9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı 12-14-15-16-17-18-20. Sayfa Cevapları Gezegen Yayıncılık 2024-2025 eğitim-öğretim yılı konusu içerisinde 9. sınıf öğrencilerinin en çok ihtiyaç duyabileceği konular arasında bulunan ve içerisinde İslam’da Bilginin Kaynakları başlıklı içeriklerin bulunduğu 9. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 12-14-15-16-17-18-20 Cevapları konusunu paylaştık. Cevaplarla ilgili görüş ve önerilerinizi yorumlardan yazarak bildirebilirsiniz.
Sizce bilgi nedir? Hangi kaynaklardan bilgi ediniriz? Arkadaşlarınızla tartışınız.
Cevap: Bilgi, bir konuda bir fikre sahip olmak, öğrenmek, araştırmak ve konuya hakim olmak diyebiliriz.
Sizce akıl niçin bilginin kaynaklarından biridir? Arkadaşlarınızla tartışınız.
Cevap: Bilgi, araştırma, sorgulama, düşünme ve gözlem yapma yetisiyle kazanıldığı gibi akıl olmadan da bunların hiçbiri yapılamaz. Bu nedenle akıl bilginin kaynaklarından biridir.
“Şüphesiz biz emaneti göklere, yere ve dağlara teklif ettik de onlar onu yüklenmek istemediler, ondan çekindiler. Onu insan yüklendi…” (Ahzâb suresi, 72. ayet.)
Sizce Yüce Allah (c.c.) tarafından insana emanetin verilmiş olmasının sebebi nedir? Arkadaşlarınızla yorumlayınız.
Cevap: İnsanda aklın ve iradenin olmasından dolayı Allah emaneti insanlara yüklemiştir.
İnsanın aklını kullanmasının nedenleriyle ilgili boş bırakılan yerleri edindiğiniz bilgiler doğrultusunda tamamlayınız.
Cevap:
Yukarıdaki ayetleri Kur’an’ın selim aklı kullanmaya ve bilgiye verdiği önem açısından değerlendiriniz.
Cevap: Kuran selim aklı kullanmaya önem vermiştir. Çünkü akıl insanın doğruyu ve yanlışı ayırt edebilmesini sağlamaktadır. İnsan aklını kullanarak ayırt edebildikleri sayesinde de doğruyu bulmakatdır.
Doğru haber ne demektir? Kimlerin verdiği habere inanırsınız? Arkadaşlarınızla tartışınız.
Cevap: Doğru haber, güvenilir kişilerin söylediği, içerisine öznel düşünceler ve olayların katılmadığı haberlerdir. Annemin, babamın, öğretmenlerimin verdiği haberlere inanırım.
Sizce bir haberin doğru olmasının ölçütleri nelerdir? Arkadaşlarınızla değerlendirerek belirleyiniz.
Cevap: Bence bir haberin doğru olmasının ölçütleri;
İnsanın kendi dışındaki dünyayı algılamasını sağlayan araçlar nelerdir? Arkadaşlarınızla tartışınız.
Cevap: İnsanın kendi dışındaki dünyayı algılamasını sağlayan araçlar aklı ve duyu organlarıdır.
Bir Kur’an-ı Kerim mealinden, bilginin kaynağı ve vasıtası olarak selim akıl, vahiy ve salim duyularla ilgili birer ayet bulunuz. Bulduğunuz ayet meallerini sınıfınızda arkadaşlarınızla değerlendiriniz.
Cevap:
Selim akıl ile ilgili ayet:
“Göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün birbiri ardınca gelip gi- dişinde selim akıl sahipleri için elbette ibretler vardır.” (Âl-i İmrân suresi, 190. ayet.)Vahiy ile ilgili ayet:
Bunlar, sana vahiyle bildirdiğimiz gayb haberlerindendir. Yoksa içlerinden hangisi Meryem’i himâyesine alacak diye kalemlerini kur‘a için atarken sen onların yanında değildin. Birbirleriyle çekişirken de sen onların yanında değildin. (Âl-i İmrân suresi, 44. ayet.)
Yukarıdaki ayetlerde verilen mesajlar nelerdir? Arkadaşlarınızla bilginin kaynakları açısından değerlendiriniz.
Cevap: Ayetlerde duyduğumuz her habere hemen inanamayıp araştırıp öğrenip öyle kabul etmemiz gerektiği, her zaman araştırarak ilerlememiz gerektiği ve körü körüne hiç bir şeyin arkasından gidilmeyeceği anlatılmıştır.
Facebook'ta Paylaş
Twitter'da Paylaş
Linkedin'de Paylaş
Akıl neden bilginin bir kaynağıdır, diye düşünürken arkadaşlarımla güzel bir tartışma yaşadık. Akıl, bilgiyi sorgulamamıza, öğrenmemize ve anlamamıza yardımcı olur.
Sitede yer alan yazı, resim ve dosyaların tüm hakları saklıdır ve izinsiz paylaşılması kesinlikle yasaktır.