5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 70-71-73-74-75-76-81 Cevapları MEB Yayınları 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 5. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde İlimizde Yaşanabilecek Afetler ve Etkileri konusunun yer aldığı 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 70-71-73-74-75-76-81 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
Ailenizden birine AFAD’dan (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) görseldeki gibi bir uyarı mesajı gelseydi neler yapardınız? Yazınız.
Cevap: AFAD’ın uyarısı olduğundan dolayı yarın önemli bir işim yoksa dışarı çıkmaz, evdeki pencereleri kapalı tutardım. Çevremde dışarı çıkmak isteyenleri de uyarırdım.
Gelen mesajda boş bırakılan yerde neler yazıyor olabilir? Sınıfta tartışınız.
Cevap: Sel ve su baskını yazıyor olabilir.
Görselde anlatılmak istenilen nedir? Düşüncelerinizi yazınız (Görsel 2.23).
Cevap: Dağ yamaçlarına, toprak kayması olması ihtimali yüksek yerlere veya güvenliğinden emin olunmayan yerlere ev ve benzeri yaşam alanı inşa etmek çok tehlikelidir. Bu yapılar hem maddi zarara hem de can kaybına yol açabilir.
“Deprem değil, ihmal öldürür.” sözü ile bilim insanları neye dikkat çekmek istemişlerdir?
Cevap: Depremi durdurmamız mümkün değildir ancak depremden korunmak mümkündür. Depremden korunmayı ihmal edersek depremden ötürü değil yaptığımız ihmalden ötürü ölürüz.
Yaşadığınız ilde gerçekleşme riski olan afetler nelerdir? Bu afetlerin etkilerini azaltmak amacıyla bireysel ve toplumsal olarak neler yapılabilir? Sınıfta tartışınız ve alınabilecek önlemleri ilgili alanlara yazınız.
Cevap: Yaşadığım ilde sel, deprem ve heyelan gibi afet riskleri vardır.
Bireysel Önlemler: Deprem çantası hazırlamalıyız. Evimizin depreme dayanıklılığını kontrol etmeliyiz. Evimizdeki eşyaları duvara sabitlemeliyiz.
Toplumsal Önlemler: Su ve selden etkilenmemek için yol seviyesinin aşağısına evler yapmamalıyız, su geçirmez ve dayanıklı pencere-kapılar kullanmalıyız. Toplanma alanlarını boş tutmalıyız. Toplu olarak tatbikatlar yapmalıyız.
Aşağıdaki haber metnini okuyunuz. Ülkemizde gerçekleşme riski yüksek olan afetlere karşı yetkililerce alınan önlemden başka ne gibi önlemler alınmalıdır? Tartışınız.
Cevap: Belediyeler tarafından şehirlerde bulunan tüm yapıların deprem dayanıklılık testi zorunlu olarak yapılmalı, yaptırmayanlar hakkında yaptırım uygulanmalıdır. Her eve bir adet deprem çantası hediye edilmeli ve bilgilendirme broşürleri dağıtılmalıdır.
Verilen haritalara göre yaşadığınız ilde görülme riski fazla olan afetler nelerdir? Bu afetlerin ortaya çıkmasında etkili olan doğa olayları nelerdir?
Cevap: Bulunduğumuz bölgede en fazla deprem yaşanma riski bulunmaktadır. Depremin yaşanmasına herhangi bir doğa olayı sebep olmaz.
Verilen bilgiler doğrultusunda görselleri ve açıklaması yapılan doğa olaylarını örnekte olduğu gibi tamamlayınız.
Yaşadığınız ilde meydana gelebilecek bir afet belirleyiniz ve aşağıda verilen tabloyu tamamlayınız.
Orman Yangını Afeti
Afetin ortaya çıkmasının sebepleri
Cevap: İnsanların mangal yapmak, piknik yapmak veya ısınmak için ateş yakmasından sonra ateşi tamamen söndürmemesi, sigarayı tam olarak söndürmeden doğaya bırakılması, cam parçalarını temizlememek, iklim değişikliği.
Afetin oluşmasına etki eden doğa kaynaklı olay/olaylar
Cevap: Ormanlık alana yıldırım düşmesi veya güneşin bazı noktalarda aşırı sıcaklıklara neden olarak yangını başlatması.
Afetin ortaya çıkaracağı etkiler
Cevap: Ormanların yok olması, ormandaki hayvanların ve bitkilerin hayatlarının sona ermesi ve doğal düzenin bozulması.
Afetin etkilerini önlemeye yönelik alınan tedbirler
Cevap: Ormanda insanlar vakit geçirdikten sonra ateşlerinin tamamen söndüğünden emin olmalı, ormanlık alanlara yangın uyarı sistemleri kurulması
Afetin etkilerini önlemek için tedbir alan kuruluşlar
Cevap: Orman Genel Müdürlüğü, TEMA, İtfaiye
Ülkemizin kara sınırı olan komşuları ile ilgili yazılı, görsel ve dijital kaynakları araştırınız.
Cevap: Türkiye’nin komşuları Bulgaristan, Yunanistan, Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan, Suriye, İran ve Irak’tır.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Çok güzel uygulama sayesinde yapamadığım ödevlerimi yaptım
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.