5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 100-101-103-105-107-108-109. Cevapları MEB Yayınları 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 5. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Ortak Kültürel Mirasımız konusunun yer aldığı 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 100-101-103-105-107-108-109 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
Anne, istiklal madalyasını neden ailenin ortak mirası olarak görmektedir? Söyleyiniz.
Cevap: İstiklal madalyası dedesinin olduğu için ailenin ortak mirası olarak görmektedir.
İstiklal madalyasının ailenin en kıymetli hazinesi olarak nitelendirilmesinin sebepleri neler olabilir? Açıklayınız.
Cevap: Dedesinden kalması ve milli mücadele döneminde hediye edilmesinden dolayı olabilir.
Sizin de aile büyüklerinizden miras kalan veya uzun zamandır sakladığınız eşyalar var mı? Bu eşyalar sizin için ne ifade ediyor? Söyleyiniz.
Cevap: Dedemin babasından kalan bir gaz lambası var. Büyük dedemiz etrafını kendi işlediği için bizim için çok değerli.
Aile büyüklerimizin miras bıraktığı, bizim ve ailemiz için değerli eşyalar olduğu gibi toplumların geçmişten miras aldığı ve geleceğe miras bırakmak istediği eserler vardır. Bu eserler, toplumlar için ortak miras özelliği taşır. Sizce ortak miras olarak tanımlanan bu eserler neler olabilir? Düşüncelerinizi söyleyiniz.
Cevap: Ortak mirasımız olarak Ayasofya Camii, Sultan Ahmet Camii, Troya Antik Kenti gibi yapıları örnek verebiliriz.
Arkadaşlarınızla küçük bir yarışma yapınız. Bunun için aşağıdaki soruları cevaplayınız. Kimin daha çok cevap yazdığını karşılaştırınız.
Cevap:
İlimizdeki İsmini Bildiğim Tarihî Mekanlar: Topkapı Sarayı, Ayasofya Camii, Sultan Ahmet Cami, Yerebatan Sarnıcı, Galata Kulesi
İlimizdeki Gezdiğim Tarihî Mekanlar: Galata Kulesi, Ayasofya Camii, Yerebatan Sarnıcı
İlimizdeki Tarihî Eserler: Ayasofya Camii, Kız Kulesi, Galata Kulesi, İstanbul Surları, Sultanahmet Cami, Eyüp Cami, Topkapı Sarayı, Yerebatan Sarnacı ve Mısır Çarşısı gibi eserlerdir.
İlimizde Sergilenen Tarihî Nesneler: Osmanlı zamanında kullanılan kap, çömlek, testi gibi pişmiş toprak malzemeler, tunç ve çeşitli malzemeler.
Örneklerde verilen kültürel miras ögeleri UNESCO tarafından neden Dünya Mirası Listesi’ne alınmış olabilir? Düşüncelerinizi söyleyiniz.
Cevap: Ülkelerin kültürel özelliklerini yansıttığı için Dünya Mirası Listesinde yer edinmesi gerektiği düşünülmüş olabilir.
İncelediğiniz ögelere benzer bildiğiniz Türk kültür ögeleri hangileridir? Örnekler yazınız.
Cevap: Türk kültür ögeleri dil, din, tarih sanat, gelenek göreneklerdir. Örnek olarak yemek kültürümüzü ve düğün kültürümüzü verebiliriz.
Ülkemizden örnekleri verilen somut ve somut olmayan kültürel miras ögelerinin özellikleri nelerdir? Örneklerdeki kültürel ögeler UNESCO tarafından neden seçilmiş olabilir? Düşüncelerinizi söyleyiniz.
Cevap: Bu ögelerin özellikleri bizim kültürümüzü ve tarihimizi yansıtmasıdır. Kültürel ögelerin UNESCO tarafından seçilmiş olmasının sebebi nesilden nesile aktarılabilen değerleri somut ya da somut olmayan ögeleri tüm dünyaya bildirmek ve korumaktır.
Kaynaklardan yararlanarak ortak kültürel miras ögelerinin önemine dair düşüncelerinizi büyük grup tartışması ile sözlü olarak ifade ediniz.
Cevap: Ortak kültürel miras hepimizi, tarihi geçmişimizi ilgilendirir. İnsanların bu ögelere karşı saygılı olması gerekir. Bizlerin bu kültürel mirasımızı özenle koruması ve geleceğe taşıması gerekmektedir.
UNESCO kültürel mirası koruma konusunda nasıl bir rol üstlenmiştir? Söyleyiniz.
Cevap: UNESCO kültürel mirası korunması teşvik etmek amacıyla oluşturulan bir kuruluştur.
Kültürel ögelerin UNESCO tarafından koruma altına alınması neden önemlidir? Açıklayınız.
Cevap: Kültürel ögelerimizin zarar görmemesi başkası tarafından el konulmaya çalışılmaması için önemlidir.
Somut ve somut olmayan kültürel ögelerin korunmasında ve yaşatılmasında bizlere düşen görev ve sorumluluklar neler olabilir Yapabileceklerinizi ve düşüncelerinizi yazınız.
Cevap: Somut ve somut olmayan kültürel ögeler bizim tarihimizi, mirasımızı yansıtır. İçinde kültürümüzü geçmişimizi barındıran bu ögeleri korumak ve gelecek nesillere aktarmak bizim borcumuzdur. Bunun için kültürel ögelerimizi ziyaret ederken kurallara uymalı uymayanları kibarca uyarmalı ve bir tehdit görülüyorsa yetkililere haber vermeliyiz.
Aşağıdaki örnekleri uygun kavramla ilişkilendiriniz ve boşluğa “✔ ” işareti koyunuz.
Cevap:
Aşağıdaki soruları cevaplayınız.
Yaşadığınız ilde belirlediğiniz kültürel miras alanını kimler ziyaret etmektedir?
Cevap: Herkes ziyaret edebilir.
Ziyaretçiler, kültürel miras alanlarında nasıl davranmalı ve hangi davranışlardan kaçınmalıdır?
Cevap: Ziyaretçiler kültürel miras alanında saygılı ve duyarlı şekilde davranmalılar. Etrafa zarar verme, yasak olan nesnelere dokunma gibi olumsuz davranışlardan kaçınmalı kurallara uymalıdırlar.
Sizce ortak kültürel miras ögelerini korumak için ne gibi kurallar olmalıdır?
Cevap: Zarar verilmesi, verilmeye çalışılması durumunda para ve hapis cezasına çarptırılarak caydırılmaları ve yüksek güvenlik önlemleri alınmalıdır.
Yaşadığınız ilde bir kültürel miras ögesinin tehlikede olduğunu fark ettiniz. Herkesi bu konuda uyarmanız ve tehlikedeki kültürel miras ögesini kurtarmanız gerekiyor. Tartışınız.
Cevap: Bu konuyla ilgili hemen yetkili birim ve kişilere haber verir, elimden geldiğince verilen zararı engellemeye çalışırdım.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.