemlidir. Bu sevgi, insanlar arasında olduğu kadar diğer tüm canlılarla olan ilişkilerimizde de gereklidir. Canlıları sevmek, onlara saygı göstermek ve korumak, gezegenimizin dengesini sağlamak için de hayati bir öneme sahiptir.
Ormanlar, okyanuslar ve çöller, birçok canlı türüne ev sahipliği yapar. Bunlar, oksijen üretimi, iklimin dengeye girmesi ve su döngüsü gibi hayati işler yaparlar. Canlıları sevmek, bu hassas dengeyi korumak ve gelecek nesillere yaşanabilir bir gezegen bırakmak için önemlidir.
Doğa olaylarını araştırarak sınıfa çeşitli doğa olaylarına ait farklı görseller getiriniz.
Cevap: Doğa Olayları insanların yapamayacağı ve doğada kendi kendine oluşan çeşitli olaylardır. Bunlara Kuzey Işıkları, Alev Hortumu, Beyaz Gökkuşağı gibi olaylar örnek verilebilir.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
cevap anahtarının sadece cevapları sunmakla kalmayıp, çocuklarımızın konuları neden yanıtladıklarını anlamalarına yardımcı olacak açıklamaları ve rehberlik içermesi önemlidir. Böylece çocuklar, sadece doğru cevapları ezberlemek yerine, neden bu yanıtların doğru olduğunu anlayarak öğrenirler.
dün gece çocuğumla bu etkinlikleri çözerken, dilimizi koruma ve evrendeki her varlığı sevme konularını işledik. Çocuğumla uzay hakkında ilginç bir sohbetimiz oldu. Ona, gezegenler ve yıldızlar arasındaki büyüklük farklarını anlattım
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.