8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 85-86-87 Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları

8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 85-86-87 Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları

8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 85-86-87 Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları 2026-2027 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 8. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde 3. Ünite Değerlendirme Çalışmaları konusunun yer aldığı 8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 85-86-87 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

8.Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı 85-86-87. Sayfa Cevapları 3. Ünite Değerlendirme Çalışmaları


8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 85 Cevapları

A. Aşağıdaki soruların cevaplarını defterinize yazınız.

1. İslam dininin öngördüğü bireyi nasıl tanımlarsınız? Anlatınız.
Cevap: İslam’ın öngördüğü birey; Allah’a (cc) inanan, ibadetlerini yapan, güzel ahlaklı ve takva sahibi kişidir. Dürüsttür, kul hakkına saygı gösterir, kötülüklerden kaçınır, bedenini ve çevresini temiz tutar, hata yapınca tövbe eder.


2. İslam dininin toplum hayatına yönelik ilkeleri nelerdir? Örnekler veriniz.
Cevap: İslam’ın toplum hayatına yönelik ilkelerinden bazıları şunlardır:

  • İnsanların eşit kabul edilmesi, üstünlüğün yalnız takvada olması
  • Müminlerin kardeş olması
  • Adalet, doğruluk ve dürüstlük
  • Yardımlaşma ve dayanışma
  • Yeryüzünde bozgunculuk yapmamak
  • Ölçü ve tartıyı tam yapmak, anlaşmalara uymak

3. Bir insanın canına kıymak niçin bütün insanları öldürmek gibidir? Açıklayınız.
Cevap: Çünkü öldürülen insanın doğacak çocuklarının hayat bulması ve o kişinin insanlığa yapacağı hizmetler de engellenmiş olur. Ayrıca cana kıymak yaşama hakkını hiçe saymaktır; bu da bütün insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur.


4. İslam dini neslin korunmasında anne ve babaya hangi görevleri yüklemiştir? Anlatınız.
Cevap: İslam dini anne ve babaya şu görevleri yüklemiştir:

  • Çocuklarına sevgi, şefkat ve merhametle davranmak
  • İhtiyaçlarını karşılamak, onları iyi eğitip güzel terbiye etmek
  • Onlara Allah’ı (cc) ve Hz. Peygamber’i (sav) tanıtmak, ibadete teşvik etmek
  • Çocuklarını içki, uyuşturucu, kumar gibi kötü alışkanlıklardan korumak

5. İslam, aklın korunmasında hangi ilkeleri esas almıştır? Belirtiniz.
Cevap: İslam, aklı korumak için alkollü içkiyi ve uyuşturucu maddeleri haram kılmıştır. Kumarı, kötü alışkanlıklara özendiren ve ahlak dışı yayınları da yasaklamıştır. İnsan, düşünmesine ve doğru karar vermesine zarar verecek her şeyden uzak durmalıdır.


6. Malın korunması için hangi tutum ve davranışlardan kaçınmak gerekir? Örnekler veriniz.
Cevap: Hırsızlık, gasp, faiz, rüşvet, kumar, stokçuluk, karaborsa, alışverişte aldatma, eksik ölçüp tartma, işçinin ücretini vermeme ve israftan kaçınmak gerekir.


7. Dinin korunması ne demektir? Dinin korunmasının kapsamına neler girmektedir? Yazınız.
Cevap: Dinin korunması, insanın baskı altında kalmadan dine inanma, dinini öğrenme, öğretme ve gereklerini yerine getirme özgürlüğüne sahip olmasıdır. Kapsamına inanç ve ibadet özgürlüğü, dinde zorlama olmaması, din eğitimi ve dini bidat ve hurafelerden korumak girer.


8. Hz. Yusuf’un (as) örnek alınacak belirgin özellikleri nelerdir? Anlatınız.
Cevap: Hz. Yusuf’un (as) örnek alınacak özellikleri şunlardır:

  • Allah’a (cc) itaati ve saygısı
  • İffeti ve hayâsı
  • Zorluklar karşısında sabrı ve tevekkülü
  • Tebliğe önem vermesi
  • Kardeşlerini affetmesi
  • Vefakârlığı ve yardımseverliği

9. Asr suresinde, kurtuluşa erecek insanın hangi özelliklerine vurgu yapılmaktadır? Belirtiniz.
Cevap: Asr suresinde kurtuluşa erecek insanın dört özelliği vurgulanır:

  • İman etmek
  • Salih amel işlemek
  • Hakkı tavsiye etmek
  • Sabrı tavsiye etmek

B. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.

1. İslam’ın iman, ibadet, ahlak, aile hayatı, ticaret, suçlar için öngörülen cezalar, devlet yönetimi vb. hususlarla ilgili hükümleri hem Allah Teala ile insan arasındaki münasebeti öğretir hem de birey, aile ve toplum hayatını düzenler. Bu bilgilere göre İslam dini ile ilgili kapsamlı olarak hangi yargıya varılabilir?
A) İslam, Allah (cc) ile insan arasındaki iletişim yoludur.
B) İslam dininin iman, ibadet ve sosyal hayatla ilgili hükümleri birbiriyle bağlantılıdır.
C) İslam dininin hükümleri canı, malı, aklı, dini, nesli korumayı esas alır.
D) İslam, insanın Allah Teala ile ilişkisi ile dünya hayatının tüm yönlerini kapsayan bir dindir.

Cevap: D) İslam, insanın Allah Teala ile ilişkisi ile dünya hayatının tüm yönlerini kapsayan bir dindir.


2. Cemaatle kılınan namazda soyu, yaşı, işi, maddi durumu, toplumsal konumu farklı olan insanların yan yana durmaları, insan olmaları yönüyle bütün kulların Allah (cc) katında eşit olduklarını kavratır. Hac ibadeti, namazların cemaatle kılınması insanların tanışıp kaynaşmalarına, birlik ve beraberliklerinin güçlenmesine katkıda bulunur. Zekât, sadaka ve kurban ibadetleri, zengin insanların muhtaç insanlara yardım etmesini sağlar. Oruç ibadeti açlığın ve susuzluğun verdiği ıstırabı yaşatarak öğretir ve oruç tutan insanı yoksullara yardım etmeye yönlendirir. Parçanın ana fikrini yansıtan sonuç cümlesi olarak aşağıdakilerden hangisi yazılmalıdır?
A) Bu örnekler, ibadetlerin insan için önemini göstermektedir.
B) Anlıyoruz ki ibadetler, insanların yardımlaşmalarına katkı sağlamaktadır.
C) Böylece toplumda yardımlaşma, birlik ve beraberlik sağlanır.
D) Demek ki ibadetlerin, bireyi olduğu gibi toplumu da olumlu etkileyen işlevleri vardır.

Cevap: D) Demek ki ibadetlerin, bireyi olduğu gibi toplumu da olumlu etkileyen işlevleri vardır.


3. I. “İman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe iman etmiş olmazsınız…” (Müslim, “İman”, 93)
II. “İşçinin ücretini, alın teri kurumadan önce veriniz.” (İbn Mace, “Ruhun”, 4)
III. “İlim öğrenmek her Müslümana farzdır.” (İbn Mace, “İttibaü’s-Sünnet”, 25)
IV. “Küçüğümüze merhamet etmeyen, büyüğümüze saygı göstermeyen bizden değildir.” (Tirmizi, “Birr”, 15)
Hadislerinden hangisi hem bireye hem topluma yöneliktir?
A) I ve II
B) I, II ve III
C) I, II ve IV
D) II, III ve IV

Cevap: C) I, II ve IV


8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 86 Cevapları

4. “Şüphesiz ki ümmetimin müflisi şu kimsedir: Kıyamet günü (Allah Teala’nın huzuruna) namaz, oruç ve zekât sevabıyla gelir. Fakat şuna sövdüğü, buna zina iftirası ettiği, onun malını yediği, bunun kanını döktüğü ve şunu dövdüğü için iyiliklerinin sevabı, (kötülük ve haksızlık ettiği) o kişilere verilir. Üzerindeki kul hakları ödenmeden sevapları biterse, hak sahiplerinin günahları kendilerinden alınır ve ona yükletilir ve sonuçta cehenneme atılır.” (Müslim, “Birr ve Sıla”, 59) Hadiste, aşağıdakilerden hangisine dikkat çekildiği söylenemez?
A) Kul hakkına zarar veren kimse bu davranışının karşılığını dünyada da görür.
B) Kul hakkına zarar veren, ibadet eden biri de olsa ahirette bunun cezasını görür.
C) Ahirette azap görmemek için ibadet etmek yeterli değildir, günahlardan da kaçınmak gerekir.
D) Kan dökmek, iftira etmek, sövmek gibi davranışlar insanı ahirette zarara uğratır.

Cevap: A) Kul hakkına zarar veren kimse bu davranışının karşılığını dünyada da görür.


5. Doktorun, hastanın iyileşmesi için çaba göstermesi hangi ayet kapsamında değerlendirilebilir?
A) “… Kim bir kimseyi öldürürse bütün insanları öldürmüş gibi olur…” (Maide, 5/32)
B) “… Kim de bir can kurtarırsa bütün insanların hayatını kurtarmış gibi olur…” (Maide, 5/32)
C) “Ey iman edenler! … Kendinizi öldürmeyin…” (Nisa, 4/29)
D) “Haklı bir sebep olmadıkça Allah’ın dokunulmaz kıldığı cana kıymayın…” (İsra, 17/33)

Cevap: B) “… Kim de bir can kurtarırsa bütün insanların hayatını kurtarmış gibi olur…” (Maide, 5/32)


6. İnsan, iyilik de kötülük de yapabilen bir varlıktır. Örneğin bir doktor, neşteri ile hastayı ameliyat edip sağlığına kavuşturmak isterken; başka bir insan, eline aldığı bıçakla cana kıyabilmektedir. Kimi insanlar bir ekmeğini, birkaç lirasını yoksul komşusuyla paylaşmaya önem verirken kimileri de komşusunun alın teri dökerek kazandığı parasını çalmaktan çekinmemektedir. Bazı insanlar kul hakkına zarar vermemek için çok dikkatli davranırken bazıları ise menfaati için başkalarını aldatabilmektedir. Anlatılanlar dikkate alındığında, insanları kötülüklerden kaçındırıp iyiliklere yönlendirebilmek için en çok önem verilmesi gereken, aşağıdakilerden hangisidir?
A) Aklın korunması
B) Canın korunması
C) Malın korunması
D) Neslin korunması

Cevap: D) Neslin korunması


7. Aşağıdaki ayetlerden hangisi aklın, malın ve dinin korunması ile ilişkilidir?
A) “Ey iman edenler! İçki, kumar, dikili taşlar, fal okları şeytan işi iğrenç şeylerdir. Bunlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.” (Maide, 5/90)
B) “… Yiyin, için fakat israf etmeyin. Çünkü Allah, israf edenleri sevmez.” (Araf, 7/31)
C) “… Artık kim sahte tanrıları reddeder de Allah’a inanırsa kopmayan sağlam bir kulpa yapışmıştır…” (Bakara, 2/256)
D) “Ey iman edenler! Karşılıklı rızaya dayanan ticaret dışında, mallarınızı aranızda batıl yollarla yemeyin ve kendinizi öldürmeyin. Şüphesiz Allah size karşı çok merhametlidir.” (Nisa, 4/29)

Cevap: A) “Ey iman edenler! İçki, kumar, dikili taşlar, fal okları şeytan işi iğrenç şeylerdir. Bunlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.” (Maide, 5/90)


8. Hz. Peygamber’in (sav) Veda Hutbesi’nde, “Size iki emanet bırakıyorum ki onlara tutunursanız (yaşantınızda onlara uyarsanız) asla dalalete düşmezsiniz: Allah’ın Kitabı ve Peygamberinin Sünneti.” (Malik bin Enes, el-Muvatta, “Kitabü’l-Cami”, 8) buyurarak İslam’ın iki temel kaynağına vurgu yapması, dinin hangi gayesine yöneliktir?
A) Canın korunması
B) Dinin korunması
C) Neslin korunması
D) Malın korunması

Cevap: B) Dinin korunması


8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 87 Cevapları

9. (I) Hz. Yusuf (as), kardeşleri tarafından kuyuya atıldı. (II) Kuyunun yanında konaklayan bir kervanın yolcuları Hz. Yusuf’u (as) kuyudan çıkarıp Mısır’a götürdüler ve Aziz’e köle olarak sattılar. (III) Hz. Yusuf (as), Aziz’in karısının iftirası yüzünden hapse atıldı. (IV) Hz. Yusuf (as) hapiste iken hükümdarın gördüğü bir rüyayı yorumladı. (V) Mısır hükümdarı rüyasını doğru yorumlayan Hz. Yusuf’u (as) hapisten çıkarıp ona devlet hazinesini yönetme yetkisi verdi. (VI) Hz. Yusuf (as), erzak almaya gelen kardeşlerini tanıdı ve onları affetti. (VII) Hz. Yusuf’un (as) ailesi Mısır’a gelip yerleşti. (VIII) Hz. Yusuf’un (as), kardeşleriyle gönderdiği gömleğini yüzüne süren babası Hz. Yakub’un (as) gözleri görmeye başladı. Parçadaki cümlelerden hangilerinin yeri değiştirilirse Hz. Yusuf’un (as) hayatıyla ilgili bilgilerin oluş sıralamasındaki hata düzeltilmiş olur?
A) III ile IV yer değiştirmeli
B) V ile VI yer değiştirmeli
C) VI ile VII yer değiştirmeli
D) VII ile VIII yer değiştirmeli

Cevap: D) VII ile VIII yer değiştirmeli


10. Asr suresinde aşağıdakilerin hangisinden söz edilmez?
A) İman etmek
B) İbadet etmek
C) Yardımı teşvik etmek
D) Hakkı tavsiye etmek

Cevap: C) Yardımı teşvik etmek


B. Aşağıdaki ifadelerden doğru olanlar için D, yanlış olanlar için Y yazınız.
Cevap: İfadelerin başına sırasıyla şunlar yazılır:

  • 1. (D) İslam dini birey, aile ve toplum hayatının her yönünü kuşatan bir dindir.
  • 2. (D) İslam’ın inanç, ibadet ve ahlak esaslarının topluma yönelik işlevleri vardır.
  • 3. (D) Cana ve mala zarar veren her davranış dinde haram kılınmıştır.
  • 4. (Y) İslam dinine inanan kişinin ibadet edip etmemesi onun isteğine bırakılmıştır.
  • 5. (D) Zinanın haram kılınması neslin korunması için alınmış bir önlemdir.
  • 6. (Y) Faiz, rüşvet, hile ve karaborsanın haram kılınması aklın korunması içindir.
  • 7. (Y) İslam dini, Müslüman olması için insana baskı yapmayı öngörür.
  • 8. (D) Allah’a (cc) itaati, iffeti ve hayâsı Hz. Yusuf’un (as) belirgin özelliklerindendir.
  • 9. (D) Asr suresinde, hakkı ve sabrı tavsiye eden müminin ahirette kurtuluşa ereceği belirtilir.

8. Sınıf Din Kültürü Sayfa 87 Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları


C. Belirtilen davranışların dinin gayelerinden hangisine aykırı olduğunu yazınız.
Cevap: Davranışlar şu gayelere aykırıdır:

  • Öldürmek veya yaralamak → Canın korunmasına aykırıdır (kitapta örnek olarak verilmiştir).
  • Alkollü içki kullanmak → Aklın korunmasına aykırıdır.
  • Rüşvet almak ve vermek → Malın korunmasına aykırıdır.
  • Çocuk eğitimini ihmal etmek → Neslin korunmasına aykırıdır.
  • Şans oyunlarını oynamak → Malın korunmasına aykırıdır.
  • Nikâhsız birliktelik → Neslin korunmasına aykırıdır.
  • İbadete engel olmak → Dinin korunmasına aykırıdır.
  • Uyuşturucu kullanmak → Aklın korunmasına aykırıdır.
  • Kan davası gütmek → Canın korunmasına aykırıdır.
  • Din eğitimini kısıtlamak → Dinin korunmasına aykırıdır.

8. Sınıf Din Kültürü Sayfa 87 Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları - 2

Aradığınız ödevi bulamadıysanız lütfen Kültür Yayınları 2026 ana içeriğimizi ziyaret ediniz.

Forum Sınıf Arama

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.

Örnek Kullanım: 3. sınıf türkçe sayfa 11 forum sınıf