7.Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı 176-177-178-179-180-181-182. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 7. sınıf öğrencilerimizin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Demokrasinin Tarihteki Yolculuğu konusunun da bulunduğu 7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 176-177-178-179-180-181-182 Cevapları konusunu paylaştık. Eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
Toplum hayatında demokrasinin varlığı neden önemlidir? Açıklayınız.
Cevap: Demokrasi toplum içerisindeki her bireyin fikrine başvurulduğu için herkesin memnun olduğu bir yönetim şeklidir. Bu nedenle demokrasi toplumları birlikte tutmakta önemlidir.
Atina’daki demokrasi uygulamasını günümüzdeki demokrasi uygulamaları ile karşılaştırınız. Benzerlik ve farklılıkları nelerdir? Açıklayınız.
Cevap: Günümüzde Atina’da uygulanan bu uygulamalar günümüzde TBMM’de milletvekili seçimlerine benzemektedir. Fark olarak ülkemizde her birey eşittir. Yurttaş, yabancı ve köle diye sınıflandırma yoktur. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her birey ülke yönetiminde söz hakkına sahiptir ve eşittir.
Yukarıdaki görselde Magna Carta’nın hangi özelliği anlatılmak istenmiştir? Tartışınız.
Cevap: Kralları ve devletleri yaşatan şeyler aslında halkın kendisidir. Magna Carta’da bu karikatürde kralları ve devleti taşıyanın aslında halkın kendisi olduğunu ifade etmiştir. Halk olmazsa devlet ve kral olamaz.
İlk Türk devletlerindeki töre, demokratik yönetimlerdeki hangi özellikleri taşımaktadır? Açıklayınız.
Cevap: İlk Türk devletlerindeki törelerinde kişi unvanı gözetmeksizin beyde olsa, ahalide olsa eşit hüküm verileceği söylenmiştir buda doğrudan demokrasiyle uyuşmaktadır.
Eski Türk devletlerinde kadına verilen önem kurultaydaki hangi uygulamadan anlaşılmaktadır? Açıklayınız.
Cevap: Eski Türk devletlerinde kadınlar devletin en yüksek mertebesi olan mecliste dahi rol almış, devlet adına alınan kararlarda söz sahibi olmuştur.
Hazreti Muhammed’in (Sallallahü aleyhi ve sellem) Veda Hutbesi’nde yer alan aşağıdaki sözleri insan haklarının hangileri ile ilgilidir? Yazınız
“İnsanların canları, malları ve namusları kutsaldır.”
Cevap: Her insanın özgürce yaşayıp mal sahibi olmak gibi temel hakları vardır. İnsanlar dokunulmazdır.
“Arap’ın Arap olmayana, Arap olmayanın Arap’a, beyazın siyaha, siyahın da beyaza hiçbir üstünlüğü yoktur.”
Cevap: Her birey adalet karşısında eşittir. Türk, Arap, İngiliz, İtalyan fark etmeksizin bir sorun karşısında her birey eşit yargılanır.
“Sizin kadınlar üzerinde hakkınız, kadınların da sizin üzerinizde hakkı vardır.”
Cevap: Kadınlar ve erkekler her zaman eşittir. Kadının yapabileceklerini erkekler, erkeklerin yapabileceğini kadınlarda yapabilir.
Sened-i İttifak’ın “Padişah ve onun yetki verdiği kişiler keyfî hareketlerde bulunmayacaktır.” maddesinde kastedilen keyfî davranışlar neler olabilir? Tartışınız.
Cevap: Padişahlar ve ayanlar kendi çıkarlarını gözeterek ve başka insanları düşünmeden kararlar alıp bunu diğer insanlara dayatması olayı keyfi davranıştır. Kendi sarayının duvarlarını altından yaptırması, kendi maaşını arttırması, en güzel meyve ve sebzelerin kendisine getirtilmesi gibi.
1215 yılında imzalanan Magna Carta ile Sened-i İttifak arasındaki benzerlik nedir? Açıklayınız.
Cevap: Magna Carta ile Sened-i İttifak arasındaki en büyük benzerlik hükümdarın yetkilerinin kısıtlanmış olmasıdır.
Can, mal ve namus güvenliğinin yasalarla güvence altına alınması neden önemlidir? Tartışınız.
Cevap: Çünkü can, mal ve namus güvenliği insanların en temel haklarıdır. İnsanların bu hakları koruma altına alınmasa kötü niyetli insanlar düzeni bozarak toplum huzurunu bozabilirdi.
Islahat Fermanı’nın hangi özelliği bir demokratikleşme hareketi olduğunun kanıtıdır? Açıklayınız.
Cevap: Islahat Fermanı ile beraber her bireyin kanun önünde eşit sayılması sağlanmıştır. Yargılama yapılmadan infaz yapılmayacaktır. Demokratikleşme hareketinin en büyük kanıtı bu kanunlardır.
Ülke sorunlarının tartışılması için mecliste farklı milletlerden temsilcilerin olmasının faydaları neler olabilir? Tartışınız.
Cevap: Ülkenin çeşitli noktalarındaki sıkıntıların ve isteklerin dile getirilmesi ve toplumun her kısmının memnun kalabileceği kararlar alınmasını sağlar.
II. Meşrutiyet Dönemi’ndeki hangi uygulamalar, halkın yönetimdeki gücünü daha çok arttırmıştır? Açıklayınız.
Cevap: II. Meşrutiyet Dönemi ile beraber padişah sembolik olarak durmaya başlamış yasama ve yürütme görevleri üyeleri halktan seçilen meclise bağlı hale gelmiştir.
Aşağıda boş bırakılan yerlere gerekli bilgileri yazınız.
Cevap:
Kendinizi Osmanlı Devleti’nde yaşayan bir gazeteci olarak hayal ediniz. Aşağıya bu konu ile ilgili bir gazete manşeti atarak haberinizi hazırlayınız
Cevap:
KANUN-I ESASÎ İLAN EDİLDİ!
Ulu Hakan, Hükümdarımız II. Abdülhamid’in fermanı ile beraber Kanun-i Esasî ilan edilmiş ve bununla beraber kararları halkın kendisi alacaktır. Mecliste halkın isteklerini ve taleplerini savunacak mebuslar yapılacak bir genel seçimle oy çoğunluğuna göre toplanacak. Ulu Hakan mebus seçiminden sonra meclisin açılışını bizatihi yapacaktır.
Aşağıdaki kutucuklarda demokrasi ile ilgili bazı kavramlar verilmiştir. Bu kavramların günümüzde nasıl bir anlam ifade ettiğini örnekteki gibi ilgili alanlara yazınız.
7.Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları 176-177-178-179-180-181-182. Sayfa, Demokrasinin Tarihteki Yolculuğu 2022-2023 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Toplu yaşanılan ortamlarda demokrasi çok önemlidir. İnsanların fikirlerinin önemi olduğunu ifade eder. Bu sayede toplumdaki bağlar kuvvetlenir.
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.