Cevap Yaz
18 Mayıs 2024, 20:14 - Sena Yazdı

6. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı 101-102. Sayfa Cevapları Dörtel Yayıncılık

6. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı 101-102. Sayfa Cevapları Dörtel Yayıncılık 2023-2024 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 6. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde 4. Ünitemizi Değerlendirelim konusunun yer aldığı 6. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 101-102 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

6. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı 101-102. Sayfa Cevapları Dörtel Yayıncılık

6.Sınıf Dörtel Yayıncılık Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı 101-102. Sayfa Cevapları 4. Ünitemizi Değerlendirelim

6. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 101 Cevapları Dörtel Yayıncılık

A. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Hz. Muhammed’e (s.a.v.) ilk vahyin gelişini ve sonrasında Peygamberimiz’in (s.a.v.) ne yaptığını anlatınız.
Cevap: Hz. Muhammed’e ilk vahiy gelişinde korkmuş ve şaşırmıştır. Cebrail oku dedikçe okumayı bilmediğini söylemiştir ve Cebrail’in bir sure okuması üzerine Peygamberimiz de tekrarlamış. Daha sonra telaşla eve gitmiş ve battaniye altına girerek uzanır.


2. İlk Müslümanlar kimlerdir? Söyleyiniz.
Cevap: İlk Müslümanlar Hz. Hatice, Hz. Ali, Hz. Ebu Bekir, Ali-Üsame b. Zeyd’dir.


3. Peygamberimiz (s.a.v.), başlangıçta İslam davetini neden açıktan değil de gizli yapmıştır? Belirtiniz.
Cevap: Peygamberimizin başlangıçta İslam davetini gizli yapmasının nedeni müşriklerin onu engellemesine fırsat vermek istememesidir. Hicr Sur4esi 94. Ayete kadar gizli davet yapmış ve bu sure inince açık davete başlamıştır. 


4. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) İslam’ı tebliğine müşrikler nasıl tepki göstermişlerdir? Açıklayınız.
Cevap: Müşrikler, Hz. Muhammed’in İslam’ı tebliğine karşı çıkmış, Peygamberimizin büyücü, sihirbaz olduğunu söylemiş, Müslüman olanlara da zulüm etmişlerdir.


5. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) zamanında Mescid-i Nebi’nin işlevleri nelerdi? Bilgi veriniz.
Cevap: Peygamberimiz zamanında Mescid-i Nebi tüm resmi faaliyetlerin gerçekleştirildiği bir mekandı.


6. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Medine’de toplumsal barış ortamını sağlamak için hangi çalışmaları yapmıştır? Bilgi veriniz.
Cevap: Peygamberimiz Medine’de toplumsal barış ortamını sağlamak için Medine Veskasının imzalanmasını sağlamıştır. 


7. Hz. Muhammed (s.a.v.), Müslüman toplumun eğitim seviyesini yükseltmek için neler yapmıştır? Anlatınız.
Cevap: Hz. Muhammed Müslüman toplumun eğitim seviyesini yükseltmek için Müslümanlara dini anlatmıştır. Mescid-i Nebevide eğitim öğretim faaliyetleri yürütmüş, esir düşman askerlerden okuma yazma bilenleri Müslümanlara öğretmenleri şartıyla serbest bırakmıştır.


8. Bedir, Uhud ve Hendek savaşlarının sebep ve sonuçlarını tartışınız.
Cevap: Bedir Savaşı’nda Müslümanlar kazanmıştır. Bedir Savaşı’nın kazanılması Uhud Savaşı’nın başlatılmasının sebebi olmuştur. Uhus Savaşı’nda Müslümanlar yenilmiştir ancak müşriklerde istediği sonucu elde edememiştir. Bu nedenle tekrar savaş başlamış fakat Hendek savaşında kimse kazanamamıştır.


9. Veda Hutbesi’nde Peygamberimiz (s.a.v.) nelere dikkat çekmiştir? Belirtiniz.
Cevap: Veda Hutbesinde Peygamberimiz yasaklardan ve günahlardan bahsetmiş, kan davasını ve ırkçılığı kaldırıp reddettiğini açıklamış ve İslam dininin gerekenlerini anlatmıştır.


10. Peygamberimiz’in (s.a.v.) vefatı Müslümanları nasıl etkilemiştir? Açıklayınız.
Cevap: Peygamberimizin vefatı Müslümanları derinden yaralamıştır. Müslümanlar Peygamberimizin ölümüne inanmayarak boşluğa düşmüştür.


B. Aşağıdaki soruların doğru seçeneğini işaretleyiniz.

1. Allah’ın (c.c.), Hz. Peygamber’e (s.a.v.) ilk gönderdiği vahiyler hangi surede yer almaktadır?
Cevap: C) Alâk


2. İlk hicret nereye olmuştur?
Cevap: A) Habeşistan’a 


3. Hz. Hatice (r.a.) ile Ebu Talip’in vefat ettiği yıla ne denilmiştir?
Cevap: C) Hüzün Yılı 


4. Peygamberimiz’in (s.a.v.) hicret esnasında yaptırdığı ve İslam tarihinde kurumsal anlamda ilk mescit kabul edilen cami aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: A) Kuba Mescidi


5. Peygamberimiz hangi tarihte vefat etmiştir?
Cevap: B) 8 Haziran 632


6. I. Nadiroğulları II. Kurayzaoğulları III. Ümeyyeoğulları IV. Kaynukaoğulları

Yukarıdakilerden hangileri, Medine’de bulunan Yahudi kabileleridir?
Cevap: C) I, II ve IV 


6. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 102 Cevapları Dörtel Yayıncılık

C. Aşağıdaki kavramların anlamlarını karşılarına kısaca yazınız.
Cevap:

Hicret: Mekke’den Medine’ye göç etmek.

Muhacir: Göç eden Müslümanlar.

Ensar: Peygamber efendimize ve inanalara yardım eden müslümanlar.

Suffe: Mescidi Nebevide ders verilen alan.

Ashab-ı Suffe: Suffe’de ders alan Müslümanlar.

Veda Hutbesi: Peygamber Efendimizin vefat etmeden önce insanlara yasakları, emirleri hatırlatması. 

Veda Haccı: Peygamberimizin ölmeden önce yaptığı son hac.


Ç. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan bölümleri, verilen ifadelerden uygun olanlarla tamamlayınız.
Cevap:

1. Hz. Muhammed’e (s.a.v.) ……40… yaşında peygamberlik verilmiştir.

2. Peygamberimiz’e (s.a.v.) ilk ayetler …..Hira…. Mağarası’nda gönderilmiştir.

3. Peygamberimiz’e (s.a.v.) Allah’ın (c.c.) vahiylerini melek ……Cebrail… getirmiştir.

4. Peygamberimiz’in (s.a.v.) bir gece Mekke’den alınıp Kudüs’teki Mescid-i Aksâ’ya götürülmesine …..İsra…. , oradan Allah (c.c.) katına yükseltilmesine de …..Miraç…. denir.

5. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) hicret ederken yanında …..Hz. Ebubekir… vardı.

6. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) hicret ederken yatağına ….Hz. Ali’yi….. yatırdı.

7. Peygamberimiz’in (s.a.v.) 628 yılında Mekkeli müşriklerle yaptığı antlaşma, ….Hudeybiye…… Barış Antlaşması’dır.

8. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), ….63…… yaşında ….Medine’de…. şehrinde vefat etmiştir.

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.