9.Sınıf Coğrafya Ders Kitabı 173-175-179-182-183. Sayfa Cevapları GÜN Yayıncılık 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 9. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde Bölgelerin Ayırt Edilmesinde Kullanılan Ölçütler konusunun bulunduğu 9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 173-175-179-182-183 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
1. Bölge kavramını araştırarak kaç çeşit bölge oluşturulabileceğini öğreniniz. Öğrendiklerinizi sınıfta paylaşınız.
Cevap: Bölge, su kaynakları, yer şekilleri, sıcaklık, bitki örtüsü, sanayi, ticaret, tarım, ulaşım, dil, din ve siyasi birlikleri oluşturan yere denir. İki ye ayrılır Şekilsel ve İşlevsel Bölgeler.
2. Türkiye’nin bitki örtüsü bakımından hangi bölgelerden oluştuğunu araştırarak bu bölgelerin Türkiye ekonomisine etkilerini yorumlayınız. Bu konudaki düşüncelerinizi sınıfta paylaşınız.
Cevap: Türkiye bitki örtüsü bakımından maki, orman, bozkır ve çayır olarak ayrılır. Maki görülen bölgeler Akdeniz, Ege ve Marmara kıyılarıdır. Bazı tarımsal ürünlerin yalnızca bu bölgede yetişmesi tarımsal faaliyetleri ve bunlara bağlı sanayi faaliyetlerinin olmasını sağlar. Orman görülen Bölge Karadenizdir. Orman bitki örtüsünde odunculuk faaliyetleri yoğun olarak gerçekleştiğinden buna bağlı sanayi faaliyetleri gelişmiştir. Bozkır görülen bölgeler İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu’dur. Bozkır bitki örtüsünde hayvanların yaşamına oldukça elverişli olmasında bu bölgedeki hayvancılık faaliyetleri gelişmiştir. Çayır ise genel olarak Doğu Anadolu bölgesinde bulunan Erzurum, Kars ve Ardahan şehirlerinde görülür. Bu bitki örtüsü büyük baş hayvancılığın gelişmesinde faydası çoktur.
Aşağıdaki bölgeyi inceleyerek yeryüzünün başka hangi bölgelere ayrılabileceğini yorumlayınız. Bu konudaki düşüncelerinizi sınıfta paylaşınız.
Cevap: Bölgeler nüfusa ve ekonomik faaliyetlere göre de ayrılabilir.
Yaşadığınız yerin iklimi, bitki örtüsü, yer şekilleri, nüfusu, yerleşme ve ekonomik etkinlikleri Türkiye’nin ve dünyanın diğer yerleriyle aynı özellikte midir? Yeryüzü bu özelliklere ve başka özelliklere göre bölgelere ayrılabilir mi?
Cevap: Yaşadığım yerin iklimi Akdeniz iklimidir. Bitki örtüsü makidir. Yer şekilleri düz ve dağlık olan yerlerde vardır. Nüfusu fazla ve ekonomik olarak da gelişmiştir. Bu özellikler Türkiye’nin ve dünyanın diğer yerleri ile benzerlikte farklılık da gösterir. Yeryüzü farklı şekillere göre de bölgelere ayrılabilir. Örnek olarak ormanlık bölge, sıcak bölge, sık nüfuslu bölge olarak da söyleyebiliriz.
Aşağıdaki fotoğrafları inceleyerek bu yerlerin ne tür bölgelere örnek olabileceğini görsellerin altındaki noktalı yerlere yazınız.
Cevap:
Aşağıdaki dünya nüfus yoğunluğu haritasını inceleyiniz. Nüfus yoğunluğuna göre bazı ülkeleri sınıflandırarak bölgeler oluşturunuz. Bu bölgeleri listeleyerek defterinize yazınız. Bölgelerinizde en az üç ülke bulunsun.
Cevap:
Nüfus Yoğunluğu Fazla Olan Ülkeler → Çin, Hindistan, Pakistan
Nüfus Yoğunluğu Az Olan Ülkeler → Suudi Arabistan, Rusya, Kanada
Nüfus Yoğunluğu Normal Olan Ülkeler → İran, Polonya, Güney Afrika
Aşağıda 1914 yılına ve günümüzdeki Avrupa kıtasına ait haritaları inceleyerek siyasi bölge sınırlarının nasıl değiştiğiyle ilgili yorumlar yapınız. Bu konuyla ilgili görüşlerinizi sınıfta açıklayınız
Cevap: I. Dünya Savaş’ından sonra bazı ülkeler dağılmış, yeni ülkeler kurulmuştur. Bundan dolayı sınırlar değişmiştir. Siyasi sınırlar beşeri ve doğal etkenlerden oluşur.
Yandaki haritada NAFTA (Kuzey Amerika Serbest Ticaret Bölgesi) ülkelerinin oluşturduğu bölge verilmiştir. Bu bölgenin ülkeleri arasında serbest ticaret uygulanmaktadır. Bu bölge sınırlarının belirgin olması ve bu sınırların değişip değişmeyeceği ile ilgili yorum yaparak düşüncelerinizi sınıfta açıklayınız.
Cevap: NAFTA’nın sınırları değişken olabilir. Ticari amaçlı bir örgüt olduğu için çıkan devletler veya katılan devletler olabileceği için sınırlarda değişiklik gösterebilir.
Aşağıdaki tabloyu örneğe uygun olarak tamamlayınız.
Cevap:
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Bölge kavramı iki başlığa ayrılır. Şekilsel bölgeler ve işlevsel bölgeler olarak ikiye ayrılır. Yer şekiller, su kaynakları, sıcaklık gibi birçok etmene göre şekillenmektedir.
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.