8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 93-94-96 Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları

8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 93-94-96 Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları

8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 93-94-96 Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları 2026-2027 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 8. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Hz. Muhammed’in (sav) Merhametli ve Affedici Oluşu konusunun yer aldığı 8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 93-94-96 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

8.Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Din Kültürü Ders Kitabı 93-94-96. Sayfa Cevapları Hz. Muhammed’in (sav) Merhametli ve Affedici Oluşu


8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 93 Cevapları

Neler Biliyorsunuz?

Hz. Peygamber’in (sav) şefkati, merhameti ve affediciliğinden kaynaklanan hangi olayları hatırlıyorsunuz? Arkadaşlarınıza anlatınız.
Cevap: Mekke’nin fethinde kendisine yıllarca eziyet eden Mekkelileri affetmesi, kendisini zehirlemek isteyen kadını bağışlaması, torunlarını sevip öpmesi ve yavrularını emziren köpeğin zarar görmemesi için başına nöbetçi koyması aklıma geliyor.


8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 94 Cevapları

Düşününüz

Hz. Üsame bin Zeyd (ra) anlatıyor: “Resulullah (sav) beni bir dizine, torunu Hasan’ı (ra) da diğer dizine oturtur, kucaklar ve ‘Allah’ım! Onlara merhamet et, ben onlara merhamet ediyorum.’ derdi.” (Buhari, “Edeb”, 22)
Hz. Ebu Hüreyre (ra) anlatıyor: “Bir gün Resulullah (sav), yanında Hz. Akra bin Habis otururken (torunu) Hz. Hasan’ı (ra) öptü. Hz. Akra (ra), ‘Benim on tane çocuğum var; hiçbirini öpmüş değilim.’ deyince Resulullah (sav) ona baktı ve ‘Merhamet etmeyene merhamet edilmez.’ dedi.” (Buhari, “Edeb”, 18)
Hz. Beşir bin Akrabe (ra) anlatıyor: “Babam, katıldığı gazvelerin birinde şehid oldu. Resulullah da bizzat o savaşta olduğu ve babamın durumundan haberdar olduğu için bize uğradı. Ben de o sırada ağlıyordum. Resulullah ağladığımı görünce bana şöyle buyurdu: ‘Ben senin baban, Aişe de senin annen olsa razı olmaz mısın?’ dedi. Ben de Resulullah’ın bu teklifine çok sevinerek: ‘Evet, razı olurum Ya Resulullah! Anam babam sana feda olsun.’ şeklinde karşılık verdim.” (Buhari, et-Tarihu’l-Kebir, 2:78)
Enes bin Malik (ra) anlatıyor: “Bir gün Hz. Peygamber’i (sav) görmek isteyen yaşlı bir adam gelmişti. İnsanlar ona yol açmakta ağır davranınca Nebi (sav), ‘Küçüğümüze merhamet etmeyen, büyüğümüze saygı göstermeyen bizden değildir.’ buyurdu.” (Tirmizi, “Birr ve Sıla”, 15)
Yukarıdaki hadisleri dikkate alarak Hz. Peygamber’in (sav) çocukları sevip öpmesinin, onlara ilgi gösterip şefkat ve merhametle davranmasının, yaşlılara saygılı olmasının, bu insanlar üzerindeki psikolojik etkilerini ve diğer insanlara örneklik açısından önemini düşününüz, arkadaşlarınızla tartışınız.

Cevap: Sevgi ve ilgi gören çocuk kendini değerli hisseder, mutlu ve güvenli büyür; babasını kaybeden çocuk bile yalnız olmadığını anlar. Saygı gören yaşlılar da huzur bulur. Hz. Peygamber’in (sav) bu davranışları, çocuklarını öpmeyen ve yaşlılara yol vermeyen insanlara örnek olmuş, onlara merhametli olmayı öğretmiştir.


8. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 96 Cevapları

Düşününüz

Aşağıda, yaşayabileceğimiz bazı olaylar sıralanmıştır:
Bir arkadaşınızla ders çalışacağınızı söyleyerek annenizden izin istediniz. O da belirli bir saatte eve dönmeniz üzere izin verdi. Arkadaşınızla ders çalıştıktan sonra oyun oynamaya başladınız. Annenizin size tanıdığı süre dolduğu hâlde oyundan ayrılamadınız ve eve geç geldiniz.
Öğretmeniniz sizden, Hz. Peygamber’in (sav) merhamet ve affediciliği hakkında sunu hazırlayıp derse getirmenizi istedi. Fakat siz ihmal ettiniz ve sunuyu hazırlamadınız.
Okulun bahçesinde oyun oynarken arkadaşınıza pas vermek istediniz. Fakat attığınız top, bir pencerenin camına çarptı ve cam kırıldı.
Bir arkadaşınızla şakalaşırken biraz sert davrandınız ve arkadaşınızın düşüp kolunun incinmesine sebep oldunuz.
Belirtilen olaylarda karşınızdaki kişinin kızıp sizi azarlamasını mı yoksa anlayış gösterip affetmesini mi isterdiniz? Bunu düşününüz ve size karşı işlenen hatalı davranışlar karşısında insanlara nasıl davranmanız gerektiğine karar veriniz.

Cevap: Bu olayların hepsinde karşımdaki kişinin beni azarlamasını değil, anlayış gösterip affetmesini isterdim. O hâlde ben de bana karşı hata yapanlara hemen kızmamalı, onları dinlemeli ve Hz. Peygamber (sav) gibi affetmeyi tercih etmeliyim.


Etkinlik Yapınız

Hz. Peygamber’in (sav) merhameti ve affediciliği ile ilgili sözlerini ve davranışlarını dikkate alarak aile bireylerinize, arkadaşlarınıza ve diğer insanlara karşı tutum ve davranışlarınızda esas alacağınız ilkeler belirleyip defterinize not ediniz. Yazdıklarınızı arkadaşlarınızla paylaşınız. Belirlediğiniz ilkelere yaşantınızda uymaya özen gösteriniz.
Cevap: Tutum ve davranışlarımda şu ilkeleri esas alırım:

  • Anneme, babama ve büyüklerime saygılı davranır, onları üzmem.
  • Küçüklerime sevgi ve şefkat gösteririm.
  • Bana karşı hata yapan arkadaşımı affederim, kin tutmam.
  • Kimseyi kırıcı söz ve davranışlarla incitmem.
  • Hasta, yaşlı ve kimsesiz insanlara yardım ederim.
  • Hayvanlara eziyet etmem, onları korurum.

8. Sınıf Din Kültürü Sayfa 96 Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları

Aradığınız ödevi bulamadıysanız lütfen Kültür Yayınları 2026 ana içeriğimizi ziyaret ediniz.

Forum Sınıf Arama

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.

Örnek Kullanım: 3. sınıf türkçe sayfa 11 forum sınıf