9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı 93-96-103-104-109. Sayfa Cevapları MEB Yayınları
9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı 93-96-103-104-109. Sayfa Cevapları MEB Yayınları 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde lise birinci sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği ders kitapları arasında bulunan İklim Elemanları konusunun da bulunduğu 9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 93-96-103-104-109 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
9.Sınıf MEB Yayınları Coğrafya Ders Kitabı 93-96-103-104-109. Sayfa Cevapları İklim Elemanları
9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı 93. Sayfa Cevapları MEB Yayınları
UYGULAMA
Yukarıdaki haritadan hareketle aşağıda verilen soruları cevaplayınız.
Her iki haritada da Güney Yarım Küre’deki izoterm eğrileri, Kuzey Yarım Küre’deki eğrilere göre daha düzgün bir uzanış gösterir. Bu durumun nedenlerini açıklayınız. Cevap: Kara ve denizlerin yarım kürelerde farklı dağılmasından kaynaklıdır.
Kıtaların doğu ve batı kıyılarında izoterm eğrilerinin sapmalar yapmasının nedeni nedir? Cevap: Okyanus akıntılarından dolayı izoterm eğrileri sapmalar yapmaktadır.
Kuzey Yarım Küre’de ocak ve temmuz ayları arasındaki sıcaklık farkının, Güney Yarım Küre’ye göre daha fazla olmasının nedenini açıklayınız. Cevap: Kuzey yarım kürede karalar daha fazla alan kapladığı için en düşük ve en yüksek sıcaklık farkı olmaktadır.
9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı 96. Sayfa Cevapları MEB Yayınları
UYGULAMA (FURKAN YAPACAK)
Yukarıdaki verilen haritalardan hareketle aşağıdaki soruları cevaplayınız.
Ocak ve temmuz aylarına ait hava basıncı haritalarında yüksek ve alçak basınç merkezlerinin yer değiştirmesinin nedenini açıklayınız. Cevap: Mevsimsel olarak meydana gelen sıcaklık değişimleri yüksek ve alçak basınç merkezlerinin yer değiştirmesine sebep olmuştur.
Ocak ve temmuz aylarına ait hava basıncı haritalarında Asya Kıtası’ndaki basınç merkezinindiğer kıtalardaki basınç merkezlerinden daha geniş olmasının nedenini açıklayınız. Cevap: Asya Kıtasının kara parçası miktarının yüksek olması basınç merkezinin de genişlemesine yol açmıştır.
Güney Yarım Küre’deki basıncına ait dağılışın daha düzenli olmasının nedenlerini açıklayınız. Cevap: Güney Yarım Küre’nin kara parçası miktarının çok az olmasından ötürü basınç dağılımı daha düzenli görünür.
9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı 103. Sayfa Cevapları MEB Yayınları
UYGULAMA
Nemle ilgili yukarıda ifade edilen kavramları dikkate alarak aşağıdaki grafikleri tamamlayınız. Cevap:
9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı 104. Sayfa Cevapları MEB Yayınları
UYGULAMA
Yukarıdaki harita, 10.05.2019 tarihinde bazı illerdeki günlük ortalama bağıl nem oranını göstermektedir.
Yağış oluşma ihtimalinin en yüksek olduğu 5 ili yazınız. Cevap: Kastamonu, Kırklareli, Trabzon, Balıkesir ve Bartın
Sıcaklık değerlerinin aynı olduğu düşünüldüğünde hangi ilde buharlaşma miktarı daha fazla olur? Cevap: Ankara
9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı 109. Sayfa Cevapları MEB Yayınları
UYGULAMA
Yaşadığınız yere (il ya da ilçe merkezi) ait aylık ortalama sıcaklık ve yağış değerlerini (1991-2020 yılları arası) Meteoroloji Genel Müdürlüğünün Genel Ağ adresinden bulunuz. Bulduğunuz sıcaklık verilerini grafik üzerindeki sıcaklık sembolünden; yağış verilerini de yağış sembolünden yararlanarak aylara göre çiziniz ve grafiği tamamlayınız. Aşağıda yer alan soruları da verilen tabloya ve grafiğe göre cevaplayınız.
ANKARA İLİ
Yıl içinde ortalama sıcaklığın en fazla ve en az olduğu aylar hangileridir? Cevap: Sıcaklık en fazla Temmuz ve Ağustos, en az olduğu Ocak ve Şubat aylarıdır.
Yıl içinde ortalama yağışın en fazla ve en az olduğu aylar hangileridir? Cevap: Ortalama yağışın en fazla Mart ve Mayıs, en az olduğu Temmuz ve Ağustos aylarıdır.
Yıllık ortalama sıcaklık ile yıllık sıcaklık farkı ne kadardır? Cevap: Yıllık ortalama sıcaklık 12,6, Yıllık sıcaklık farkı 18,4’tür.
Yıllık toplam yağış miktarı ne kadardır? Cevap: 413,6’dır.
Yıl içindeki sıcaklık ve yağış değişimlerinin günlük hayata etkilerine dair neler söyleyebilirsiniz? Cevap: Yıl içerisinde sıcaklık ve yağış değişimleri ekilen meyve ve sebzelerin zamanında olmamasını sağlar. Yağış miktarının artmasıyla sellerin sıklıkla oluşması, sıcaklıkların birden artmasıyla orman yangınları ve kuraklıkların olmasıdır.
Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz. Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf