Cevap Yaz
20 Ekim 2023, 14:17 - Zülal Güneş Yazdı

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı 99-101-102-103-104. Sayfa Cevapları GÜN Yayıncılık

9.Sınıf Coğrafya Ders Kitabı 99-101-102-103-104. Sayfa Cevapları GÜN Yayıncılık 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 9. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde İklim Elemanlarından Basınç ve Rüzgarlar başlıklarının konu aldığı 9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 99-101-102-103-104 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş, öneri ve fikirlerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı 99-101-102-103-104. Sayfa Cevapları GÜN Yayıncılık

9.Sınıf GÜN Yayıncılık Coğrafya Ders Kitabı 99-101-102-103-104. Sayfa Cevapları İklim Elemanları (Basınç ve Rüzgarlar)

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 99 Cevapları GÜN Yayıncılık

Hazırlık Çalışmaları

Bir yerde hava basıncının değişmesinin nedenlerini ve rüzgârın nasıl oluştuğunu araştırınız. Elde ettiğiniz verileri rapor hâline getiriniz. Raporunuzu sınıfa sunduktan sonra ürün dosyanızda saklayınız
Cevap: Mevsimlere sıcaklığın basıncı değiştiği için atmosfer basıncı da değişlik gösterir. Rüzgar havadaki basınç oranının aşağı yukarı hareket etmesiyle oluşmaktadır. Rüzgar oluşurken daima yüksek basınçtan başlayarak alçak basınca doğru bir hareket sergiler.


Etkinlik

Yukarıda aktarılan ve Evangelista Torricelli (Evıngılista Toriçelli) adlı bilim insanının yaptığı deneyde, hangi faktörlerin basınca etkisi göz önünde bulundurulmuştur?
Cevap: Toricelli’nin yaptığı deneyde ortamın nemi, ortam sıcaklığı, deniz seviyesine yükseklik ve sıvının türü gibi basınca etki edebilecek faktörler göz önünde bulundurulmuştur. 


9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 101 Cevapları GÜN Yayıncılık

Etkinlik

Haritaları inceleyerek aşağıdaki soruları yanıtlayınız. Soruların yanıtlarını defterinize yazınız. 

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 101 Cevapları GÜN Yayıncılık

1. Mevsimlere göre basınç değişiminde sizce neler etkili olmuştur?
Cevap: Dünya’nın Güneş etrafındaki konumu etkili olmuş olabilir. 

2. Mevsimlere göre basıncın daha yüksek ve daha alçak olduğu yarım küreler hangileridir? Bunun nedeni ne olabilir?
Cevap: Kış aylarında Kuzey Yarım Küre’de yüksek basınç, Güney Yarım Küre’de alçak basınç görülür. Yaz aylarında Yüksek basınç Güney Yarım Küre’de, alçak basınç Kuzey Yarım Küre’de görülür. 

3. Deniz ve karalardaki basınç değeri nasıl değişmiştir? Bunun nedenini yorumlayınız.
Cevap: Denizler karalara göre geç ısınır geç soğur. Denizlerde ve karalarda meydana gelen bu farklılık yarım kürelerdeki basınç farklılıklarında etkiler. Kış mevsiminde genellikle yüksek basınç gerçekleşirken yaz mevsiminde tam tersi olarak alçak basınç görülür. 


9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 102 Cevapları GÜN Yayıncılık

Etkinlik

Aşağıdaki basınç merkezlerini göz önünde bulundurarak bu merkezler arasında esmesi beklenen rüzgârın yönünü oklarla harita üzerinde gösteriniz.
Cevap:


Etkinlik

Aşağıda verilen Ankara’nın rüzgâr frekans gülünü inceleyerek bu şehrin daha çok hangi yönlerden rüzgâr aldığını belirleyiniz. Bu doğrultu size Ankara’daki yer şekillerinin uzanışı hakkında nasıl bilgi verir? Defterinize yazınız
Cevap: Ankara’da frekans rüzgar gülüne göre kuzeydoğu güneybatı yönlerine doğru rüzgar almaktadır. Ankara’nın yer şekilleri bu bilgiye göre kuzeydoğudan güneybatıya doğru alçalmaktadır. 


9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 103 Cevapları GÜN Yayıncılık

Etkinlik

Aşağıdaki basınç merkezlerinin bulunduğu yarım küreleri belirleyiniz. Bunlardan hangisinin alçak, hangisinin yüksek basınç olduğunu şekillerin altlarındaki noktalı yerlere yazınız.
Cevap:

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 103 Cevapları GÜN Yayıncılık


Etkinlik

Yer şekillerinin etkisi göz önünde bulundurulmazsa yandaki izobar haritalarına göre hangi bölgede esen rüzgârın şiddeti daha fazla olur? Neden? Defterinize yazınız.
Cevap: 1. Bölgede esen rüzgar daha şiddetlidir. 

9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 103 Cevapları GÜN Yayıncılık


9. Sınıf Coğrafya Ders Kitabı Sayfa 104 Cevapları GÜN Yayıncılık

Etkinlik

Yandaki Şekil I’de hava hareketleri hangi durumda gerçekleşirdi? Hava dolaşımının Şekil II’deki gibi olmasına neler etki etmiştir? Defterinize yazınız.
Cevap: Kutuplarda yüksek basınç,, ekvatorda alçak basınç olduğu zaman gerçekleşir. 

Ders ve Çalışma kitabı cevapları aramalarınızda internet sitemizi daha üst sıralarda listelemek için aramalarınızın sonuna "forum sınıf" yazabilirsiniz.
Örnek Kullanım: 6. sınıf matematik öğün yayınları sayfa 40 forum sınıf

Linkedin'de Paylaş

Ξ Bir cevap yazın

Künye Gizlilik Politikası İletişim Hakkımızda Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.