8.Sınıf Türkçe Ders Kitabı 30-33-34-35-36-37. Sayfa Cevapları Ferman Yayıncılık 2023-2024 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 8. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Forsa metnine ait cevapların yer aldığı 8. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 30-33-34-35-36-37 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
İnsanların konuşurken kullandığı kelimeler bize o kişi hakkında ne tür bilgiler verir? Düşüncelerinizi söyleyiniz.
Cevap: İnsanların konuşurken kullandığı kelimeler bize 0 kişinin üslubu, saygısı ve dil bilgisi hakkında bilgiler verir.
Okuduğunuz metindeki anlamını bilmediğiniz kelime ya da kelime gruplarını aşağıya yazınız. Metindeki anlamını bilmediğiniz kelime ya da kelime gruplarının anlamını metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Güncel Türkçe Sözlükten kontrol ediniz. Anlamını öğrendiğiniz yeni kelime/kelime gruplarını sözlüğünüze yazınız. Öğrendiğiniz kelimeleri birer cümlede kullanınız.
Cevap:
Kelime/Kelime Grubu: Kınamak
Cümlem: Annem herkesin çocuğunu kınar.
Kelime/Kelime Grubu: Lehçe
Cümlem: Oğuz lehçesiyle konuşan adam bizi alaya vurdu
Kelime/Kelime Grubu: Köken
Cümlem: Atalarımızın kökeni Orta Asya’ya kadar uzanmaktadır.
Kelime/Kelime Grubu: Yaygın
Cümlem: Kanser yaygın bir hastalık haline gelmiş.
Kelime/Kelime Grubu: Yavuklu
Cümlem: Dedemin geçken yavuklusu Ayşe teyzeymiş.
Aşağıdaki soruları okuduğunuz metne göre cevaplayınız.
1. Sevgi ile ilgili kimlerin sözüne yer verilmiştir?
Cevap: Sevgi ile ilgili Yunus Emre’nin, Karacaoğlan’ın ve Sait Faik’in sözüne yer verilmiştir.
2. Dilimizde sevgi mesajı veren atasözlerini TDK Güncel Türkçe Sözlükten araştırınız.
Cevap:
3. Yunus Emre, “Sevelim sevilelim,/Dünya kimseye kalmaz.” dizeleriyle sizce ne anlatmak istemiştir?
Cevap: Yunus Emre bu dizelerle dünyanın boş ve geçici olduğunu, kalıcı ve güzel olanın birbirimizi sevmek olduğunu anlatmak sitemiştir.
4. “Sev-” sözcüğünden türeyen kelimeleri ve anlamları söyleyiniz.
Cevap: Sevecen, sevgili, sevimli, sevinç kelimeleri “sev,” sözcüğünden türemiştir. Bu sözcükler sevgi ile ilgili ifadeleri belirtir. Sevgi dolu, sevilen kişi, sevmekten hoşlanan kişi gibi çeşitli anlamları bulunur.
5. İçinde “sevgi, sevmek” gibi sözcükler geçmese de bu anlamlarda kullanılan sözcük grupları nelerdir? Anlamlarıyla birlikte söyleyiniz.
Cevap:
Sevi: sevgi, bağlılık, aşk.
Sevgi: Bir insana, hayvana ya da bir şeye duyulan ilgi.
Sevgili: Sevdiğimiz kişi, sevilen.
Sevim: Sevmek.
Sevimli: Sevilecek yönü olan.
Sevinç: Çok istenen bir şeyin olmasıyla duyulan mutluluk.
Sevinçli: Sevinçli olan.
Okuduğunuz metne uygun yeni başlıklar bularak bu başlıkları aşağıya yazınız. Neden bu başlıkları tercih ettiniz? Açıklayınız.
Cevap: Bu başlıkları metinde bildirilen sevmek fiiliyle alakalı olduğu için seçtim.
Yanlışlığı ya da doğruluğu kişiye göre değişmeyen, kanıtlanabilen cümlelere “nesnel yargı bildiren”; yanlışlığı ya da doğruluğu kişiye göre değişen, yorumlanabilen cümlelere “öznel yargı bildiren” cümleler denir. Yukarıdaki açıklamadan yararlanarak yazarın metinde kullandığı öznel ve nesnel yargı bildiren cümleleri tespit ediniz. Aşağıya bu cümlelerden örnekler yazınız.
Cevap:
Öznel Yargı Bildiren Cümleler:
Nesnel Yargı Bildiren Cümleler:
Aşağıda, okuduğunuz metinden bir paragraf verilmiştir. Yazar, bu paragrafta anlatım biçimlerinden biri olan açıklayıcı anlatımdan yararlanmıştır. Siz de okuduğunuz metinden açıklayıcı anlatım örneği bularak örneğinizi noktalı alana yazınız.
Cevap:
Okuduğunuz metinde yazarın kullandığı düşünceyi geliştirme yollarını (tanımlama, örneklendirme, tanık gösterme, karşılaştırma, sayısal verilerden yararlanma, benzetme) belirleyiniz. Seçtiğiniz düşünceyi geliştirme yolunu örnekleyen paragrafı noktalı alana yazınız.
Cevap:
Herhangi bir hazırlık yapmadan sınıfınızda “sevginin gücü” konulu bir konuşma yapınız. Arkadaşlarınızdan yaptığınız konuşmayı değerlendirmelerini isteyiniz.
Cevap: Sevgi, tüm canlıların hissedebildiği bir duygudur. Bir kedinin yavrusuna hissettiği sevgi, bir annenin çocuğuna hissettiği sevgi ve bir köpeğin sahibine duyduğu sevgi aynıdır. Sevgi insanları birbirine bağlayan, ilişkileri kuvvetlendiren, güven duygusunu besleyen kuvvetli bir duygudur.
Defterinize 2. etkinlikte araştırdığınız atasözlerinden biriyle bir hikâye yazınız. Yazacağınız metinde öncelikle zaman, mekân, şahıs ve olay unsurlarını belirleyiniz. Ardından yazacağınız hikâyenin serim, düğüm ve çözüm bölümlerinde anlatacaklarınızı planlayınız. Metni yazarken yazım kurallarına uymaya özen gösteriniz.
Cevap: Aynı köyün aynı sokağında oturan Yıldız ile Yusuf çocukluktan birbirlerine tutulmuşlar. Birbirlerine olan ilgisi yaşları büyüdükçe artmış ve onları birbirine yaklaştırmış. Evlenmeye karar veren çift kızın babasının inatçılığından hevesleri kursağında kalmışlar. Yıldız’ı her şeyden çok seven Yusuf bu duruma daha fazla dayanamayarak onunla kaçmasını istemiş. Yıldız, Yusuf’u çok sevse de babasının başını öne eğdiremem diyerek reddetmiş. Yıldızın onu reddetmesiyle Yusuf’un aşkı daha çok alevlenmiş. Senelerde geçse seni bekleyeceğim demiş ve yıllar yılları kovalamış. Yıldız’ın babası, kızının kendisine gelen talipleri görmeden reddetmesi sonunda yenik düşerek kızını Yusuf’a vermeyi kabul etmiş Bunu duyan Yıldız koşarak Yusuf’a gitmiş ve güzel haberi vermiş. ”-Gördün mü? sabredince, iki gönül bir olunca samanlık seyran oluyor” demiş.
Aşağıda Eleanor H. Porter (Elenor H. Portır) tarafından yazılan Pollyanna (Polyanna) adlı eserin iki farklı çevirmen tarafından yazılmış, iki farklı baskısından bölümler yer almaktadır. İki metni dil, anlatım ve içerik yönünden karşılaştırınız. Metinlerin farklı ve benzer yönlerini yazınız.
Cevap:
Farklı Yönleri:
Benzer Yönleri:
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.