8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 59-60-61 Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları

8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 59-60-61 Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları

8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 59-60-61 Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları 2026-2027 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 8. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde 2. Ünite Değerlendirme Çalışmaları konusunun yer aldığı 8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 59-60-61 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

8.Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı 59-60-61. Sayfa Cevapları 2. Ünite Değerlendirme Çalışmaları


8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 59 Cevapları

A. Aşağıdaki soruların cevaplarını defterinize yazınız.

1. İslam dininin yardımlaşmaya verdiği önemi nasıl açıklarsınız? Anlatınız.
Cevap: İslam, insanların birbirine yardım etmesini emreder. Kur’an’da “İyilik ve takva hususunda yardımlaşın.” buyrulur. Zekât, sadaka ve fitre gibi ibadetler yardımlaşmayı sağlar. Hz. Peygamber (sav) de yoksulları, yetimleri gözetmiş, hastaları ziyaret etmiştir.


2. “Ey iman edenler! Alım satım, dostluk ve aracılığın olmadığı bir gün gelip çatmadan Allah’ın size verdiklerinden O’nun için harcama yapın…” (Bakara, 2/254) ayetinde anlatılmak istenen nedir? Kısaca açıklayınız.
Cevap: Ayette, ahiret günü gelmeden Allah’ın (cc) verdiği nimetlerden O’nun rızası için muhtaçlara harcama yapmamız istenir. Çünkü o gün alışveriş, dostluk ve aracılık fayda vermeyecek; insana yalnız yaptığı iyilikler yarayacaktır.


3. Zekât ibadetinin toplumsal yararları nelerdir? Örnekler veriniz.
Cevap: Zekâtın toplumsal yararları şunlardır:

  • Yoksulların temel ihtiyaçları karşılanır.
  • Zengin ile yoksul arasında sevgi ve kardeşlik oluşur.
  • Fakirlik ve sosyal adaletsizlik azalır.
  • Toplumda yardımlaşma, birlik ve beraberlik güçlenir.

4. İnfak nedir? Hangi davranışlar infak kapsamına girmektedir? Örnekler vererek açıklayınız.
Cevap: İnfak, Allah’ın (cc) verdiği nimetlerden O’nun rızası için harcama yapmak, muhtaçlara yardım etmektir. Zekât ve sadaka vermek, yoksulu doyurmak, akrabaya yardım etmek ve kişinin ailesinin ihtiyaçları için harcama yapması infak kapsamına girer.


5. Hz. Peygamber’in (sav) sadaka olduğunu belirttiği davranışlar nelerdir? Anlatınız.
Cevap: Hz. Peygamber’in (sav) sadaka saydığı davranışlardan bazıları şunlardır:

  • İki kişinin arasını bulmak
  • Güzel söz söylemek
  • Mümin kardeşine tebessüm etmek
  • Yolunu kaybedene yol göstermek
  • Görmeyen birine kılavuzluk etmek
  • Yoldan taş, diken gibi rahatsız edici şeyleri kaldırmak

6. Hz. Şuayb (as), insanlara hangi davranışları öğütlemiştir? Belirtiniz.
Cevap: Hz. Şuayb (as) insanlara şunları öğütlemiştir:

  • Yalnız Allah’a (cc) kulluk etmelerini
  • Ölçüyü ve tartıyı tam yapmalarını
  • İnsanların mallarının değerini düşürmemelerini
  • Yeryüzünde bozgunculuk yapmamalarını

B. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.

1. “Mallarını gece ve gündüz, gizli ve açık olarak hayra sarf edenler için Rab’leri nezdinde ecirleri vardır; onlar için ne korku olacak ne de üzüleceklerdir.” (Bakara, 2/274) ayetine anlamca en yakın yargı aşağıdakilerden hangisidir?
A) İnsanlara gece ve gündüz, gizliden veya açıktan yardım etmek her Müslüman’a farzdır.
B) İnsanlara gizliden veya açıktan iyilik yapabilenler ahirette seçkin kullardan olacaktır.
C) Hayır için gizliden veya açıktan her zaman harcama yapabilenler Allah (cc) tarafından ödüllendirilecektir.
D) Allah (cc), hayır işleyen kullarının bu davranışını ibadet kabul eder.

Cevap: C) Hayır için gizliden veya açıktan her zaman harcama yapabilenler Allah (cc) tarafından ödüllendirilecektir.


2. Allah Teala Kur’an-ı Kerim’de, “… İyilik ve takva hususunda yardımlaşın…” (Maide, 5/2) buyurur. Aşağıdaki hadislerden hangisinde iyilikte yardımlaşmaya örnekler verildiği söylenemez?
A) “Allah için size sığınan kimseye sığınak olun. Allah için isteyen kimseye verin. Sizi davet edene icabet edin, size bir iyilik yapana karşılığını verin…” (Ebu Davud, “Zekât”, 38)
B) “(Sadaka vermeyi) can boğaza geldiği (son nefesini yaşadığın) ana kadar erteleme…” (Buhari, “Vesaya”, 7)
C) “Ey insanlar! Selamı yayınız, yemek yediriniz, akrabalarınızla ilginizi ve onlara yardımınızı devam ettiriniz…” (İbn Mace, “Et’ıme”, 1)
D) “Aç insanları doyurunuz, hasta olanları ziyaret ediniz, esirleri kurtarınız.” (Buhari, “Et’ıme”, 1)

Cevap: B) “(Sadaka vermeyi) can boğaza geldiği (son nefesini yaşadığın) ana kadar erteleme…” (Buhari, “Vesaya”, 7)


3. Zekât ve fıtır sadakası verebilmek, hacca gidebilmek, kurban kesebilmek ve diğer bazı mali ibadetleri yerine getirebilmek için Allah (cc) ve Resulü (sav) tarafından belirlenen dinen mali yeterlilik ve zenginlik ölçüsüdür. Verilen bilgiler, aşağıdaki kavramlardan hangisini açıklamaktadır?
A) Fitre
B) İnfak
C) Miskin
D) Nisap

Cevap: D) Nisap


8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 60 Cevapları

4. “Namazı kılın, zekâtı verin, rükû edenlerle beraber rükû edin.” (Bakara, 2/43) “Malının zekâtını verdiğin zaman, üstüne düşen görevi yerine getirmiş olursun.” (Tirmizi, “Zekât”, 2) Ayet ve hadisten zekâtla ilgili çıkarılabilecek temel hüküm hangi seçenekte verilmiştir?
A) Zekât vermek, Müslüman’ın yerine getirmesi gereken bir farzdır.
B) Zekât vermek İslam’ın şartlarındandır.
C) Zekât, toplumda yardımlaşma ve dayanışmayı sağlayan bir ibadettir.
D) Zekâtın her yıl verilmesi gerekir.

Cevap: A) Zekât vermek, Müslüman’ın yerine getirmesi gereken bir farzdır.


5. Tüccar, alım satımını yaptığı ticaret mallarının; köylü, sahip olduğu büyükbaş hayvanlarının; çiftçi, yetiştirdiği ekinlerin; madenci de çıkardığı işlenmemiş madenlerinin zekâtını verir. Bu kişilerin verdikleri zekât oranları, hangi seçenekte sırasıyla doğru olarak belirtilmiştir?
A) 1/40, 1/40, 1/10, 1/5
B) 1/40, 1/30, 1/10, 1/5
C) 1/40, 1/30, 1/5, 1/10
D) 1/30, 1/40, 1/10, 1/5

Cevap: B) 1/40, 1/30, 1/10, 1/5


6. Annenin, babanın, büyüklerin isteklerini yerine getirip onlara işlerinde yardım etmek, doğal afetlerden zarar görenlere maddi destek sağlamak, hasta olanları ziyaret etmek, yoksul öğrenciye çanta, kitap, kalem, defter almak; yaralı bir kuşu koruyup tedavi ettirmek, hayvana yiyecek ve su vermek, bir fidanı sulamak sadaka kapsamındadır. Toplum yararına cami, mescit, okul, çeşme, yol, köprü vb. yapılar yaptırmak da insanlara iyilik olduğu için birer sadakadır. Parçada anlatılanlar, aşağıdaki ayet ve hadislerden hangisinin açıklaması kabul edilebilir?
A) “Allah’a ve Resulü’ne iman edin; O’nun size emanet olarak verdiklerinden, başkaları için de harcayın…” (Hadid, 57/7)
B) “Akrabaya, yoksula ve yolcuya hakkını ver. Gereksiz yere de saçıp savurma!” (İsra, 17/26)
C) “Sadaka vermek her Müslüman üzerine bir görevdir.” (Buhari, “Zekât”, 29)
D) “Her ma’rûf (Kur’an’a ve sünnete uygun olan, dinin ve aklın güzel gördüğü her iyilik) bir sadakadır.” (Buhari, “Edeb”, 33)

Cevap: D) “Her ma’rûf (Kur’an’a ve sünnete uygun olan, dinin ve aklın güzel gördüğü her iyilik) bir sadakadır.” (Buhari, “Edeb”, 33)


7. “Annene, babana, kız kardeşine, erkek kardeşine ve bunları takip eden akrabalarına iyilik etmen, senin üzerinde onlar için vacip bir haktır…” (Ebu Davud, “Edeb”, 120) hadisini dikkate alan Samet, dedesine; Saliha, amcasına; Şükran, torununa; Ali de halasına fitre vermiştir. Bu kişilerden hangisi, fitre verdiği kişiyi seçmekte hata etmiştir?
A) Ali ve Saliha
B) Saliha ve Şükran
C) Samet ve Şükran
D) Şükran ve Ali

Cevap: C) Samet ve Şükran


8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 61 Cevapları

8. Hz. Şuayb’ın (as) peygamber olarak görev yaptığı toplumlar, aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
A) Âd-Medyen
B) Medyen-Eyke
C) Medyen-Semud
D) Semud-Eyke

Cevap: B) Medyen-Eyke


C. Aşağıda istenen bilgileri, örnekte olduğu gibi yazınız.
Cevap: İstenen bilgiler şöyle yazılır:

  • Zekâtın farz olmasının şartları: Müslüman olmak, akıllı olmak, ergenlik çağına gelmiş ve özgür olmak, nisap miktarı mala sahip olmak
  • Zekâtı verilen mallar: Küçükbaş hayvan, büyükbaş hayvan, altın, gümüş, para, çek, senet, ticaret malları, tahıl, sebze, meyve
  • Zekât verilen kişiler: Yoksullar, düşkünler, borçlular, yolda kalmışlar, kalpleri kazanılacak olanlar

8. Sınıf Din Kültürü Sayfa 61 Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları


Ç. Verilen ayet ve hadislerde boş bırakılan yerlere uygun kelimeleri yazınız.

Allah yolunda, infak, sevap, harcarsanız
Cevap: Boş bırakılan yerlere sırasıyla şu kelimeler yazılır:

  • 1. “… Başkaları için ne harcarsanız Allah onun yerine yenisini verir. O, rızık verenlerin en büyüğüdür.” (Sebe, 34/39)
  • 2. “Onlar (takva sahipleri) bollukta da darlıkta da Allah yolunda harcarlar, öfkelerini yenerler, insanları affederler. Allah işini güzel yapanları sever.” (Âl-i İmran, 3/134)
  • 3. “Hayır yapılmasına aracı olan, hayır yapmış gibi sevap kazanır.” (Tirmizi, “İlim”, 14)
  • “infak” kelimesi açıkta kalır.

8. Sınıf Din Kültürü Sayfa 61 Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları - 2


D. Paylaşma ve yardımlaşma sayılan davranışları bulmacada bularak işaretleyiniz.
Cevap: Bulmacada şu davranışlar işaretlenir:

  • Bayramlaşma
  • Borç verme
  • Hediyeleşme
  • İkram etme
  • Sadaka verme
  • Selamlaşma
  • Tebrik etme
  • Teselli etme (kitapta örnek olarak işaretlenmiştir)
  • Zekât verme
  • Ziyaret etme

8. Sınıf Din Kültürü Sayfa 61 Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları - 3

Aradığınız ödevi bulamadıysanız lütfen Kültür Yayınları 2026 ana içeriğimizi ziyaret ediniz.

Forum Sınıf Arama

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.

Örnek Kullanım: 3. sınıf türkçe sayfa 11 forum sınıf