8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı 63-64-66-67-68-69-70-71. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 8. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Milli Mücadelenin Hazırlık Dönemi ile ilgili etkinliklerin olduğu 8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 63-64-66-67-68-69-70-71 Cevapları konusunu paylaştık. Konu ile ilgili eksik veya hatalı kısımları bizlere yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
Rumların Karadeniz Bölgesi’ndeki güvenlik ortamını bozmalarının amacı nedir? Açıklayınız.
Cevap: Bağımsız bir Rum devleti kurmak amacı ile güvenliği bozup kargaşa çıkarmayı hedeflemişlerdir.
1-Genelge (tamim), bildirge, önerge kavramlarını araştırınız.
Cevap:
Genelge: Yasa, tüzük, ve yönetmeliklerin uygulanmasında yol göstermek amacıyla ilgili yerlere gönderilen yazı.
Bildirge: Resmi bir makam, kurum, kuruluşça herhangi bir durumu ilgililere iletilen yazı.
Önerge: Resmi toplantılarda görüşülen konu üzerine öneride bulunmak amacı ile bir üyenin yada üyelerin hazırlayıp başkanlığa verdiği yazılı kağıt.
2-Havza Genelgesi’nin, Hristiyan halka karşı taşkınlık yapılmaması yönündeki maddesini, Mondros Ateşkes Antlaşması’nın işgallerle ilgili 7. maddesi ile ilişkilendirerek açıklayınız.
Cevap: Hristiyan halka karşı taşkınlık yapılmasını bahane ederek, Mondros’un 7. maddesi yani güvenlikleri tehdit eden bir durumda hemen mani olacakları maddesini öne sürerek işgallere başlamayı hedeflemişlerdir.
Okuduğunuz metinde “kader tayin edici an” diye bahsedilen konu nedir? Niçin bu şekilde bir tanımlama yapılmıştır? Açıklayınız.
Cevap: Askerlikten istifa ederek sivil hayata geçmiştir. Vatanı savunmak için önemli adımlar atacaktır. Bu süreçte Kazım Karabekir ve onun emrinde olan kişiler yanında olmuştur.
1-Erzurum Kongresi ve Temsil Heyeti Başkanlığına Mustafa Kemal’in seçilmesi, onun Millî Mücadele’deki rolünü ve geleceğini nasıl etkilemiştir? Açıklayınız
Cevap: Ona olan saygı, güvenin artmasına ve liderliğin,in güçlenmesini sağlamıştır.
2-Mustafa Kemal’in Erzurum Kongresi için “Tarih bu kongremizi, şüphesiz ender ve büyük bir eser olarak kaydedecektir.” sözünü söylemesinin sebebi nedir? Açıklayınız.
Cevap: Milli Mücadele adına atılan önemli bir adımdır. Bu süreçten sonra vatanın kurtulması için yapılan çalışmalarda bu adım tarihe geçecektir.
Sivas Kongresi, millî bir kongre olmasına rağmen kongredeki delege sayısının Erzurum Kongresi’ndeki delege sayısından daha az olmasının sebepleri nelerdir? Açıklayınız.
Cevap: Mustafa Kemal hain olarak damga yemiş ve tutuklanma emri vardır. Bundan korkan insanlar Kongreye gelmemişlerdir.
Mustafa Kemal’in “İstanbul Anadolu’ya egemen değil bağlı olmak zorundadır.” sözünü Damat Ferit Hükûmeti ile ilişkileri açısından değerlendiriniz.
Cevap: Millet kendi kendini yönetebileceği bir sisteme geçiş aşamaları başlamıştır. Atatürk bu sözü ile artık halkın düşüncesinin önemli olduğunu ve demokratik bir devletin oluşumunu anlatmak istemiştir.
Mustafa Kemal, İtilaf Devletleri ile yapılacak barış görüşmelerine niçin Temsil Heyeti’nin uygun gördüğü kişilerin katılmasını istemiştir? Açıklayınız.
Cevap: Mustafa Kemal barış görüşmelerinde kendi gibi düşünen insanların ülkemizi savunmasını istediği için kendi seçmiştir.
Mustafa Kemal Mebusan Meclisinin hangi nedenlerle İstanbul dışında toplanmasını istemiştir? Tartışınız.
Cevap: İşgallere uzak olan, ulaşım ve haberleşmenin iyi olacağı bir yerde istediği gibi bir görüşme sağlanacağı için Meclis’in Ankara’da toplanmasına karar vermiştir.
Osmanlı Hükûmeti’nin bir temsilcisini Temsil Heyeti’yle görüşmesi için Amasya’ya göndermesinin önemi nedir? Açıklayınız.
Cevap: Osmanlı Hükümeti resmi olarak Temsil Heyetini tanımış olmuştur.
Mustafa Kemal, Mebusan Meclisinin İstanbul’da toplanmasına hangi nedenlerle karşı çıkmıştır? Açıklayınız.
Cevap: İşgale açık bir yerdir. Aynı zaman da Osmanlı Hükümeti’de oradadır. Bundan dolayı İşgale uzak ve haberleşme, ulaşım açısından iyi olduğu yani Ankara olarak seçmiştir.
Soruları yukarıdaki metne göre cevaplayınız.
1-Basının kamuoyu oluşturmadaki rolü nedir? Yazınız.
Cevap: Basının yaptığı haberler insanları direk olarak etkisi altına alır. Bundan dolayı basını n gücü fazladır. Önemli olan konular çabuk yayılır.
2-Mustafa Kemal, Millî Mücadele Dönemi’nde niçin gazete kurulması emrini vermiştir? Yazınız.
Cevap: Halk haberleri gazetelerden görmektedir. Mustafa Kemal’de haberlerin daha çabuk yayılması için kendine ait olan gazete kurulması emrini vermiştir.
3-Millî Mücadele Dönemi’nde bir gazete kurmuş olsaydınız gazetenizin adı ne olurdu? Yazınız
Cevap: Kurtuluş Gazetesi olurdu.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Rumlar Karadeniz Bölgesi’nde bağımsız Rum Devleti kurmak istediği için güvenliğe zarar verip kargaşa çıkarmak istemişlerdir.
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.