5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 70-71-73-74-75 Cevapları 1. KİTAP

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 70-71-73-74-75 Cevapları 1. KİTAP 2026-2027 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde İlimizde Yaşanabilecek Afetler ve Etkileri konusunun bulunduğu 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 70-71-73-74-75 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

5. Sınıf MEB Yayınları Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 70-71-73-74-75. Cevapları 1. KİTAP İlimizde Yaşanabilecek Afetler ve Etkileri


5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 70 Cevapları Birinci Kitap

Düşünelim

Ailenizden birine AFAD’dan (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) görseldeki gibi bir uyarı mesajı gelseydi neler yapardınız? Yazınız.
Cevap: Ailemle birlikte hemen güvenli bir yere geçer, deprem/afet çantamızı hazır bulundurur ve mesajdaki talimatlara uyardım.


Gelen mesajda boş bırakılan yerde neler yazıyor olabilir? Sınıfta tartışınız.
Cevap: Muhtemelen ‘Deprem/sel bekleniyor, güvenli alanlara geçiniz’ gibi bir uyarı yazıyor olabilir.


Görselde anlatılmak istenilen nedir? Düşüncelerinizi yazınız (Görsel 2.23).
Cevap: Afet anında panik yapmadan, önceden belirlenen güvenli toplanma alanlarına gitmemiz gerektiği anlatılmak isteniyor.


5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 71 Cevapları Birinci Kitap

Keşfedelim

Tarihimizdeki büyük ve yıkıcı depremlerden biri 17 Ağustos 1999’da gerçekleşti. Binlerce can kaybı yaşanan bu depremden sonra bilim insanları “Deprem değil, ihmal öldürür.” açıklamasında bulundular. “Deprem değil, ihmal öldürür.” sözü ile bilim insanları neye dikkat çekmek istemişlerdir?
Cevap: Bilim insanları, depremin kendisinden çok, alınmayan önlemlerin (sağlam bina yapmamak, denetimsizlik gibi) can kaybına yol açtığına dikkat çekmek istemişlerdir.


Yaşadığınız ilde gerçekleşme riski olan afetler nelerdir? Bu afetlerin etkilerini azaltmak amacıyla bireysel ve toplumsal olarak neler yapılabilir? Sınıfta tartışınız ve alınabilecek önlemleri ilgili alanlara yazınız.
Cevap: Yaşadığım ilde deprem ve sel riski bulunmaktadır. Bireysel olarak deprem çantası hazırlamak, evimizi güçlendirmek; toplumsal olarak ise afet tatbikatları yapmak ve bina denetimlerini sıkılaştırmak önlem olarak alınabilir.


Türkiye’nin ulaşım altyapısının afetlere daha dirençli hale getirilmesi için yeni projeler planlanıyor. “Güvenli, afetlere dayanıklı, çevre dostu ve düşük maliyetli bir ulaşım sistemi kurulması projesi Cumhurbaşkanlığına bağlı birimlerce hazırlanan On İkinci Kalkınma Planı’nda yer aldı. Önümüzdeki beş yıl içinde uygulanacak bu planda şehir içi ve şehirler arası ulaşım sistemlerinin altyapılarını afetlere karşı güvenli hale getirmek için projeler tasarlanacak. Bu amaçla risk analizleri yapılarak ihtiyaç duyulan güçlendirme ve tadilat çalışmaları ile projeler en kısa sürede tamamlanacak.” (Genel ağdan alınmıştır.) Aşağıdaki haber metnini okuyunuz. Ülkemizde gerçekleşme riski yüksek olan afetlere karşı yetkililerce alınan önlemden başka ne gibi önlemler alınmalıdır? Tartışınız.
Cevap: Binaların depreme dayanıklı yapılması sıkı denetlenmeli, halka afet eğitimi verilmeli ve erken uyarı sistemleri geliştirilmelidir.


5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 73 Cevapları Birinci Kitap

Türkiye Deprem Tehlike Haritası (Harita 2.5) ile Türkiye Çölleşme Hassasiyet Haritası’nı (Harita 2.6) ve AFAD İl Afet Risk Azaltma Planları’nı inceleyip soruları cevaplayınız. Verilen haritalara göre yaşadığınız ilde görülme riski fazla olan afetler nelerdir? Bu afetlerin ortaya çıkmasında etkili olan doğa olayları nelerdir?
Cevap: Yaşadığım ilde deprem riski yüksektir çünkü fay hatlarına yakın bir bölgededir; bu durumun ortaya çıkmasında yer kabuğundaki hareketler etkilidir.


5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 74 Cevapları Birinci Kitap

Öğrenelim

Verilen bilgiler doğrultusunda görselleri ve açıklaması yapılan doğa olaylarını örnekte olduğu gibi tamamlayınız. (Örnek: Deprem – Görsel 2.26. Risk: Deprem kuşağı veya fay hatlarının üzerine yerleşim yerleri yapmak, depreme dayanıksız yaşam alanları ve köprüler inşa etmek, evdeki eşyaları sabitlememek. Afet: Binalar ile köprülerin yıkılması, can ve mal kayıpları, ulaşım ve iletişim sorunları.)
Cevap: Erozyon → Risk: Bitki örtüsünün cılız olduğu, eğimli ve ağaçsız arazilerin bulunması.
Afet: Verimli toprağın taşınması, tarım alanlarının verimsizleşmesi.
Orman yangını → Risk: Sıcak ve kurak hava, dikkatsizce yakılan ateşler, orman içinde çöp/cam bırakılması.
Afet: Ağaçların ve bitki örtüsünün yanması, hayvanların zarar görmesi, hava kirliliği.


5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 75 Cevapları Birinci Kitap

Görselleri ve açıklaması yapılan doğa olaylarını tamamlama etkinliğinin devamı: heyelan, sel ve çığ için risk ve afet alanlarını doldurunuz.
Cevap: Heyelan → Risk: Dik yamaçlara yerleşim, aşırı yağış, bitki örtüsünün azlığı.
Afet: Toprak kayması sonucu yolların ve evlerin zarar görmesi, can kaybı.
Sel → Risk: Dere yataklarına yerleşim, aşırı yağışlar, kanalizasyonun yetersizliği.
Afet: Evlerin ve tarım arazilerinin sular altında kalması, can ve mal kaybı.
Çığ → Risk: Dağlık bölgelerde kar tabakalarının kaynaşmaması, şiddetli ses veya rüzgar.
Afet: Kar kütlesinin yamaçtan kayarak yolları ve yerleşim yerlerini kapatması, can kaybı.

Aradığınız ödevi bulamadıysanız lütfen MEB Yayınları 2026 ana içeriğimizi ziyaret ediniz.

Forum Sınıf Arama

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.

Örnek Kullanım: 3. sınıf türkçe sayfa 11 forum sınıf