7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 120-123-124-125-127-128-129-130-131. Sayfa Cevapları Yıldırım Yayınları 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 7. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Türkiye’de Nüfus konusunun yer aldığı 7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 120-123-124-125-127-128-129-130-131 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
Yaşadığınız ilin nüfusunun yoğunluğu hakkında ne biliyorsunuz? Sizce yaşadığınız ilin nüfusunun yoğun ya da seyrek olmasında hangi faktörler etkilidir?
Cevap: Yaşadığım yer olan İstanbul’un nüfus yoğunluğu fazladır. Bunun sebebi sanayi, turizm, eğitim alanında gelişmiş olmasıdır.
Yaşadığınız ilin nüfusunun yoğunluğu hakkında ne biliyorsunuz? Sizce yaşadığınız ilin nüfusunun yoğun ya da seyrek olmasında hangi faktörler etkilidir?
Cevap: İstanbul yüksek nüfuslu bir şehirdir. Stratejik konumu, boğazlara sahip olması, kolay ulaşım imkanları ve sanayide ileri seviyede olması yoğunluğunu etkileyen faktörlerdendir.
İstanbul ve İzmir’de nüfus yoğunluğunun fazla olmasının, Bayburt ve Tunceli’de nüfus yoğunluğunun az olmasının nedenlerini aşağıya yazınız.
Cevap:
İstanbul: Stratejik konum, ulaşım kolaylıkları, eğitimde ve sağlıkta ileride olma, turizm, sanayi ve ticarette ileri seviyede olması nüfus yoğunluğunun fazla olmasına sebeptir.
İzmir: Ilıman bir iklime sahip olması, liman kenti olması, eğitim, sanayi ve turizm alanında gelişmiş olması sebebiyle nüfus yoğunluğu fazladır.
Bayburt: Dağlık ve engebeli bir araziye sahip olması, sanayi ve turizm faaliyetlerinin gelişmemiş olması gibi nedenlerden dolayı nüfus yoğunluğu azdır.
Tunceli: Engebeli ve yüksek dağlarla çevrili olması, ulaşımdaki zorlukları ve ticaret ile sanayinin gelişmemesinden dolayı nüfus yoğunluğu azdır.
Harita 3.1’den yararlanarak yaşadığınız ilin nüfus yoğunluğu aralığını söyleyiniz. Yaşadığınız ilin nüfus yoğunluğunu hangi faktörlerin etkilediğini açıklayınız.
Cevap: 3.062 aralığındadır. Sanayinin gelişmiş olmasından dolayı bulunduğum şehrin nüfus yoğunluğu oldukça fazladır.
A. Aşağıda nüfusun yoğun olmasında etkili olan bazı beşerî faktörlere yer verilmiştir. Bu beşerî faktörleri bir ilimizden örnek vererek kısaca açıklayınız.
Cevap:
B. Aşağıda nüfusun yoğun olmasında etkili olan bazı doğal faktörlere yer verilmiştir. Bu doğal faktörleri bir ilimizden örnek vererek kısaca açıklayınız.
Cevap:
2023 yılında 90 ve üstü yaş grubundaki nüfusun %29,83’ü erkek, %70,17’si kadındır. Bu yaş grubundaki kişi sayısı 2022 yılına göre artmıştır. Bu durumdan hangi sonuçlar çıkarılabilir?
Cevap: Sağlık alanında iyileşme ve gelişme olduğu sonuçları çıkartılabilir.
Sizce Türkiye’de kent nüfusunun artmasında en önemli etkenler nelerdir? Sizce gelecekte kır ve kent nüfuslarında nasıl bir değişim yaşanır?
Cevap: Kent nüfusunun artmasındaki önemli etkenler iş imkanları, sağlık, eğitim ve yol kolaylıkları sağlanmasıdır. Bence kentteki nüfus oranı gün geçtikçe artar.
Türkiye’de kır nüfusunun azalmasında hangi faktörler etkilidir?
Cevap: Bence kır nüfusunun azalmasında kısıtlı iş imkanları, zorlu eğitim, sağlık ve ulaşım sorunları etkilidir.
Grafik 3.4’ü inceleyerek ülkemizdeki okuryazarlık oranıyla ilgili çıkarımlarda bulununuz.
Cevap: 1927 yılından 2023 yılına kadar okuryazarlık alanında yükselme olmuştur. Kadınların okuryazarlık oranı daha fazla gelişme göstermiştir ama her dönemde erkek okuryazarlığı daha yüksek olmuştur.
Sizce günümüzde Türkiye’de nüfusun en fazla çalıştığı faaliyet kolu hangisidir?
Cevap: Türkiye’nin nüfusunun en çok çalıştığı faaliyet kolu hizmettir.
Tarımda çalışan nüfusun belirtilen yıllar arasında sürekli azalmasının nedenleri nelerdir?
Cevap: Bunun sebebi, tarımda makineleşme, sanayileşme ile olan kırdan kente göç edilmesidir.
Aşağıdaki tabloda Türkiye’nin yıllara göre nüfus artış hızı verilmiştir. Tablodaki verileri örnekteki gibi çizgi grafiğinde gösteriniz.
Cevap:
Türkiye’deki nüfus artış hızı yıllara göre farklılık göstermektedir. Sizce bunun sebepleri nelerdir?
Cevap: Buna sebep olarak tarımda makineleşme, sanayileşme, eğitim, sağlık alanında gelişmişlik, kırdan kente göç olaylarını gösterebiliriz.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.