6.Sınıf Türkçe Ders Kitabı 22-24-25-26-27. Sayfa Cevapları ANKA Yayınevi 2023-2024 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 6. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Samimilik konusunun bulunduğu 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 22-24-25-26-27 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
1. Başkalarını kırmadan neler hissettiğinizi nasıl ifade edersiniz?
Cevap: Onların söyledikleri, yaptıkları davranışları empati kurmalarını gerektiğini söyleyerek sakin bir şekilde anlatırım.
2. Dostlarınızın hangi tavırları onları, sizin için vazgeçilmez yapar?
Cevap: Onların güler yüzlü olmaları, samimi olmaları, güvenilir olmaları vazgeçilmez yapar.
Aşağıdaki kelimelerin anlamlarını okuduğunuz metinden hareketle tahmin etmeye çalışınız. Tahmin edemediğiniz kelimelerin anlamlarını sözlüğünüzden öğreniniz. Kelimeleri metindeki anlamlarına uygun olarak cümle içinde kullanınız
Cevap:
Mürai
Tahminim: göründüğünden farklı davranmak
Sözlük anlamı: iki yüzlü olmak
Cümlem: Murai biri olduğu için kimse onunla arkadaşlık yapmak istemiyordu.
erek
Tahminim: Yapmak istediğimiz şey
Sözlük anlamı: gerçekleştirmek istenen, erişilmek istenen şey
Cümlem: Eğitimin ereklerinden biri toplumda daha iyi bireylerin oluşmasıdır.
luabali
Tahminim: saygısız
Sözlük anlamı: saygısı olmayan konuşma
Cümlem: Benimle luabalı konuştuğu için hiç hoşuma gitmeyen biridir.
Okuduğunuz metni aşağıya özetleyiniz.
Cevap: Samimilik insanın aklına geldiğini söylemesi değildir. Aklına geleni söyleyip karşındakini kırdığın zaman onu beğenip alkışlayacak değildir. Toplumda kişiler birbirine karşı samimilikten çok terbiye beklerler. Toplum kurallarına uyulmasını beklerler. İki yüzlü davranmaktan bahsetmiyoruz fakat aklımıza gelen şeyi söylemeden önce karşıdaki kişinin hatrını gözetmemiz gerekir. Okurundan aldığı mektupta samimiliğini dile getirmiştir. Yazar samimilik konusunda uluorta konuşmak olmadığını, bir konu üzerinde düşünüp, canı pahasına savunma kanısı olduğunu düşünmektedir. Samimilik luaballiğin ayıp olduğunu bildikten sonra başlar. Ben bilirimden çok çevremizdeki kişilerinde ilgileneceği konular hakkında bilgi edinip konuşarak samimiliğe ulaşırız.
Okuduğunuz metni daha iyi anlayabilmek amacı ile aşağıdaki bölümleri kendinize göre doldurunuz ve bu düşüncelerinizi sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap:
Önemli Bulduğum Bilgiler : Samimilik uluorta konuşmak değil bir kişinin iş üzerinde düşünüp canı pahasına savunmasıdır. Ön yargıları, luballiği, menfaatleri, duyguları bırakarak yapılan sohbet samimiliktir.
Bu Bilgilerden Yaşamımda Uygulamak İstediklerim : Samimiyet kurmak için çevremdeki kişilerin de bildiği konuları öğrenerek onlarla muhabbet kurmaya çalışmalıyım.
Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.
1. Metne göre samimiyet nedir, ne değildir? Açıklayınız.
Cevap: Samimiyet terbiye, nezaket, karşıdaki kişiyi düşünerek konuşmaktır. Aklına geleni kırıcı bir şekilde söylemek ise samimiyet değildir.
2. Yazar, Andre Gide’e göre samimiyetin ne olduğunu savunuyor?
Cevap: Samimiyet menfaat gözetmeyen, duyguların bırakıldığı, ön yargıları silerek kurulan bağdır.
3. Samimiyetin başlaması için önce neleri içinize sindirmelisiniz? Neden?
Cevap: Luaballiği ve yarenliği ayıp olduğunu sindirerek samimiyeti başlatırız.
4. Yazarın “Toplum hayatında kişiler birbirlerinden samimilik beklemezler. Terbiye beklerler, nezaket beklerler, kişilerin birtakım kurallara uymasını isterler.” cümlesindeki düşüncesine katılıyor musunuz?
Cevap: Evet katılıyorum. Toplumda kimse kimseyi sevmeyebilir fakat saygı duymaları gerekir. Toplumda düzeni sağlayan kuralların da uyulması gerekir. Bu kurallara uyulmadığı zaman toplumda düzen ve huzur ortamı bozulur.
5. Toplum hayatında insanlardan neler bekliyorsunuz?
Cevap: Toplum hayatında insanlardan saygı bekliyorum. Toplumda hoş olmayan hareketlerde bulunmamalarını, kurallara uymalarını bekliyorum.
6. Bu metni okumadan önce samimiyetin ne olduğu konusundaki fikriniz ile metni okuduktan sonraki fikirlerinizi kıyaslayınız.
Cevap: Samimiyet insanlarla iyi anlaşmak gerekir diye düşünürken metinden sonra düşüncem çevremdeki kişilere karşı luaballi olmamayı ayıp olacak şekilde konuşmadan kurulan bağ olduğunu anladım.
A. Aşağıdaki cümlelerde hâl ekleri (durum ekleri) yazılmamıştır. Cümlelere uygun hâl eklerini getiriniz. Hâl eklerinin bu cümlelere kattığı anlamları, cümlelerin yanlarındaki boşluklara yazınız
Cevap:
Annenizi, babanızı, arkadaşlarınızı dinleyin. (…Belirtme…)
İçimizdeki güzellikler arasında iyiliğin yeri bambaşkadır.(…Bulunma…)
Onca sorunun, çevre kirliliğinin, savaşların, ölümlerin, çıkarcılığın, cahilliğin yer aldığı dünyamızda
sevgi, iyimserlik ve neşeye her zamankinden fazla gereksinmemiz var. (…Bulunma…)
Evinizden tüm olumlu duygularınızla ayrılın.(…Ayrılma…)
Her daim yönünüzü iyiliğe, güzele, doğruya dönün(…Yönelme…)
B. Yukarıdaki hâl eklerini (durum ekleri), verilen anlamlarıyla cümlelerde kullanınız. Cümleleri aşağıya yazınız.
Cevap:
Ebeveynlerimizi çoğu zaman dinlememiz gerekir
Yaptığın yemekler arasında en güzeli patlıcan yemeğiydi.
Okuldan ayrıldığı için bu dönemi bizimle geçiremeyecek
Yanlış yola gittiğini anlayınca geri döndü.
Aşağıdaki metnin başlık ve sonuç bölümleri eksik bırakılmıştır. Metni içeriğine uygun olarak tamamlayınız. Tamamladığınız metni arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap:
Gerçek Dostluk
Dostluk, içinde samimiyetsizliği barındırmaz. Gerçekten sevgi bağı ile birbirine tutulmuş iki ip gibidir. Verilen değer o ipin kuvvetli bir şekilde tutulmasını sağlamaktadır. Dostluk her yer de bulunmayan ve belli zorluklardan sonra kesin olan bir arkadaşlığın ötesi olan duygudur.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Çok faydalı oldu ödevlerimi tamamladım ve kontrol ettim eksiklerimi bitirdim teşekkürler
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.