Ben Çağrı Bey. Benden öncekiler ganimet ve keşif için Anadolu’ya akınlar yapmıştır. Ben ise sadece ganimet ve keşif için gelmedim. Aynı zamanda … (Çağrı Bey)
Hazırlanalım
Çağrı Bey’in yukarıdaki konuşmasını nasıl tamamlayabilirsiniz? Söyleyiniz.
Cevap: Çağrı Bey yukarıdaki konuşmasını şu şekilde tamamlanabilir: “…Aynı zamanda halkımın daha rahat yaşayabileceği bir yurt bulabilmek için geldim.” olabilir.
Cevaplayalım
Büyük Selçuklu Devleti’nin batı yönünde yaptığı fetihler Anadolu’nun Türkleşmesini nasıl etkilemiş olabilir? Tartışınız.
Cevap: Büyük Selçuklu Devleti batı yönüne yani Anadolu bölgesine yaptığı fetihler sonrası Türk halkı Anadolu’ya yerlepşmiş ve Anadolu sonsuza kadar Türkleşmiş olacaktır.
Cevaplayalım
“26 Ağustos 1071, Türklerin Anadolu’ya geliş tarihi değil; Türklerin Anadolu’ya hâkim oluş tarihidir.” ifadesinden yola çıkarak Anadolu’yu yurt edinme süreci ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?
Cevap: Türkler 26 Ağustos 1071 yılında yeni bir yurt arayışı olarak Anadolu’ya gelmiş ve buraya yerleşmişlerdir. Malazgirt’in fethi ile birlikte Türkler kitleler halinde Anadolu’ya göç edip yerleşmiş ve şehirler kurmuştur.
Cevaplayalım
Nizamülmülk’ün Büyük Selçuklu Devleti’ne katkıları nelerdir? Açıklayınız.
Cevap: Nizamülmülk Sultan Melikşah’ın tahta sorunsuz bir şekilde geçmesini sağlayarak taht sorunlarını önceden çözmüş ve yapmış olduğu medreseler ile Selçuklu’ya çok önemli ilim insanları kazandırmıştır.
Cevaplayalım
Sultan Alparslan beylerine verdiği bu emirle neyi amaçlamıştır? Tartışınız.
Cevap: Sultan Alparslan beylerine Anadolu’da akınlar yaparak oralara yerleşmeyi böylece Anadolu’yu Türkleştirmeyi amaçlamıştır.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Büyük Selçuklu Devleti fetihleri batı yönünde yaptığı takdirde Anadolu’nun kapılarını Türklere açmış olacaklardır. Burada yerleşik hayata geçip Türklüğü yaymışlardır.
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.